Τουλάχιστον δύο από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας στην Ιαπωνία (BoJ) υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα. Αυτό υπογραμμίζει τη γερακίσια μεταστροφή της τράπεζας της κεντρικής τράπεζας, που παρέχει περιθώρια για περαιτέρω αυξήσεις εμπρός.

«Τα μέλη συμφώνησαν ότι η πρόσφατη πτώση του γιεν ήταν μεταξύ των παραγόντων που ωθούν τον πληθωρισμό και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν με ιδιαίτερη προσοχή στην καθοδήγηση της νομισματικής πολιτικής», έδειξαν τα πρακτικά.

Ιαπωνία: Πώς ο υπερτουρισμός δημιούργησε ένα νέο πονοκέφαλο για τις μάρκες πολυτελείας

Οι συζητήσεις υπογραμμίζουν πώς οι κινήσεις του γιεν και οι ανησυχίες για υπέρβαση του πληθωρισμού ήταν οι βασικοί παράγοντες που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της BOJ τον Ιούνιο και οδήγησαν στην απόφασή της τον Ιούλιο να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.

Με το ιαπωνικό νόμισμα να καταγράφει απότομα, αντίστροφη πορεία ανεβαίνοντας σε υψηλό 7 μηνών τη Δευτέρα, οι αγορές επικεντρώνονται στην ομιλία του υποδιοικητή της BOJ, Shinichi Uchida την Τετάρτη για ενδείξεις σχετικά με τον ρυθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων στην Ιαπωνία.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις νομισματικές αρχές η πορεία του πληθωρισμού

Ανησυχίες στην Ιαπωνία

Η τελευταία άνοδος του γιεν ενισχύθηκε από τα αδύναμα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για την ύφεση.

«Με το δεδομένο το πώς οι τελευταίες αυξήσεις του γιεν μειώνουν τον κίνδυνο υπέρβασης του πληθωρισμού, αναμένουμε ότι η BOJ θα αυξήσει τα επιτόκια με έναν κύκλο κάθε έξι μήνες», αντί με πιο συχνό ρυθμό, δήλωσε ο Yoshimasa Maruyama, επικεφαλής οικονομολόγος της αγοράς στην SMBC Nikko.

Ενώ η BOJ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου , ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προειδοποίησαν ότι η αύξηση του κόστους εισαγωγών από το αδύναμο γιεν πλήττει το καταναλωτικό κλίμα και ενισχύει τον κίνδυνο υπέρβασης του πληθωρισμού, έδειξαν τα πρακτικά.

Ένα μέλος είπε ότι η BOJ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο «προσαρμογής του βαθμού νομισματικής χαλάρωσης» για να αποτρέψει μελλοντικούς κινδύνους υπέρβασης του πληθωρισμού, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες ανανεώνουν τις προσπάθειες να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές.

«Ένα άλλο μέλος είπε ότι η BOJ πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα σχετικά δεδομένα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επόμενη συνεδρίαση και, εάν κριθεί σκόπιμο, να αυξήσει τα επιτόκια χωρίς καθυστέρηση», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Το γεν, το οποίο κυμαινόταν γύρω στο 157 ανά δολάριο τη στιγμή της συνεδρίασης του Ιουνίου, έφτασε σε χαμηλό 38 ετών κάτω από 161 τον Ιούλιο – μια κίνηση που πιθανότατα επηρέασε την απόφαση της BOJ να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο 0,25% από 0-0,1 % στη συνεδρίαση της 30-31 Ιουλίου.

Το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώθηκε τη Δευτέρα στις 145,15 μονάδες.

Μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda δεν απέκλεισε νέα αύξηση φέτος και τόνισε την ετοιμότητά της να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που θεωρούνται ουδέτερα για την οικονομία – όπως φαίνεται από τους αναλυτές μεταξύ 1% και 1,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή