Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ καταρρίπτει η χρυσή λίρα, η τιμή της οποίας ξεπέρασε τα 600 ευρώ! Την ίδια στιγμή, η τιμή του χρυσού βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά καθώς το κίτρινο μέταλλο επωφελήθηκε από την αυξημένη ζήτηση ασφαλών καταφυγίων εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκε αύξηση των ρευστοποιήσεων χρυσών λιρών όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τις υψηλές τιμές στις οποίες έχει σκαρφαλώσει η τιμή της χρυσής λίρας το τελευταίο διάστημα και τα σενάρια ότι δύσκολα θα αυξηθεί περαιτέρω, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα.

Χρυσός: Αντιδρά στο παγκόσμιο χάος των αγορών

Η χρυσή λίρα και η ΤτΕ

Κύκλοι της χρηματιστηριακής αγοράς, μιλώντας στον ΟΤ αναφέρουν πώς η φρενίτιδα που ωθεί τους έλληνες σε μαζικές ρευστοποιήσεις οφείλεται στα κέρδη που προσδοκούν να αποκομίσουν πουλώντας τις λίρες μελλοντικά σε υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην τράπεζα ανήλθαν σε 13.917 τεμάχια.  Το πρώτο τρίμηνο του 2024, είχαν ρευστοποιηθεί 9.795 χρυσές λίρες Αγγλίας.

Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι πωλήσεις χρυσών λιρών στην Τράπεζα της Ελλάδος έφτασαν τα 23.712 τεμάχια, έναντι 21.542 τεμαχίων το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 10%.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι ιδιώτες προχώρησαν στην αγορά 1.533 χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας μείωση 52% σε σύγκριση με τις αγορές του αντίστοιχου τριμήνου του 2023.

O χρυσός είναι ένα από τα κύρια εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος

Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ιδιώτες απέκτησαν 3.114 χρυσές λίρες από την ΤτΕ, μειωμένες κατά 52% σε σχέση με τις αγορές του πρώτου εξαμήνου του 2023, όταν είχαν φτάσει τις 6.921 χρυσές λίρες.

Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών της Τράπεζας της Ελλάδας, η αξία πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας παλαιάς κοπής ανέβηκε στα 605,99 ευρώ Και στα 503,00 ευρώ την τιμή αγοράς, που η ίδια η κεντρική τράπεζα της χώρας προσφέρει σε όσους προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Ο δείκτης σποτ – που σημείωσε ράλι κοντά σε νέα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα – αρχικά βυθίστηκε περισσότερο από 1% πριν ανακάμψει για να με μικρά κέρδη κοντά στα 2.440 δολάρια η ουγγιά.

Σημειώνεται ότι ο χρυσός είναι ένα από τα κύρια εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, με τα κέρδη να ενισχύονται από τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, τους Ασιάτες καταναλωτές και, τους τελευταίους μήνες, τις προσδοκίες ότι η Fed πλησιάζει στη μείωση των επιτοκίων.

Ενώ το μέταλλο συνήθως επωφελείται από τον ρόλο του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο  σε περιόδους οικονομικής και γεωπολιτικής πίεσης, μπορεί να αποδυναμωθεί εάν οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κινδύνου είναι ιδιαίτερα ξαφνικές ή έντονες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία