Η Neuralink εμφύτευσε επιτυχώς σε δεύτερο ασθενή τη συσκευή της που έχει σχεδιαστεί για να δίνει σε παράλυτους ασθενείς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές μέσω της σκέψης, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της startup, Ίλον Μασκ.

Η Neuralink βρίσκεται στη φάση δοκιμών της συσκευής της, η οποία προορίζεται να βοηθήσει άτομα με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Η συσκευή επέτρεψε στον πρώτο ασθενή να παίξει βιντεοπαιχνίδια, να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, να δημοσιεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μετακινήσει τον κέρσορα στο φορητό υπολογιστή του.

«Παρατυπίες» στα εργαστήρια ζώων της Neuralink εντοπίζει η FDA

Ο Μασκ, σε σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια podcast που κυκλοφόρησε αργά την Παρασκευή και διήρκεσε περισσότερες από οκτώ ώρες, έδωσε λίγες λεπτομέρειες για τον δεύτερο συμμετέχοντα, πέρα ​​από το ότι το άτομο είχε τραυματισμό νωτιαίου μυελού παρόμοιο με τον πρώτο ασθενή και έμεινε παράλυτος σε καταδυτικό ατύχημα. Ο Μασκ είπε ότι 400 από τα ηλεκτρόδια του εμφυτεύματος στον εγκέφαλο του δεύτερου ασθενούς λειτουργούν.

Σημειώνεται ότι η Neuralink στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι το εμφύτευμά της χρησιμοποιεί συνολικά 1.024 ηλεκτρόδια.

«Φαίνεται ότι πήγε εξαιρετικά καλά με το δεύτερο εμφύτευμα», είπε ο Μασκ στον παρουσιαστή του podcast Λεξ Φράιντμαν. «Υπάρχει σήμα, πολλά ηλεκτρόδια. Λειτουργεί πολύ καλά».

Ο Μασκ δεν αποκάλυψε πότε η Neuralink πραγματοποίησε την επέμβαση στον δεύτερο ασθενή ωστόσο είπε ότι αναμένει η Neuralink να παράσχει τα εμφυτεύματα σε οκτώ ακόμη ασθενείς φέτος ως μέρος των κλινικών δοκιμών της.

Ο πρώτος ασθενής

Ο πρώτος ασθενής, ο Νόλαντ Άρμποου, πήρε επίσης μέρος στο podcast, μαζί με τρία στελέχη της Neuralink, τα οποία έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του εμφυτεύματος και της χειρουργικής επέμβασης με ρομπότ.

Πριν ο Άρμποου λάβει το εμφύτευμά του τον Ιανουάριο, χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα στικ στο στόμα του για να χτυπήσει την οθόνη μιας συσκευής tablet. Ο Άρμποου είπε με το εμφύτευμα μπορεί απλώς να σκεφτεί τι θέλει να συμβεί στην οθόνη του υπολογιστή και η συσκευή το κάνει να συμβεί. Δήλωσε ακόμη ότι η συσκευή του έδωσε λίγη ανεξαρτησία και μείωσε την εξάρτησή του από τους νοσοκόμους που τον φροντίζουν.

Ο Άρμποου αρχικά αντιμετώπισε προβλήματα μετά την επέμβαση όταν τα μικροσκοπικά καλώδια του εμφυτεύματός του ανασύρθηκαν, με αποτέλεσμα μια απότομη μείωση των ηλεκτροδίων που μπορούσαν να μετρήσουν τα σήματα του εγκεφάλου. Το Reuters σε δημοσίευμά του είχε αποκαλύψει ότι η Neuralink γνώριζε αυτό το ζήτημα από τις δοκιμές σε ζώα.

Η Neuralink ανέφερε ότι αποκατέστησε την ικανότητα του εμφυτεύματος να παρακολουθεί τα σήματα του εγκεφάλου του Άρμποου κάνοντας αλλαγές που περιελάμβαναν την τροποποίηση του αλγορίθμου του ώστε να είναι πιο ευαίσθητο. Ο Άρμποου έχει βελτιώσει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ του για την ταχύτητα με την οποία μπορεί να ελέγξει έναν δρομέα μόνο με τη σκέψη «με μόνο περίπου το 10, 15% των ηλεκτροδίων να λειτουργούν», ανέφερε ο Μασκ στο podcast.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία