Ισχυρές προοπτικές για τη Metlen βλέπει η Morgan Stanley, παρά την έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο που ανακοίνωσε τον Ιούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley εκτιμά μια πολύ μέτρια επίπτωση της τάξης των €5-10 εκατ. στο EBITDA της Metlen στο 3ο τρίμηνο του 24 (<1% του EBITDA του οικονομικού έτους), ανάλογα με την ηλεκτροπαραγωγή/θερμικές μονάδες που περιλαμβάνονται και τη διάρκεια του μέτρου.

Η Metlen ολοκλήρωσε την εξαγορά της Volterra – Τα επόμενα βήματα

«Αναγνωρίζουμε ότι η πολιτική αβεβαιότητα και τα εφάπαξ μέτρα δεν βοηθούν τις εκτεθειμένες μετοχές. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι ο Ιούλιος δεν θα επηρεαστεί πλέον από την εισφορά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσδοκίες», σημειώνει η Mοrgan Stanley.

Να σημειωθεί πως η Morgan Stanley παραμένει overweight για τη μετοχή της Mytilineos, θέτοντας ως τιμή στόχο τα €46.00, σημειώνοντας ότι παραμένει μια πολύ ελκυστική επιλογή στη βιομηχανία.

Τα «καρφιά» του προέδρου της Metlen

Υπενθυμίζεται πως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, είχε ασκήσει κριτική στην απόφαση για έκτακτη εισφορά, σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

«Είχαμε ένα πολύ καλό πρώτο μισό της χρονιάς μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, γεγονός που μεγιστοποιεί το επίτευγμα της επίτευξης ιστορικής κερδοφορίας, σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες η κυβέρνηση μας επιβάλλει και πρόσθετο φόρο στο φυσικό αέριο. Εμείς όμως κοιτάμε την δουλειά μας, έτσι είναι οι επιχειρήσεις», είχε δηλώσει ο Ευάγγελος Μυτιληνέος.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση του Ιουλίου επεσήμανε πως «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στις αγορές, ιδιαίτερα σε περιόδους κλιματικής κρίσης με 15 ημέρες καύσωνα σε μια τόσο μεγάλη περιοχή της Ευρώπης. Ήδη βλέπετε ότι οι τιμές υποχωρούν.Τον πρώτο καλό μήνα μετά από 6 δύσκολους μήνες επιβλήθηκε φόρος. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τον Αύγουστο, αλλά είναι πιθανό να δούμε και τον επόμενο μήνα για κάποιες ημέρες πολύ ζεστό καιρό».

Με το έκτακτο τέλος το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις που θα δοθούν στους λογαριασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ενισχύσεις θα αφορούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) με την επιδότηση να κλείνει των 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια