
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί τελικά η Υπουργική Απόφαση που θα δώσει το «σήμα» στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για να προκηρύξει τον τρίτο διαγωνισμό για έργα με αποθήκευση ενέργειας και συγκεκριμένα με μπαταρίες (standalone), συνολικής ισχύος 300 MW.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με τα υπόλοιπα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που είχαν δεσμευθεί για τη στήριξη έργων αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 1.000 MW.
Αποθήκευση ενέργειας: Νέο σχέδιο για ανάπτυξη συσσωρευτών ισχύος 2 GW
Οι διαγωνισμοί για αποθήκευση ενέργειας
Η πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία είχε διεξαχθεί πριν έναν χρόνο και είχαν προκριθεί 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW με τη μέση τιμή λειτουργικής ενίσχυσης να φτάνει στα 49.748 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (MW/έτος) και επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ/MW. Η δεύτερη ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για 288,21 MW, με μεσοσταθμική τιμή 47.680,36 ευρώ/MW/έτος και επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ/MW.
Ο τρίτος που αναμένεται τον Σεπτέμβριο θα αφορά έργα που θα εγκατασταθούν στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης καθώς και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Και σε αυτόν τα έργα που θα προκριθούν θα εξασφαλίσουν «ταρίφα» καθώς και ενίσχυση στο CAPEX, η οποία ωστόσο ακόμη δεν έχει «κλειδώσει», καθυστερώντας έτσι την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες του τελευταίου διαγωνισμού για έργα αποθήκευσης που θα χορηγεί ενισχύσεις.
Η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων στο ΥΠΕΝ ήταν να παραμείνει η επενδυτική ενίσχυση στα 100.000 ευρώ/MW. Το ποσό, όπως υποστηρίζει παράγοντας της αγοράς, είναι χαμηλό καθώς στις δύο προηγούμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες οι μπαταρίες ήταν χωρητικότητας 2 ωρών (MWh/MW) ενώ στην τρίτη θα είναι 4ώρες, αυξάνοντας έτσι το κόστος της επένδυσης. Πάντως, με δεδομένο ότι θα είναι η τελευταία ανταγωνιστική διαδικασία για μπαταρίες στην οποία επενδυτές θα μπορούν να διεκδικήσουν διπλή ενίσχυση (λειτουργική και επενδυτική), στελέχη του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι αυξημένη.
Τέλος οι ενισχύσεις στις μπαταρίες
Παράλληλα, το επιτελείο του ΥΠΕΝ σχεδιάζει το νέο «road map» που θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις έργων αποθήκευσης ενέργειας και στην ταχύτερη σύνδεσή τους με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Στόχος είναι η διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου, αλλά και η συγκράτηση των αυξανόμενων περικοπών «πράσινης» ενέργειας, ένα πρόβλημα που συνδέεται με τη χαμηλή κατανάλωση και την αυξημένη παραγωγή των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η νέα στρατηγική του υπουργείου περιλαμβάνει άνοιγμα της αγοράς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την εγκατάσταση συσσωρευτών συνολικής ισχύος περίπου 1,5 GW με 2 GW (γιγαβάτ), δίχως χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης. Η πρόσκληση σχεδιάζεται να δημοσιευθεί εντός του φθινοπώρου και θα μπορούν να συμμετέχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μεμονωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταρίες) αλλά και όσοι διαθέτουν μονάδες ΑΠΕ για να προσθέσουν μπαταρίες (πίσω από τον μετρητή).
Τα έργα θα εξασφαλίζουν προβάδισμα στην αδειοδότηση, ενώ για τις standalone μπαταρίες θα προβλέπεται fast track σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. Θα προκρίνονται εκείνοι που βάσει της δέσμευσή τους, με την υποβολή της εγγυητικής επιστολής, θα έχουν πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα ηλέκτρισης του έργου τους.
Προσθήκη μπαταρίας σε υφιστάμενα έργα
Στην πρόσκληση θα κληθούν να ανταποκριθούν και όσοι θέλουν να προσθέσουν μπαταρίες σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να αποθηκεύουν την ενέργεια που χάνεται λόγω των περικοπών. Θα αφορά μόνο έργα «feed-in-premium», δηλαδή μονάδες που έχουν εξασφαλίσει χαμηλή λειτουργική ενίσχυση (ταρίφα) περίπου στα 65 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα).
Στόχος η ενέργεια που αποθηκεύεται στην μπαταρία να αποζημιώνεται με την ίδια χαμηλή ταρίφα που έχει εξασφαλίσει το φωτοβολταϊκό ώστε η πώλησή της το βράδυ, όταν το ηλιακό σύστημα δεν παράγει, να μην επηρεάζει τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων