Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, γεγονός που εντείνει τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.

Το Ιράν εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, μεταδίδει η Jerusalem Post, με φόντο τα σενάρια ότι το Ισραήλ, θα επιχειρήσει προληπτικό χτύπημα κατά της Τεχεράνης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanaani, δήλωσε ότι ενώ η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις, πιστεύει ότι «η τιμωρία του Ισραήλ είναι απαραίτητη» για να αποτραπεί περαιτέρω αστάθεια. Ακόμα ανέφερε ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην καδιά του Ιράν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Τεχεράνη επιφυλάσσεται για το δικαίωμά της να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία.

Σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει το Ιράν λίγες ώρες πριν εξαπολύσει την επίθεσή του στο Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο

«Η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα να πειθαρχήσει τη σιωνιστική οντότητα (σσ η φράση που το Ιράν χρησιμοποιεί για το Ισραήλ), να την αποτρέψει και να σταματήσει τα εγκλήματά της», ανέφερε ακόμα ο Kanaani.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επιβεβαίωσε, κατά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, ότι «η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είναι ένα σοβαρό σιωνιστικό λάθος που δεν θα μείνει αναπάντητο».

Θέμα ωρών

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θεωρείται θέμα ωρών. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη κίνηση (έκδοση ΝΟΤΑΜ) είχε προχωρήσει το Ιράν, λίγες ώρες πριν εξαπολύσει την επίθεσή του στο Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους ομολόγους του της G7 σε τηλεδιάσκεψη ότι μια επίθεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Axios.

Ο Μπλίνκεν συγκάλεσε τη διάσκεψη για να συντονιστεί με τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ και να προσπαθήσει να ασκήσει διπλωματική πίεση την τελευταία στιγμή στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ για να ελαχιστοποιήσουν τα αντίποινα τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Τόνισε ότι ο περιορισμός των επιπτώσεων των χτυπημάτων τους είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποτραπεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος.

Οι πηγές είπαν ότι ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα αντεπιτεθούν και οι δύο, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι σαφές ποια μορφή θα έχουν τα αντίποινα.

Η G7, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για το αυξημένο επίπεδο έντασης στη Μέση Ανατολή», καλώντας όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Επικίνδυνη εμπλοκή

Στο Ισραήλ, βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, για το ενδεχόμενο η επίθεση από το Ιράν να εκδηλωθεί άμεσα. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σύμφωνα με το ΝBC ότι το Ισραήλ αναμένει κύματα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Στην κατάσταση εμπλέκονται επικίνδυνα, η Ελλάδα και η Κύπρος, ύστερα και από τη δήλωση της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ, η οποία  ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο».

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε προειδοποιήσει την Κύπρο σε προηγούμενη ομιλία του εναντίον οποιουδήποτε υποστηρικτικού ρόλου στο Ισραήλ σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Λιβάνου.

«Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο», ήταν το μήνυμα του Νασράλα.

Πηγή: In.gr 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή