Το σινιάλο για την έναρξη των θερινών διακοπών των υπουργών και των υπόλοιπων κυβερνητικών στελεχών έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτηση και τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης.
Ο ίδιος θέλοντας να δείξει το πόσο δουλεύουν Μέγαρο Μαξίμου και υπουργοί αναφέρθηκε στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου:
«Ήταν μια περίοδος γεμάτη όχι μόνο από σημαντικά γεγονότα, αλλά και ως προς την παραγωγή κυβερνητικού έργου: υλοποιήσαμε το 42% των δεσμεύσεων για το τρέχον έτος και συγκεκριμένα 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις…»
Εγώ να ευχηθώ στον πρωθυπουργό «καλά μπάνια!», χωρίς να πω κάτι άλλο και χαλάσω τον μεταρρυθμιστικό οίστρο…
Ουρανοκατέβατα κέρδη
Οι αναρτήσεις του πρωθυπουργού, όμως, δεν σ’ αφήνουν να αγιάσεις…
Και αναφέρομαι στην επιμονή του για «ουρανοκατέβατα κέρδη» στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και το νέο του μήνυμα πώς θα απαντά με έκτακτη εισφορά κάθε φορά που αυτά θα εμφανίζονται και θα πυροδοτούν με αυξήσεις τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Και δεν θέλω να του ευχηθώ «πάντα τέτοια πρόεδρε», γιατί τον Αύγουστο λόγω της έκτακτης εισφοράς, όπως μαθαίνω, οι ηλεκτροπαραγωγοί θα μετακυλίσουν το πρόσθετο κόστος στην αγορά. Δηλαδή εκεί που δεν έπαιζε ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του το κατάφεραν…
—-
Το βιβλίο της Σδούκου
Και αφού αναφέρομαι στα θέματα της ενέργειας, να σας ενημερώσω ότι πριν λίγες ώρες έφτασε στα χέρια μου ένα βιβλίο. Τιτλοφορείται «Ενέργεια 2019 – 2023, Κρίσεις – Προκλήσεις – Διακρίσεις» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός».
Συγγραφέας του είναι η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Ξεφυλλίζοντας το και διαβάζοντας και το εισαγωγικό σημείωμα της κυρίας Σδούκου να σας πω ότι πρόκειται κάτι σαν ημερολόγιο, έναν απολογισμό δράσεων των ηγεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περίοδο 2019 – 2023.
Για την ακρίβεια το αφήγημα τελειώνει πριν τις εκλογές του Μαίου του 2023, όπου όπως μας λέει η υφυπουργός – η οποία την προαναφερόμενη περίοδο ήταν γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών – πήρε την απόφαση να γράψει το βιβλίο ξεκινώντας την προεργασία σύνδεσης των σημειώσεων της, των ομιλιών, των πολιτικών παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Ανάμεσα στον ελάχιστο χρόνο που έβρισκε κατά την περιοδεία της στη Δυτική Ελλάδα, η Σδούκου έγραψε και ολοκλήρωσε το βιβλίο.
Τα μηνύματα
Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει μεταξύ άλλων τις κρίσιμες περιόδους της ΔΕΗ και της ενεργειακής κρίσης.
Εξιστορούνται οι επιλογές των υπουργών Κωστή Χατζηδάκη και Κώστα Σκρέκα, οι οποίοι και προλογίζουν το βιβλίο της Σδούκου.
Εγώ, όμως, θα σταθώ σε δύο μηνύματα που περνάει η υφυπουργός. Το πρώτο έχει να κάνει με το ό,τι – όπως η ίδια γράφει – ότι επέλεξε για τη συγγραφή των γεγονότων την οπτική και του τεχνοκράτη και πολιτικού. Στοιχεία που και η ίδια διαθέτει. Και το δεύτερο που στέλνει ως εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα: «… Ίσως το βιβλίο να πέσει στα χέρια μιας άλλη γυναίκας που αμφιβάλλει για το κατά πόσο μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένειά της, που στεναχωριέται και απελπίζεται και κατακρίνει τον εαυτό της. Μια γυναίκα που μπορεί να βρει μια αξία και μια ελπίδα στο ίδιο μήνυμα: Κάνε το καλύτερο που μπορείς σε όλα, διαρκώς… και θα τα καταφέρεις!»
—
Ο ΟΤΕ
Η Σδούκου τα καταφέρνει, κατά κοινή ομολογία.
Υπάρχει, όμως, κι ένα άλλο πρόσωπο, ένας νέος μάνατζερ που εξίσου δείχνει – προσώρας- να τα καταφέρνει.
Ο λόγος για τον CEO του ΟΤΕ Κώστα Νεμπή, ο οποίος διαδέχτηκε τον Ιούλιο τον ογκόλιθο… Μιχάλη Τσαμάζ.
Ένας μήνας
Ο Νεμπής έκλεισε έναν μήνα στο τιμόνι του ΟΤΕ κι έδειξε τις κινήσεις στρατηγικής που ξεδιπλώνει για τον μεγάλο όμιλο: Είναι τα δίκτυα νέας γενιάς και η συνδρομητική τηλεόραση.
Αν κάποιος ξέρει να διαβάζει το ταμπλό, θα διαπιστώσει ότι η αγορά τον επιβράβευσε για τον έναν μήνα της θητείας του.
Η μετοχή ανέβηκε 10% τον Ιούλιο, έχοντας προηγηθεί μία μακρά περίοδος στασιμότητας. Και η άνοδος του χαρτιού, να σημειωθεί ότι επιτεύχθηκε αν και μεσολάβησε και η διανομή μερίσματος ύψους 0,7216 ευρώ ανά μετοχή…
Ο Νεμπής, μου λένε, δείχνει να ξέρει καλά τον ΟΤΕ και βάζει πλώρη για υψηλές επιδόσεις…
—-
Η Εθνική και οι σύμβουλοι…
Εάν κάποιοι δεν έχουν παράπονο από τις «δουλειές» που κλείνουν στην Ελλάδα αυτοί είναι οι σύμβουλοι.
Τα deals στον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις έχουν δώσει αρκετό ψωμί (για να μην πούμε παντεσπάνι) τα τελευταία χρόνια στις εταιρείες του χώρου. Που δεν είναι και πολλές…
Το μεγάλο στοίχημα του χώρου ωστόσο τώρα ακούει στο όνομα Εθνική.
Και συγκεκριμένα το δεύτερο placement που αναμένεται για το υπόλοιπο 18% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από το ΤΧΣ.
Οι πιέσεις…
Το οποίο όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει το φθινόπωρο και μάλιστα πριν τις αμερικάνικες εκλογές που γίνονται τον Νοέμβριο.
Η αίσθηση είναι ότι Μαξίμου και ΤΧΣ δεν θα ριψοκινδυνεύσουν να πατήσουν το κουμπί μετά από αυτές. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η… κάλπη.
Κάποιοι σύμβουλοι μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει να πιέζουν για την ανάληψη του μέγα project, το οποίο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον.
Η μάχη για το «χρίσμα» προμηνύεται σκληρή, αφού τα λεφτά είναι πολλά και δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.
—-
Στην Αλεξανδρούπολη
Εκτός από τις περισσότερες δουλειές που προσδοκούν οι σύμβουλοι στην ελληνική αγορά, υπάρχουν και αλυσίδες λιανικού εμπορίου, οι οποίες, όπως μαθαίνω, κάνουν χρυσές δουλειές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Και μάλιστα σε πόλεις όπου δεν πάει το μυαλό μας.
Ο λόγος για την Αλεξανδρούπολη…
Ο Γερμανός και η Lidl Hellas
Όπως μαθαίνω τα καταστήματα του Γερμανού και της Lidl Hellas, δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν τις προθήκες και τα ράφια τους που αδειάζουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Τα «Playstation» από το κατάστημα της αλυσίδας Γερμανός ξεπουλάνε, ενώ μαζικά φεύγουν και από το Lidl στο 4ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Φερών τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Ποιοι τα αγοράζουν;
Οι Τούρκοι καταναλωτές
Μου λένε, ότι την Αλεξανδρούπολη και τα καταστήματα της επισκέπτονται σωρηδόν καταναλωτές από τη γειτονική Τουρκία.
Βρίσκουν φθηνότερα τα προϊόντα τεχνολογίας και εκείνα που είναι αναγκαία για τα νοικοκυριά, οπότε περνάνε τα σύνορα ψωνίζουν και επιστρέφουν στην πατρίδα τους…
—
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα