Ανοίγει ο δρόμος για την κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τους δύο μετόχους της, το ΤΑΙΠΕΔ και την Helleniq Energy να εκκινούν από τον Σεπτέμβριο τις διαδικασίες αποχώρησης της δεύτερης από το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που κατέχει το 65% σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο άναψε το «πράσινο» φως για την ανανέωση του μνημονίου κατανόησης (MoU) που υπήρχε με την Helleniq Energy, η οποία ελέγχει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Συμφωνία 1 δισ. για αναχρηματοδότηση του χρέους

Το MoU αποτελεί ουσιαστικά το κείμενο της συμφωνίας των δύο μετόχων για την αξιοποίηση της εταιρείας αναζητώντας τη βέλτιστη λύση που θα τους προσφέρει υπεραξία.
Ως γνωστόν η Helleniq Energy που ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ (31,18%) και τον Ομιλο Λάτση (40,41%) έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Για το σκοπό αυτό αναζητά τρόπο πώλησης του 35% που κατέχει στην τελευταία.

Το ελληνικό δημόσιο

Οι πληροφορίες θέλουν, να έχει υπάρξει μία άτυπη συμφωνία ώστε το ποσοστό του ελληνικού ενεργειακού ομίλου να εξαγοράσει ο έτερος μέτοχος, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ.
Πηγές αναφέρουν, ότι το ποσοστό του 35% αποτιμάται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα καταβάλει στην Helleniq Energy το ελληνικό δημόσιο.

Με βάση τις πληροφορίες και τις τρέχουσες εξελίξει τα 200 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Υπερταμείο καθώς σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο το ΤΑΙΠΕΔ θα απορροφηθεί από την εταιρεία συμμετοχών του ελληνικού δημοσίου. Τα κεφάλαια αυτά, λένε οι πληροφορίες, θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα από τα μερίσματα που εισπράττει το Υπερταμείο από τις συμμετοχές του σε εταιρείες.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δραστηριοποιείται στην εμπορία φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο Ελλάδος Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας είναι τοποθετημένη και στην προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακούς καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπροσθέτως συμμετέχει και στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης η οποία κατασκευάζει μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλεξανδρούπολη. Άλλοι μέτοχοι σε αυτήν την εταιρεία είναι η ΔΕΗ και ο όμιλος Κοπελούζου.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει επίσης και στο FSRU Αλεξανδρούπολης αλλά και στην εταιρεία που διαχειρίζεται και λειτουργεί τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Η Helleniq Energy

Η διοίκηση της Helleniq Energy έχει λάβει την απόφαση αποεπένδυσης από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς ο όμιλος με την υπάρχουσα δομή του είναι τοποθετημένος σε δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Η δεύτερη εταιρεία είναι η Elpedison την οποία κατέχει εξ ημισείας με την ιταλική Edison.

Ο όμιλος Helleniq Energy (ελέγχεται κατά 40,41% από τον όμιλο Λάτση και 31,18% από το ΤΑΙΠΕΔ) επιδιώκει να επικεντρωθεί μόνο στην Elpedison. Ωστόσο και σε αυτήν την εταιρεία βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες προκειμένου να περάσει σε έναν εκ των δύο μετόχων (Helleniq Energy ή Edison). Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο.

Τα βαρίδια

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας κουβαλά εδώ και χρόνια μία σοβαρή εκκρεμοδικία και η έκβαση της κατά αρνητικό τρόπο για την εταιρεία φυσικού αερίου αναμένεται, λένε πηγές, να επηρεάσει και την αξία της.

Πρόκειται για την αντιδικία που υπάρχει με την ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) σε θέματα τιμών προμήθειας φυσικού αερίου. Για χρόνια η υπόθεση σέρνεται… στις δικαστικές αίθουσες και η τελευταία κατάληξη της ήταν από τον Άρειο Πάγο να επιστρέψει στο Εφετείο.
Ένα ακόμη βαρίδιο που απέκτησε πρόσφατα η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η διαφωνία με τη ρωσική Gazprom σε όρους της μεταξύ τους σύμβασης που αφορά στην αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τον ενεργειακό όμιλο του Κρεμλίνου. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο για τη διεθνή διαιτησία.

Η κατάληξη και αυτής της αντιδικίας θα επηρεάσει αναλόγως και την αξία της δημόσιας επιχείρησης αερίου.
Όπως και να χει οι αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρονται να έχουν ληφθεί με την εταιρεία να κρατικοποιείται και τον όμιλο Helleniq Energy να αποχωρεί πουλώντας το μερίδιο του στο ελληνικό δημόσιο.

Οι όποιες εξελίξεις για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μετόχων όπως φυσικά και για το ύψος του τιμήματος θα τρέξουν τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια