Ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ αποφάσισε τη Δευτέρα ότι η Google κατέχει παράνομα μονοπώλιο σε δύο τομείς της αγοράς: την αναζήτηση και τη διαφήμιση κειμένου.

Σύμφωνα με την υπόθεση ορόσημο, που κατατέθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση το 2020, η Google διατήρησε το μερίδιό της στην αγορά γενικής αναζήτησης δημιουργώντας ισχυρά εμπόδια εισόδου και έναν βρόχο ανατροφοδότησης που διατήρησε την κυριαρχία της. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Google παραβίασε το άρθρο 2 του νόμου Sherman, που απαγορεύει τα μονοπώλια.

Google: Την προσοχή των αρχών τράβηξαν οι επενδύσεις της

Η απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη αντιμονοπωλιακή απόφαση εναντίον μιας εταιρείας τεχνολογίας εδώ και δεκαετίες, όπως αναφέρει το CNBC.

«Καμία εταιρεία – ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή με μεγάλη επιρροή – δεν είναι υπεράνω του νόμου»

«Η Google είναι μονοπώλιο και ενήργησε έτσι για να διατηρήσει το μονοπώλιο της», έγραψε στην απόφαση ο δικαστής Amit Mehta του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπιας.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η δικομματική ομάδα γενικών εισαγγελέων από 38 πολιτείες και περιοχές, με επικεφαλής το Κολοράντο και τη Νεμπράσκα, κατέθεσαν παρόμοιες αλλά ξεχωριστές αγωγές κατά της Google το 2020. Οι αγωγές συνδυάστηκαν για προδικαστικούς σκοπούς, όπως η ανακάλυψη αποδεικτικών στοιχείων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό». «Καμία εταιρεία – ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή με μεγάλη επιρροή – δεν είναι υπεράνω του νόμου» τόνισε «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει να εφαρμόζει με σθένος τους αντιμονοπωλιακούς νόμους μας»

Στην απόφασή του, το δικαστήριο επικεντρώθηκε στις ρυθμίσεις αποκλειστικής αναζήτησης της Google στο Android και στο Apple
iPhone και iPad, λέγοντας ότι συνέβαλαν στην εδραίωση της αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς και της κυριαρχίας της Google στις αγορές αναζήτησης.

Οι γενικές υπηρεσίες αναζήτησης, σύμφωνα με το δικαστήριο, ισχύουν για τη βασική μηχανή αναζήτησης της Google, όπου παραδοσιακά ανταγωνιζόταν τη Yahoo. Η διαφήμιση κειμένου γενικής αναζήτησης αναφέρεται στις διαφημίσεις κειμένου που τρέχουν παράλληλα με τα αποτελέσματα αναζήτησης. Το δικαστήριο έκρινε ότι και στους δύο αυτούς τομείς, η Google λειτουργούσε ως μονοπώλιο. Ωστόσο, η απόφαση διαπίστωσε ότι η διαφήμιση γενικής αναζήτησης δεν αποτελεί αγορά, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει μονοπωλιακός έλεγχος.

Η Google σχεδιάζει έφεση

Ο Kent Walker, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά την απόφαση της. Τόνισε την έμφαση που δίνει το δικαστήριο στην ποιότητα των προϊόντων της Google.

«Η απόφαση αυτή αναγνωρίζει ότι η Google προσφέρει την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μας επιτραπεί να την κάνουμε εύκολα διαθέσιμη», έγραψε ο Walker. «Καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στη δημιουργία προϊόντων που οι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμα και εύχρηστα».

Οι μετοχές της Alphabet υποχώρησαν περισσότερο από 4% τη Δευτέρα, παρασυρόμενες από την ευρεία πτώση των μετοχών παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Η Βρετανία το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των εταιρειών AI
Tεχνητή νοημοσύνη |

H OpenAI σε «όργιο» προσλήψεων στη Βρετανία - «Κυνήγησε» βασικό ερευνητή της DeepMind

Η OpenAI ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι θα ανοίξει εταιρικό γραφείο στο Λονδίνο - Συγχρόνως έχει κάνει πολλές προσλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες