![Ίλον Μασκ: «Ανόητη» η Fed που δεν έχει μειώσει τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/musk.png)
Βολές κατά της Federal Reserve εξαπέλυσε την Κυριακή ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, τονίζοντας ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια και ότι είναι ανόητο που δεν το έχει ήδη κάνει.
Το σχόλιο του Μασκ, το οποίο έγινε ως απάντηση σε μια δημοσίευση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, έρχεται στον απόηχο μιας σειράς αδύναμων στοιχείων την περασμένη εβδομάδα, τα οποία πυροδότησαν ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να άφησε τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για πάρα πολύ καιρό, με αποτέλεσμα να πλήξει τελικά την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η απάντηση του Ίλον Μασκ στον Μπάφετ
O Ίλον Μασκ έκανε τα σχόλια ως απάντηση σε μια ανάρτηση στο X σχετικά με την Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, που αύξησε το απόθεμα σε μετρητά και βραχυπρόθεσμα ομόλογα μετά τη μείωση των θέσεων των μετοχών της, συμπεριλαμβανομένης αυτής της μεγαλύτερης συμμετοχής της, της Apple.
Κρούγκμαν: «Αγαπητή Fed μείωσε τα επιτόκια τώρα»
«Περιμένει σαφώς κάποια διόρθωση ή αλλιώς δεν μπορεί να δει καλύτερες επενδύσεις από τα ομόλογα του Δημοσίου», έγραψε ο Ίλον Μασκ.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν το επιτόκιο αναφοράς της Fed αμετάβλητο στο εύρος 5,25%-5,50% την περασμένη εβδομάδα, αλλά άνοιξαν την πόρτα για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίασή τους στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Οι έμποροι στοιχηματίζουν ότι μια περικοπή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί σε αυτή τη συνάντηση.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, εάν η οικονομία των ΗΠΑ ακολουθήσει την αναμενόμενη πορεία της, βάζοντας την κεντρική τράπεζα κοντά στο τέλος μιας διετούς μάχης ενάντια στον πληθωρισμό.
Οι βολές Κρούγκμαν
Την περασμένη εβδομάδα και ο Πολ Κρούγκμαν, κάλεσε τη Fed να μειώσει άμεσα τα επιτόκια, ισχυριζόμενος ότι ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει νικηθεί, η αγορά εργασίας επιδεινώνεται με γρήγορο ρυθμό.
Σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), ο νομπελίστας οικονομολόγος κρούει το καμπανάκι στη Fed ότι έχει καθυστερήσει να κάνει κίνηση και έχει μείνει πίσω.
«Αγαπητή Fed: Όπως κάποιοι από εμάς υποστηρίζουμε εδώ και καιρό, έχεις μείνει αρκετά πίσω. Ο πληθωρισμός έχει καταπολεμηθεί. Η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται με γρήγορο ρυθμό. Μείωσε, μείωσε, μείωσε».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου