Προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για 105 φάρμακα αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκειά τους στην εγχώρια αγορά.

Το μέτρο θα διαρκέσει για τρεις μήνες, ενώ σκοπός της προσωρινής απαγόρευσης είναι η εξασφάλιση της επάρκειάς των φαρμάκων για την εγχώρια αγορά και η αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Μεταξύ των φαρμάκων για τα οποία θα ισχύσει το μέτρο, συμπεριλαμβάνονται νέα φάρμακα για διαβήτη/αδυνάτισμα, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά κ.λπ. Ανάμεσά τους και το Ozempic, το σκεύασμα των διαβητικών που πολλοί χρησιμοποιούν για την απώλεια βάρους.

Τα φάρμακα για τα οποία απαγορεύονται προσωρινά οι παράλληλες εξαγωγές μπορείτε να τα δείτε ονομαστικά ΕΔΩ.

Έως πότε θα διαρκέσει η προσωρινή απαγόρευση – Τι απαγορεύεται

Στη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζεται επίσης πως όσο δεν επιτρέπονται οι παράλληλες εξαγωγές, απαγορεύεται και η αποθεματοποίηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ακόμη ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκρισή του για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Επισημαίνει επίσης πως είναι επιβεβλημένη για όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειος κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), η κατά προτεραιότητα διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Οι παράλληλες εξαγωγές των 105 φαρμάκων απαγορεύονται από σήμερα 5 Αυγούστου 2024 έως και τις 5 Νοεμβρίου 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus