![ΕΦΚΑ: Παζάρι για γενναία μείωση ασφαλιστικών εισφορών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/asfalistikeseisfores.jpg)
Στο τραπέζι τίθεται εκ νέου η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας σε υψηλότερα ποσοστά, από τη μία ποσοστιαία μονάδα για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Οι απανωτές αυξήσεις του κατώτατου μισθού έχουν διαμορφώσει σε υψηλότερο επίπεδο το εργατικό κόστος στις επιχειρήσεις (αύξηση 4,4% το 2024), γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους, ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα του ΕΦΚΑ αυξάνονται από τις επιπλέον εισφορές.
Το θέμα αποδέχεται η κυβέρνηση, αλλά – μέχρι στιγμής – επιμένει στον αρχικό της προγραμματισμό για μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε δύο δόσεις έως το τέλος της τετραετίας. Προσφάτως ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως προτεραιότητα τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, «όταν υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος».
ΕΛΣΤΑΤ: Πώς κινήθηκε το μισθολογικό κόστος το Δ’ τρίμηνο του 2023
Οι εργοδότες
Το θέμα των μειώσεων των εισφορών επανήλθε στο προσκήνιο μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αυξάνει σημαντικά το μισθολογικό κόστος, με τις εργοδοτικές οργανώσεις να ζητούν να μειωθούν τα επιπλέον κόστη.
«Ο εξορθολογισμός του μη μισθολογικού κόστους κατά μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης» δηλώνουν τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, χωρίς να αναφέρονται στο ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων.
Ως επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, καθώς το μισθολογικό κόστος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4,4% το 2024.
Μείωση εσόδων
Στην αντίπερα όχθη οι επικριτές της περαιτέρω μείωσης σημειώνουν ότι «κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ. Η μείωση αυτή επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται προσεκτικός χειρισμός». Το θέμα επανήλθε με τις εργοδοτικές οργανώσεις να θέτουν εκ νέου το ζήτημα της μεγαλύτερης μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.
Το αίτημα των εργοδοτών ενισχύεται από το γεγονός ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού – εκτός από τη βελτίωση του εισοδήματος για 600.000 μισθωτούς που αμείβονται με τα κατώτατα όρια – θα επιφέρει και επιπλέον έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω των εισφορών που θα αντιστοιχούν στους νέους αυξημένους μισθούς.
Το δημοσιονομικό κόστος για κάθε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα ανέρχεται σε 400 εκατ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού οι ασφαλιστέες αποδοχές αυξάνονται, κατά προσέγγιση, κατά 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Τα επιπλέον έσοδα από τους αυξημένους μισθούς υπολογίζονται στα 324,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η αύξηση των εσόδων «ανοίγει ένα επιπλέον παράθυρο ευκαιρίας» για μεγαλύτερη μείωση των εισφορών.
Οι διαφορές
Η κυβέρνηση επισήμως έχει δεσμευτεί για νέα αλλά συγκρατημένη μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε δύο ισόποσες δόσεις, μία το 2025 και μία το 2027. Αντιθέτως ο ΣΕΒ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους τουλάχιστον κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες και συνδέει το θέμα αυτό με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ενδεικτική είναι η αναφορά του Συνδέσμου στο σχετικό υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας στο οποίο αναφέρει πως «οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού πρέπει να συνοδεύεται από μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας τουλάχιστον κατά 2,6% το 2025-2027, ώστε να αρχίσει να προσεγγίζει τον μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ».
Η διαφορά των δύο θέσεων είναι δύσκολο να «γεφυρωθεί», καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις στις εισφορές κατά την προηγούμενη τετραετία και επισημαίνει ότι «τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι προσεκτικά».
Δυσκολίες
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι εισφορές χρηματοδοτούν άλλες δαπάνες» σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου και τονίζει ότι «οι μισές περίπου συντάξεις καταβάλλονται από τον φορολογούμενο και όχι από τους εργαζομένους». Ως εκ τούτου μια περικοπή σε αυτό τον τομέα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Κατά την προηγούμενη τετραετία οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα τις μειώσει περαιτέρω κατά μία μονάδα στη διάρκεια αυτής της τετραετίας – μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027.
Το δημοσιονομικό κόστος για κάθε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.
Μετά τις μέχρι σήμερα μειώσεις κατά 4,4 μονάδες οι εισφορές έχουν διαμορφωθεί ως εξής: εισφορά ασφαλισμένων 13,87%, εργοδοτών 22,29%, σύνολο 36,16%.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σαντορίνη: Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025
![Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικήσε τουρισμό και εστίαση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/karta-ergasias3-600x352.jpg)
Νέο τοπίο σε τουρισμό και εστίαση - Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή κάρτα
Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση. Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις […]
![Εφορία: Νέο κύμα διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με εισοδήματα φτώχειας που ζουν πλουσιοπάροχα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/influencers-1-600x400.jpg)
Σε ελεγκτικό κλοιό 20 influencers - Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 800 φορολογούμενων
Ειδικές ελεγκτικές ομάδες με τη χρήση ειδικού αλγόριθμου και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα συντάξουν λίστα ελέγχων για φορολογούμενους
![Δήμας: Ένα σημαντικό βήμα νοικοκυρέματος για τους έμμεσους φόρους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10.02.2025_ΧΡΙΣΤΟΣ-ΔΗΜΑΣ-600x399.jpg)
Βήμα για «νοικοκύρεμα» στους έμμεσους φόρους - Τι είπε ο Δήμας
Το προτεινόμενο σχέδιο Κώδικα, που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προορίζεται ώστε να αντιμετωπίζεται πλέον η αδυναμία της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας
![Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_1000026221-600x493.jpg)
Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν
Ο κ. Πιτσιλής ανέδειξε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης ως καταλύτη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
![Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν για Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/atm-1524871_640-600x400.jpg)
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις για μισθωτούς και μη μισθωτούς
![Ψηφιακό πελατολόγιο: «Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/myaadeapp-600x359.jpg)
«Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ με το ψηφιακό πελατολόγιο
Θα «βλέπει» την είσοδο και την έξοδο κάθε οχήματος σε πάρκινγκ, πλυντήρια, συνεργεία, εταιρείες ενοικίασης – Ακολουθούν εταιρείες εκδηλώσεων
![Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/tsakloglou-2-600x412.jpg)
Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ
Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής, είπε ο Πάνος Τσακλόγλου όσον αφορά τα ΚΕΠΑ
![Φορολογικές δηλώσεις: Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους
Το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις ανοίγει στις 17 Μαρτίου και κλείνει στις 15 Ιουλίου - Δεν θα δοθεί παράταση φέτος, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
![e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι έχουν λαμβάνειν την εβδομάδα 10 – 14 Φεβρουαρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_lefta_misthoi8-600x352.png)
Ποιοι πάνε ταμείο την εβδομάδα 10-14 Φεβρουαρίου - Πότε πληρώνονται οι συντάξεις
Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων