Πριν από μερικά 24ώρα ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη συναλλαγή κόκκινων δανείων εκτός του σχεδίου «Ηρακλής».

Πρόκειται για την πώληση των τριών πακέτων Alphabet της PQH που διορίσθηκε από το ΤτΕ ως ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα.

PQH: Πούλησε «κόκκινα δάνεια» ύψους 4,8 δισ. ευρώ – Bain Capital και Fortress ανάμεσα στους αγοραστές

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ήταν μια «μέγιστης στρατηγικής σημασίας κίνηση» για την PQH, η οποία οδήγησε στη μείωση των υπο διαχείριση δανείων κατά 60% ενώ τονίζουν πως επιβεβαιώθηκε και ο στρατηγικός σχεδιασμός του ειδικού εκκαθαριστή για τόνωση του ανταγωνισμού, αφού τα πακέτα δανείων μεταβιβάσθηκαν σε τρία διαφορετικά σχήματα.

«Η διαδικασία πώλησης έτρεξε ιδανικά ενώ κατάφερε να προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον».

Η διεθνής αστάθεια

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως η διαδικασία πώλησης, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2023 αντιμετώπισε μια σειρά από δυσκολίες, με μια από αυτές να εντοπίζεται στην «ακατάπαυστη μεταβλητότητα στον παγκόσμιο χάρτη» με τις γεωπολιτικές εντάσεις να διαδέχονται η μια την άλλη.

Στην εκκίνηση της προσπάθειας, το φθινόπωρο του 2023, ξέσπασε ο πόλεμος στην Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ενώ στην εκπνοή οι ανατροπές στην προεκλογική κούρσα στις ΗΠΑ (π.χ. απόσυρση Μπάιντεν), οι οποίες επηρεάζουν καταλυτικά τις αποφάσεις των αμερικάνικων funds.

Ισχυρό ενδιαφέρον

Παρ’ όλους τους αστάθμητους παράγοντες, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, η διαδικασία εξελίχθηκε κανονικά, δίνοντας στους υποψήφιους τον απαραίτητο χρόνο να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους (due diligence) χωρίς να αισθάνονται κάποια πίεση. «Έτρεξε ιδανικά με διεθνή πρότυπα», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η όλη διαδικασία δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερα.

Επιπλέον, προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, και με τα τρία πακέτα δανείων να πετυχαίνουν μέχρι την τελική φάση να συγκεντρώσουν πάνω από έναν υποψήφιο αγοραστή. Και αυτό παρότι τα χαρακτηριστικά τους ήταν διαφορετικά.

Για παράδειγμα, το ανεξασφάλιστο πωλούνταν σε μικρότερο τίμημα, γεγονός που επέτρεψε σε κάποιους επενδυτές να συμμετάσχουν με μεγαλύτερη ζήλο ενώ εκείνο με μεγαλύτερο «ανοίγματα» κέντρισε το ενδιαφέρον, όσων ποντάρουν στο κλείσιμο μεγάλων συναλλαγών.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους αγοραστές ήταν κορυφαία ονόματα του επενδυτικού κόσμου, όπως η Bain Capita και η Fortress.

Το τίμημα

Ικανοποίηση σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει στην PQH και για το τίμημα. Αν και αποφεύγουν να αναφερθούν ευθέως στο ύψος του, πηγές που γνωρίζουν επισημαίνουν πως ήταν σημαντικά αυξημένο από την ελάχιστη τιμή που ορίστηκε ενώ υπογραμμίζουν πως ήταν η μεγαλύτερη συναλλαγή που έχει υλοποιηθεί ποτέ εκτός του σχεδίου «Ηρακλής».

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά στα τέλη του 2024 με τις αρχές του 2025.

Ρόλο έπαιξε και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία στο μεταξύ κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της.

Η επόμενη μέρα και το στοκ των 3 με 4 δισ. ευρώ

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα και τον σχεδιασμό που θα χαράξει η PQH, πληροφορίες αναφέρουν πως η πώληση δανείων παραμένει κομμάτι της στρατηγικής της.
Όλα ωστόσο θα κριθούν από το στοκ δανείων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, το οποίο σε απόλυτο νούμερο υπολογίζεται μεταξύ 3 και 4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Το αξέχαστο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι της Kaizen Gaming
Επιχειρήσεις |

Το αξέχαστο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι της Kaizen Gaming

Περιοδείες των τροπαίων του EURO και του Copa América, fan zones με εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους, «ταξίδι» πίσω στο 2004, παιδικά χαμόγελα και εορταστικές εκδηλώσεις για τους ανθρώπους της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.