Για ορισμένους, η περικοπή της συμμετοχής της Berkshire Hathaway στην Apple θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως έλλειψη πίστης στο αναπτυξιακό αφήγημα της κατασκευάστριας του iPhone. Ωστόσο, πολλοί στη Wall Street προτρέπουν τους επενδυτές να παρακολουθήσουν τις ειδήσεις και να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Ο επενδυτικός όμιλος υπό την ηγεσία του Γουόρεν Μπάφετ αποκάλυψε το Σάββατο ότι πούλησε σχεδόν το ήμισυ της θέσης του στον τεχνολογικό γίγαντα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Το μερίδιό της ανέρχεται πλέον σε περίπου 84 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαρτίου.

Η διαφορετική προσέγγιση της Apple στην τεχνητή νοημοσύνη

Η πώληση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας τρομερής πορείας στο χρηματιστήριο που οδήγησε τις μετοχές της Apple κατά 23% υψηλότερα και ώθησε τον S&P 500 από το ένα ρεκόρ στο άλλο.

Από το 2016, όταν ο Γουόρεν Μπάφετ αποκάλυψε για πρώτη φορά το μερίδιό του στην Apple, οι μετοχές της έχουν εκτοξευθεί σχεδόν κατά 900%, καθώς η εταιρεία εδραίωσε τη θέση της στον κλάδο, αποφέροντας στην Berkshire μη πραγματοποιημένα κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πορεία.

«Η μείωση του μεριδίου του στην Apple από τον Μπάφετ αφορά απλώς τη διαχείριση κινδύνου», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζο Γκίλμπερτ, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Integrity Asset Management. «Εάν υπήρχαν ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Apple, ο Μπάφετ θα είχε αποχωρήσει από ολόκληρη τη θέση. Παρόμοια με τις άλλες μειώσεις της μετοχικής θέσης της Berkshire, ο Μπάφετ έχει σημαντικά μη πραγματοποιηθέντα κέρδη».

Η αποκάλυψη σχετικά με το χαρτοφυλάκιο της Berkshire έρχεται λίγες μέρες αφότου η Apple δημοσίευσε τα δικά της τριμηνιαία αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν επιστροφή στην αύξηση των εσόδων και τόνισαν ότι οι νέες δυνατότητες AI θα ενισχύσουν τις πωλήσεις iPhone τα επόμενα τρίμηνα. Οι μετοχές της Apple παρέμειναν σταθερές μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και τελικά έκλεισαν την εβδομάδα υψηλότερα παρά το ευρύτερο sell off.

Γουόρεν Μπάφετ Berkshire Hathaway

O Γουόρεν Μπάφετ

Ενώ η επενδυτική στρατηγική του Μπάφετ- γνωστού ως «προφήτη της Ομάχα» – είναι δύσκολο να αγνοηθεί, το μερίδιο της Berkshire στην Apple είχε γίνει τόσο μεγάλο τα τελευταία χρόνια που ορισμένοι επενδυτές είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν η εταιρεία θα έπρεπε να περιορίσει τη θέση της για να εξισορροπηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά τη χαλάρωση, η Apple παραμένει η μεγαλύτερη μεμονωμένη θέση της Berkshire.

«Αν έχετε αυτήν την υπερμεγέθη θέση, παίρνετε κάποια κέρδη και μειώνετε μέρος του κινδύνου συγκέντρωσης», δήλωσε στο Bloomberg η Κάθι Σάιφερτ, ερευνήτρια στην CFRA. «Έχουν ακόμα ένα αρκετά συγκεντρωμένο χαρτοφυλάκιο», πρόσθεσε.

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που η Berkshire μειώνει το μερίδιό της στην Apple. Στην ετήσια συνεδρίασή της τον Μάιο, η εταιρεία αποκάλυψε ότι είχε μειώσει τη θέση της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Εκείνη την εποχή, ο Μπάφετ υπαινίχθηκε στους επενδυτές ότι οι φορολογικές επιπτώσεις μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην πώληση.

Είναι πιθανό ότι η Berkshire θέλει να δει περισσότερες αποδείξεις ότι οι επενδύσεις της Apple στην AI θα αποδώσουν

Έρχεται ύφεση;

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται εν μέσω ευρύτερης ανησυχίας για το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ύφεσης στο μέλλον. Τα χειρότερα από τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή ενέπνευσαν φόβους ότι η Federal Reserve μπορεί να περίμενε πολύ για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, στέλνοντας τον δείκτη Nasdaq 100 σε τεχνική διόρθωση και τον δείκτη μεταβλητότητας Cboe στο 25.

Οι όμοιες εταιρείες Megacap, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Amazon και Alphabet, έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά ρεκόρ που είχαν φτάσει στις αρχές Ιουλίου. Συνολικά, τα μέλη του Nasdaq 100 έχουν χάσει περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία σε αυτό το τμήμα, με την Nvidia και την Tesla να σημειώνουν πτώση άνω του 20%. Η Apple, εν τω μεταξύ, υποχωρεί περίπου 6% από το υψηλό όλων των εποχών.

Είναι πιθανό ότι η Berkshire, όπως ένας αυξανόμενος αριθμός επενδυτών, θέλει να δει περισσότερες αποδείξεις ότι οι επενδύσεις της Apple σε AI θα αποδώσουν με την αύξηση των εσόδων και δεν είναι πεπεισμένη ότι αυτό συμβαίνει αρκετά γρήγορα, σύμφωνα με τον Μπράιαν Μάλμπερι, διαχειριστή χαρτοφυλακίου πελατών στο Zacks Investment Management.

Η πολλαπλάσια αποτίμηση της Apple – με 33 φορές τα μελλοντικά κέρδη από τα μέσα Ιουλίου – ήταν 11 μονάδες υψηλότερη από αυτή του ευρύτερου S&P 500, ένα χάσμα που παρατηρήθηκε τελευταία φορά μετά την πανδημία και την οικονομική κρίση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ωστόσο, παρά το premium αποτίμησης, ο Μάλμπερι πιστεύει ότι εξακολουθεί να είναι λογικό για τους επενδυτές να κατέχουν μετοχές της Apple. «Εξακολουθούν να βρίσκονται σε υγιή θέση ισολογισμού και θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους ταχύτερα από την ευρύτερη αγορά», είπε.

«Ο Μπάφετ μπορεί να αισθάνεται ότι πρόκειται να πάμε σε ύφεση»

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του αναλυτή της Wedbush, Νταν Άιβς, επισημαίνουν την αφοσίωση στην επωνυμία της Apple και τη μελλοντική ανάπτυξη – είναι στο κατώφλι αυτού που πιστεύει ότι είναι ένας σημαντικός κύκλος αναβάθμισης που θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων το 2025 και το 2026.

«Ενώ κάποιοι θα μπορούσαν να το διαβάσουν αυτό ως ανησυχία για την εμπιστοσύνη, η Apple μόλις παρέδωσε ένα ισχυρό τρίμηνο με έναν τεράστιο κύκλο τεχνητής νοημοσύνης μπροστά και δεν το θεωρούμε ως την ώρα να πατήσουμε το κουμπί εξόδου», είπε ο Άιβς.

Μια ευκαιρία που έρχεται

Φυσικά, η Apple δεν είναι το μόνο μερίδιο που η Berkshire έχει μειώσει τον τελευταίο καιρό – «ξεφορτώνεται» τις μετοχές της Bank of America, μειώνοντας τη θέση της κατά 8,8% από τα μέσα Ιουλίου. Κάποιοι το βλέπουν αυτό ως ένδειξη ότι ο Μπάφετ δεν βλέπει κανένα μεμονωμένο πρόβλημα με καμία από τις δύο εταιρείες, αλλά αντίθετα στοιχηματίζει ότι ο καταναλωτής και η ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ πρόκειται να αποδυναμωθούν.

«Ο Μπάφετ μπορεί να αισθάνεται ότι πρόκειται να πάμε σε ύφεση, οπότε συλλέγοντας μετρητά πλέον θα μπορεί αργότερα να αγοράζει εταιρείες φθηνά», δήλωσε ο Τζιμ Άγουαντ, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Clearstead Advisors. «Μπορεί να “μυρίζει” μια ευκαιρία που έρχεται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή