Το TikTok της ByteDance συμφώνησε να αποσύρει οριστικά το πρόγραμμα επιβράβευσης TikTok Lite από την ΕΕ ώστε να συμμορφωθεί με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) της Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το TikTok Lite διαθέτει ένα  πρόγραμμα «ανταμοιβής» που επιτρέπει στους χρήστες να κερδίζουν πόντους ενώ εκτελούν ορισμένες εργασίες στην πλατφόρμα, όπως να παρακολουθούν βίντεο, να τους αρέσει περιεχόμενο, να παρακολουθούν δημιουργούς ή να προσκαλούν φίλους να συμμετάσχουν.

Οι ΗΠΑ μηνύουν τo TikTok για συλλογή δεδομένων ανηλίκων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ζητήσει τον Απρίλιο μια άμεση αξιολόγηση κινδύνου από το TikTok στην εφαρμογή, λίγο μετά την κυκλοφορία της έκδοσης στη Γαλλία και την Ισπανία, λόγω ανησυχιών σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία των παιδιών και των χρηστών.

Σύμφωνα με το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να αναφέρουν πιθανούς κινδύνους νέων λειτουργιών στην ΕΕ πριν από την κυκλοφορία τους και πρέπει να υιοθετήσουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.

Οποιαδήποτε παραβίαση των δεσμεύσεων θα ισοδυναμούσε αμέσως με παραβίαση του DSA, αναφέρει η Κομισιόν

Το εκτελεστικό τμήμα της ΕΕ ανέφερε ότι η TikTok έχει πλέον αναλάβει νομικές δεσμεύσεις να αποσύρει το πρόγραμμα ανταμοιβών από την ΕΕ και να μην ξεκινήσει κανένα άλλο πρόγραμμα που θα παρακάμπτει αυτήν την απόφαση.

«Οποιαδήποτε παραβίαση των δεσμεύσεων θα ισοδυναμούσε αμέσως με παραβίαση του DSA και ως εκ τούτου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα», αναφέρει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που περατώνει η Επιτροπή βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, 105 ημέρες μετά την έναρξη της διαδικασίας. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Επιτροπή αποδέχεται δεσμεύσεις από καθορισμένη πλατφόρμα κατά της οποίας είχε κινήσει επίσημη διαδικασία στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι άλλη έρευνα για το εάν η TikTok παραβίασε τους κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου που αποσκοπούσαν στην προστασία των παιδιών και στη διασφάλιση της διαφανούς διαφήμισης παραμένει σε εξέλιξη.

Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και έθεσε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σε κίνδυνο να της επιβληθεί βαρύ πρόστιμο.

Επί του παρόντος, εκκρεμούν επίσημες διαδικασίες βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες κατά των X (από τον Δεκέμβριο του 2023, για την οποία εκδόθηκαν προκαταρκτικά πορίσματα στις 12 Ιουλίου 2024), TikTok (Φεβρουάριος 2024), AliExpress (Μάρτιος 2024) και Meta (Απρίλιος και Μάιος 2024).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Η Βρετανία το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των εταιρειών AI
Tεχνητή νοημοσύνη |

H OpenAI σε «όργιο» προσλήψεων στη Βρετανία - «Κυνήγησε» βασικό ερευνητή της DeepMind

Η OpenAI ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι θα ανοίξει εταιρικό γραφείο στο Λονδίνο - Συγχρόνως έχει κάνει πολλές προσλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες