Την επιτάχυνση και ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα της αιολικής ενέργειας, χερσαίας και υπεράκτιας, δρομολογεί η νέα κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση αύξησε τον προϋπολογισμό για τον επερχόμενο γύρο δημοπρασιών για το ποσό ρεκόρ των 1,56 δισ. λιρών (1,82 δισ. ευρώ) . Πρόκειται για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σταθερής βάσης (AR6).

Υπεράκτια αιολικά: Γιατί ο Τραμπ τους κόβει τον αέρα

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, το 1,1 δισ. στερλίνες  (1,3 δισ. ευρώ), θα είναι διαθέσιμο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια με σταθερό πυθμένα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση έχει επίσης άρει την de facto απαγόρευση της χερσαίας αιολικής ενέργειας στην Αγγλία και θέλει να προωθήσει τις μισθώσεις βυθού σε μια νέα συνεργασία μεταξύ της GB Energy και της The Crown Estate.

Η αιολική ενέργεια αποτελεί βασικό τμημα της προσπάθειας της νέας κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, μαζί με τη δέσμευση για διπλασιασμό της χερσαίας αιολικής ενέργειας και τετραπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2030.

Ειδικότερα , η βρετανική κυβέρνηση στοχεύει σε 60 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030, από 15 GW που είναι σήμερα και η αύξηση κατά 38% του προϋπολογισμού θα τη βοηθησει να πλησιάσει περισσότερο προς αυτόν τον στόχο.

Παράλληλα,  ανακοίνωθηκε ότι θα συσταθει μια ειδική ομάδα εργασίας για την χερσαία αιολική ενέργεια, προκειμένου να ξεκλειδώσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη και να αποκαταστήσουν μια σημαντική σειρά νέων χερσαίων αιολικών έργων στην Αγγλία. Η ειδική ομάδα θα προεδρεύεται από τον υπουργό Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενεργειακή ασφάλεια και το Net Zero, Εντ Μιλιμπαντ ,  και τον διευθύνοντα σύμβουλο της EDF Renewables UK, Μάθιου Χιου.

Στα μέλη της ειδικής ομάδας θα περιλαμβάνονται διάφοροι ρυθμιστικοί φορείς, καθώς και η εμπορική ένωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, RenewableUK.

Ταμείο καθαρής ενέργειας

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών παρουσίασε επίσης σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Ταμείου Πλούτου. Το ταμείο θα επενδύει σε καθαρή ενέργεια και άλλα έργα υποδομής. Περίπου 7,3 δισεκατομμύρια λίρες ( 8,5 δισ.ευρώ)  πρόσθετης χρηματοδότησης θα διατεθούν μέσω της Τράπεζας Υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε οι επενδύσεις να ξεκινήσουν άμεσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green