Στην αύξηση της τιμής-στόχου για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα προχώρησε η UBS, διατηρώντας τη σύσταση buy και για τις δύο ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank στα €2,32 ευρώ από τα €2,30 και στα €11,20 ευρώ από τα €11. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τα εντυπωσιακά εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου και για τις δύο τράπεζες.

Σπάει τα κοντέρ η κερδοφορία των τραπεζών

Η έκθεση της UBS για την Εθνική

Ειδικότερα, για την Εθνική Τράπεζα αναθεωρεί προς τα πάνω τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) κατά περίπου 6% για το οικονομικό έτος 2024 και 4% για το οικονομικό έτος 2026. Η αναβάθμισή κατά 6% για προέρχεται από ένα συνδυασμό υψηλότερων κερδών από τόκους ΝΙΙ (2%), υψηλότερων εσόδων από προμήθειες (1,3%), χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων (-2,5%) και χαμηλότερων χρεώσεων πιστωτικών ζημιών (-7%).

Μια βασική τάση είναι ότι το NII αντέχει καλύτερα από το αναμενόμενο, με το NIM να αναμένεται τώρα γύρω στο 3,00% από <2,90% προηγουμένως, γεγονός που οδηγεί σε αναβάθμιση των προοπτικών του NII, μικρή αύξηση για το FY24 έναντι συρρίκνωσης προηγουμένως (1%-3%). «Αν και είμαστε κοντά στις προβλέψεις της εταιρείας, δεν φτάνουμε ακριβώς στο καθοδηγούμενο βασικό EPS των €1,40 μέχρι το FY26E, καθώς προβλέπουμε περίπου σταθερό NII, υψηλή αύξηση των εσόδων από προμήθειες, πολύ χαμηλή αύξηση του κόστους και χαμηλότερο κόστος κινδύνου. Παρ’ όλα αυτά, βλέπουμε ότι τα κέρδη μετά φόρων θα διατηρηθούν κοντά στα €1,3 δισ. ετησίως (€1.250 εκατ. έως το FY26E) έναντι του στόχου της διοίκησης για >€1,3 δισεκατομμύρια.

Η τιμή στόχος είναι 2% υψηλότερο στα €11,20, υποδεικνύοντας σημαντική αύξηση κεφαλαίων, ενώ βλέπει επίσης τη δυνατότητα για υψηλότερες από τις προγραμματισμένες διανομές με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο δείκτης CET1 συνεχίζει να συσσωρεύεται (18,3% μετά τη συσσώρευση μερίσματος στο β’ εξάμηνα). Θεωρεί ακόμη ότι η υψηλή κερδοφορία της είναι ελκυστική, καθώς ο δείκτης ROTE διατηρείται στο 18% (προσαρμοσμένο για επίπεδο CET1 14%).

Alpha Bank

Η UBS αναβαθμίζει τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή κατά 4% σε 33c σύμφωνα με το guidance της εταιρείας, αν και οι αλλαγές στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις μας είναι μικρές. Η αδύναμη πιστωτική εικόνα του β’ τριμήνου ξεχωρίζει, ενώ απαιτείται ισχυρή ανάκαμψη της εταιρικής πίστωσης το β’ εξάμηνο για να επιτευχθεί η πρόβλεψή μας. Η εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επιταχύνθηκε με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειώνεται από 6% σε 4,7% με κόστος κάτω από τη γραμμή 100 εκατ. ευρώ. Η πιστωτική ποιότητα παραμένει ασθενέστερη από τις αντίστοιχες εταιρείες με την κάλυψη των προβλέψεων να είναι χαμηλότερη, αλλά και οι προβλέψεις για τις πιστωτικές ζημίες έχουν επίσης μειωθεί. Το τιμή-στόχος μας είναι μόνο 1% υψηλότερο στα €2,32, υποδεικνύοντας σημαντική κεφαλαιακή άνοδο.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της αλλαγής των κατευθυντήριων οδηγιών είναι οι προσδοκίες για τα NII που θα μειωθούν μόνο ελαφρώς έναντι της μείωσης κατά 5% που προβλεπόταν προηγουμένως.

«Το β΄ τρίμηνο ήταν ένα σχετικά αδύναμο πιστωτικό τρίμηνο σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες, καθώς οι επιχειρηματικές πιστώσεις που εκτελούνταν παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η διοίκηση αναφέρει ότι αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στις κοινοπραξίες δανείων και εξαιρουμένων αυτών, οι εταιρικές πιστώσεις διευρύνθηκαν κατά €1,6 δισ. Απαιτείται μεγάλη άνοδος του όγκου για τα υπόλοιπα δύο τρίμηνα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της διοίκησης για καθαρές πιστώσεις ύψους 38 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος», σημειώνει η UBS.

Ο στόχος για το ROTE για το οικονομικό έτος (προσαρμοσμένος για CET1 13%) έχει αυξηθεί σε >13,5% (από 13% προηγουμένως).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Epsilon Net: Τα ντεσού της Δημόσιας Πρότασης – Η συμμετοχή, το τίμημα και η έξοδος από το ΧΑ
Επιχειρήσεις |

Τα ντεσού της Δημόσιας Πρότασης για την Epsilon Net - Η συμμετοχή, το τίμημα και η έξοδος από το ΧΑ

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών η Ginger Digital θα συγκαλέσει γενική συνέλευση με στόχο τη λήψη απόφασης για έξοδο της μετοχής από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών