Τον Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί τελικά η Υπουργική Απόφαση που θα δώσει το «σήμα» στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για να προκηρύξει τον τρίτο διαγωνισμό για έργα με αποθήκευση ενέργειας και συγκεκριμένα με μπαταρίες (standalone), συνολικής ισχύος 300 MW.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με τα υπόλοιπα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που είχαν δεσμευθεί για τη στήριξη έργων αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 1.000 MW.
Αποθήκευση ενέργειας: Νέο σχέδιο για ανάπτυξη συσσωρευτών ισχύος 2 GW
Οι διαγωνισμοί για αποθήκευση ενέργειας
Η πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία είχε διεξαχθεί πριν έναν χρόνο και είχαν προκριθεί 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW με τη μέση τιμή λειτουργικής ενίσχυσης να φτάνει στα 49.748 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (MW/έτος) και επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ/MW. Η δεύτερη ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για 288,21 MW, με μεσοσταθμική τιμή 47.680,36 ευρώ/MW/έτος και επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ/MW.
Ο τρίτος που αναμένεται τον Σεπτέμβριο θα αφορά έργα που θα εγκατασταθούν στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης καθώς και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Και σε αυτόν τα έργα που θα προκριθούν θα εξασφαλίσουν «ταρίφα» καθώς και ενίσχυση στο CAPEX, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει «κλειδώσει», καθυστερώντας έτσι την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες του τελευταίου διαγωνισμού για έργα αποθήκευσης που θα χορηγεί ενισχύσεις.
Η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΥΠΕΝ ήταν να παραμείνει η επενδυτική ενίσχυση στα 100.000 ευρώ/MW. Το ποσό, όπως υποστηρίζει παράγοντας της αγοράς, είναι χαμηλό καθώς στις δύο προηγούμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες οι μπαταρίες ήταν χωρητικότητας 2 ωρών (MWh/MW) ενώ στην τρίτη θα είναι 4ώρες, αυξάνοντας έτσι το κόστος της επένδυσης. Πάντως, με δεδομένο ότι θα είναι η τελευταία ανταγωνιστική διαδικασία για μπαταρίες στην οποία επενδυτές θα μπορούν να διεκδικήσουν διπλή ενίσχυση (λειτουργική και επενδυτική), στελέχη του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι αυξημένη.
Τέλος οι ενισχύσεις στις μπαταρίες
Παράλληλα, το επιτελείο του ΥΠΕΝ σχεδιάζει το νέο «road map» που θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις έργων αποθήκευσης ενέργειας και στην ταχύτερη σύνδεσή τους με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Στόχος είναι η διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου, αλλά και η συγκράτηση των αυξανόμενων περικοπών «πράσινης» ενέργειας, ένα πρόβλημα που συνδέεται με τη χαμηλή κατανάλωση και την αυξημένη παραγωγή των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η νέα στρατηγική του υπουργείου περιλαμβάνει άνοιγμα της αγοράς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την εγκατάσταση συσσωρευτών συνολικής ισχύος περίπου 1,5 GW με 2 GW (γιγαβάτ), δίχως χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης. Η πρόσκληση σχεδιάζεται να δημοσιευθεί εντός του φθινοπώρου και θα μπορούν να συμμετέχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μεμονωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταρίες) αλλά και όσοι διαθέτουν μονάδες ΑΠΕ για να προσθέσουν μπαταρίες (πίσω από τον μετρητή).
Τα έργα θα εξασφαλίζουν προβάδισμα στην αδειοδότηση, ενώ για τις standalone μπαταρίες θα προβλέπεται fast track σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. Θα προκρίνονται εκείνοι που βάσει της δέσμευσή τους, με την υποβολή της εγγυητικής επιστολής, θα έχουν πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα ηλέκτρισης του έργου τους.
Προσθήκη μπαταρίας σε υφιστάμενα έργα
Στην πρόσκληση θα κληθούν να ανταποκριθούν και όσοι θέλουν να προσθέσουν μπαταρίες σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να αποθηκεύουν την ενέργεια που χάνεται λόγω των περικοπών. Θα αφορά μόνο έργα «feed-in-premium», δηλαδή μονάδες που έχουν εξασφαλίσει χαμηλή λειτουργική ενίσχυση (ταρίφα) περίπου στα 65 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα).
Στόχος η ενέργεια που αποθηκεύεται στην μπαταρία να αποζημιώνεται με την ίδια χαμηλή ταρίφα που έχει εξασφαλίσει το φωτοβολταϊκό ώστε η πώλησή της το βράδυ, όταν το ηλιακό σύστημα δεν παράγει, να μην επηρεάζει τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων