Ρεκόρ υποβολής δηλώσεων μέσα σε 100 μέρες, αλλά και απειροελάχιστες ενστάσεις για αμφισβήτηση των τεκμαρτών εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών, δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Σε ανακοίνωσή της, η ΑΑΔΕ επικαλείται τα δύο αυτά στοιχεία καθώς «αποδεικνύουν την επιτυχία της φετινής διαδικασίας», η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024.
Εφορία: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων
Οι φορολογικές δηλώσεις
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά μέσα σε μόλις 100 ημέρες, δηλαδή από τις 25 Απριλίου έως και τις 2 Αυγούστου 2024, υποβλήθηκαν 6.543.853 δηλώσεις φυσικών προσώπων, το μεγαλύτερο πλήθος εμπρόθεσμων δηλώσεων που καταγράφεται τα τελευταία εννέα χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, υποβάλλονταν 65.439 δηλώσεις κάθε μέρα.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι πολίτες και οι λογιστές – φοροτεχνικοί ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους στο συντομότερο χρονικό διάστημα των τελευταίων εννέα ετών.
Τις «καμπάνες» θα ακούσουν οι εκπρόθεσμοι
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων, σχετική πρόθεση εξεδήλωσαν 4.358 φυσικά πρόσωπα, από τα 401.565, που εκκαθαρίζονται με βάση αυτή τη διαδικασία, σε σύνολο 713.477 επιτηδευματιών. Δηλαδή, μόλις το 1% των υπαγομένων. Από αυτούς, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία 263 φορολογούμενοι.
Πρόστιμα
Οι φορολογούμενοι που «ξέχασαν» να υποβάλουν ή θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, εκτός φυσικά από τον πρόσθετο φόρο σε περίπτωση χρεωστικού εκκαθαριστικού βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πρόστιμα της εφορίας.
Το εν λόγω πρόστιμο, μάλιστα, κυμαίνεται από 100 ευρώ, έως 250 ή και 500 ευρώ, ανάλογα με το εάν ο υπόχρεος είναι ή όχι επιχειρηματίας, αφού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία:
- εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ,
- σε φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν ή υποβάλλουν εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση, με εξαίρεση τις δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα, δεν υποβάλλουν ή υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου ή δεν ανταποκρίνονται σε αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων, επιβάλλεται πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ ανά παράβαση, αν είναι υπόχρεοι τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πεντακοσίων ευρώ ανά παράβαση, αν είναι υπόχρεοι τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Latest News
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα