Tη δέσμευση ότι η Federal Reserve θα αντιδράσει σε σημάδια αδυναμίας της οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σικάγο, Όστιν Γκούλσμπι και ανέφερε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να είναι πολύ περιοριστικά τώρα.

Ερωτηθείς εάν η αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας και στον μεταποιητικό τομέα θα μπορούσε να προκαλέσει μια απάντηση από τη Fed, ο Γκούλσμπι δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη πορεία δράσης, αλλά είπε ότι δεν έχει νόημα να τηρηθεί μια «περιοριστική» πολιτική εάν η οικονομία αποδυναμώνεται.

Wall Street: Έκτακτη παρέμβαση της FED πιθανολογούν οι traders – Στο «κόκκινο» τα futures

«Η δουλειά της Fed είναι πολύ απλή, μεγιστοποιεί την απασχόληση, σταθεροποιεί τις τιμές και διατηρεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό θα κάνουμε», είπε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο πρόγραμμα «Squawk Box» του CNBC. «Το βλέπουμε μπροστά. Έτσι, αν οι συνθήκες αρχίσουν να έρχονται συλλογικά  στη γραμμή διέλευσης, αν υπάρξει επιδείνωση σε οποιοδήποτε από αυτά τα μέρη, θα το διορθώσουμε.».

Η συνέντευξη έλαβε χώρα με τις αγορές να βρίσκονται στο κόκκινο.

Οι μειώσεις στο τραπέζι

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό  Dow Jones υποχώρησαν σχεδόν 1.300 μονάδες, ή κοντά στο 3%, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν κατακόρυφα. Οι κινήσεις συνέχισαν την πτωτική τροχιά που ξεκίνησε την Πέμπτη, μια ημέρα αφότου η Fed επέλεξε να μην μειώσει τα επιτόκια, εγείροντας ανησυχίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται πίσω από την καμπύλη καθώς ο πληθωρισμός πέφτει και η οικονομία αποδυναμώνεται.

Αυτοί οι φόβοι εντάθηκαν την Παρασκευή, όταν το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι προσλήψεις πλην γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά μόλις 114.000 και το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 4,3%, πυροδοτώντας ένα σήμα γνωστό ως Κανόνας Sahm ότι η οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Ωστόσο, ο Goolsbee είπε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει.

«Οι αριθμοί θέσεων εργασίας είναι πιο αδύναμοι από το αναμενόμενο, αλλά δεν μοιάζουν ακόμη με ύφεση», είπε. «Πιστεύω ότι θέλετε να κοιτάξετε μπροστά για το πού οδεύει η οικονομία για τη λήψη των αποφάσεων».

Είπε επίσης, όμως, ότι η πολιτική της Fed είναι περιοριστική τώρα, μια θέση στην οποία θα έπρεπε να βρίσκεται μόνο αν η οικονομία φαίνεται να υπερθερμαίνεται. Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς της σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5% από τον Ιούλιο του 2023, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου 23 χρόνια.

«Πρέπει να μειώσουμε τον περιορισμό; Δεν πρόκειται να δέσω τα χέρια μας για το τι θα συμβεί στο μέλλον, γιατί θα λάβουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες. Αλλά αν δεν υπερθερμαίνουμε, δεν θα πρέπει να είμαστε αυστηροί ή περιοριστικοί σε πραγματικούς όρους», είπε.

Το πραγματικό επιτόκιο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επικεντρωθεί στο «πραγματικό» επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο είναι το επιτόκιο αναφοράς της Fed μείον το ποσοστό πληθωρισμού. Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, το πραγματικό επιτόκιο αυξάνεται, εκτός εάν η Fed αποφασίσει να μειώσει. Το πραγματικό επιτόκιο είναι τώρα γύρω στο 2,73%.Οι αξιωματούχοι της Fed κρίνουν ότι το μακροπρόθεσμο πραγματικό επιτόκιο είναι πιο κοντά στο 0,5%.

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα μπει σε μια επιθετική λειτουργία χαλάρωσης, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο με μείωση των επιτοκίων κατά 0,5 %, η οποία είναι πλέον πλήρως αποτιμημένη, όπως μετράται από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης 30 ημερών Fed Funds. Οι έμποροι αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει κατά 1,25-1,5 ποσοστιαίες μονάδες από το επιτόκιο κεφαλαίων μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή