«Από τη στιγμή που η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που διενεργούνται οι συναλλαγές, πρέπει και οι επόπτες να εκσυγχρονίζονται και να ακολουθούν τις αλλαγές που επιβάλλει η τεχνολογία, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να είναι σωστοί και αποτελεσματικοί στο έργο τους».

Αυτό αναφέρει στον ΟΤ η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου σχολιάζοντας τη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής με το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά» για την παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας μεταξύ άλλων στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Επιστήμης των Δεδομένων και των Αλγορίθμων.

Η «ψαλίδα» των επιτοκίων Ελλάδας – Ευρώπης στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σύμφωνα με την κα. Λαζαράκου, η Επιτροπή επέλεξε να συνεργαστεί με τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν σημαντική εμπειρία στα χρηματοοικονομικά και μπορούν να υλοποιήσουν «εργαλεία» που θα βοηθήσουν στον καλύτερο και ταχύτερο εντοπισμό διάφορων παραβάσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Επιτροπή προτίθεται να παράσχει την απαραίτητη πληροφόρηση και τα δεδομένα που χρειάζονται οι άνθρωποι του Κέντρου «Αθηνά», προκειμένου να δημιουργήσουν τους αναγκαίους αλγόριθμους.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για να συντομευτούν χρονικά οι έλεγχοι, λέει η Βασιλική Λαζαράκου

Εντοπισμός παραβάσεων και πρόστιμα

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνονται τακτικές συναντήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική δέσμευση.

«Η συζήτηση στον χώρο των εποπτικών αρχών εστιάζει στην εποπτεία που γίνεται με βάση δεδομένα (data driven supervision)», σημειώνει χαρακτηριστικά η κα. Λαζαράκου, προσθέτοντας πως η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να συντομεύσει χρονικά τους ελέγχους καθώς τα στοιχεία είναι διαθέσιμα με τη χρήση της ΑΙ».

Απώτερος στόχος, επισημαίνει η ίδια, είναι να εντοπίζονται ταχύτατα οι παραβάσεις και να επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές και τα πρόστιμα. «Θέλουμε να μειώσουμε τους χρόνους που αντιμετωπίζουμε τις διάφορες υποθέσεις που προκύπτουν», αναφέρει.

Έκλεισαν οι υποθέσεις πέραν της 5ετίας

Την ίδια στιγμή, σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σύμφωνα με την κα Λαζαράκου όσον αφορά στην ολοκλήρωση υποθέσεων που εκκρεμούσαν πάνω από πέντε χρόνια και ξεπερνούσαν σε αριθμό τις εκατό. Οι υποθέσεις αυτές έκλεισαν στο τέλος του 2023 και πλέον οι ελεγκτές της Επιτροπής ασχολούνται με υποθέσεις κάτω της 5ετίας.

Έρχονται 34 νέες προσλήψεις προσωπικού

Στα «όπλα» που αποκτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προστεθούν πολύ σύντομα και 34 νέοι εργαζόμενοι υψηλής κατάρτισης, οι οποίοι θα ενισχύσουν το έμψυχο δυναμικό της Αρχής. Η διαδικασία πρόσληψης τους έχει ξεκινήσει με βάση το νέο πλαίσιο που διέπει τις προσλήψεις για τις Ανεξάρτητες Αρχές που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση και είναι η πρώτη ενίσχυσή της με προσωπικό μετά από αρκετά χρόνια.

Πριν από μερικά 24ώρα ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων και έχει ξεκινήσει η επεξεργασία τους από την Επιτροπή. Το ΑΣΕΠ πάντως παραμένει βασικός πυλώνας της διαδικασίας αφού εποπτεύει και διασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας (οι όποιες ενστάσεις εξετάζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο). 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Το αξέχαστο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι της Kaizen Gaming
Επιχειρήσεις |

Το αξέχαστο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι της Kaizen Gaming

Περιοδείες των τροπαίων του EURO και του Copa América, fan zones με εκατοντάδες χιλιάδες φιλάθλους, «ταξίδι» πίσω στο 2004, παιδικά χαμόγελα και εορταστικές εκδηλώσεις για τους ανθρώπους της εταιρείας σε όλο τον κόσμο.