Με κέρδη έκλεισαν οι παγκόσμιες αγορές μετά το απότομο sell-off της Δευτέρας, που αρχικά αποδόθηκε στο φόβο για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς οι επενδυτές έχτιζαν όλη τη χρονιά της θέσεις τους στηριζόμενοι στο αφήγημα της Χρυσομαλλούσας και ορισμένα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία ταρακούνησαν τις εκτιμήσεις, στην ενίσχυση του γεν και στην πτώση των μετοχών της τεχνολογίας. Όσο καταλάγιασε ο κουρνιαχτός του ξεπουλήματος αναδείχθηκε  η αναστροφή των κερδοσκοπικών συναλλαγών που οδήγησε το τρενάκι του τρόμου στις παγκόσμιες αγορές.

Στη σημαντική χαλάρωση στο “carry trade” του γεν  αποδίδεται μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια, συμβάλλοντας στην άνοδο του ιαπωνικού νομίσματος. Αυτό επηρέασε την πρακτική των εμπόρων να δανείζονται σε φθηνότερο νόμισμα για να αγοράσουν άλλα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, το γεν υποχώρησε την Τρίτη μετά από απότομες εκρήξεις που ενίσχυσαν τις ανησυχίες σχετικά με το carry trade.

UBS: Γιατί η αντίδραση των αγορών είναι υπερβολική – Τα δύο σενάρια για μετοχές και ομόλογα

Επιπλέον τη Δευτέρα σημειώθηκε η μεγαλύτερη στην χρηματιστηριακή ιστορία ενδοσυνεδριακή διακύμανση του δείκτη Vix, γνωστού ως «δείκτης φόβου».

Τα δικαιώματα προαίρεσης οδήγησαν την υπόλοιπη αγορά δηλαδή η ουρά κούνησε τον σκύλο

Η κορύφωση του Vix αποτέλεσε ρεκόρ σε σύγκριση με το μέγιστο επίπεδο πραγματικής μεταβλητότητας που κατέγραψε ο S&P 500 κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πτώση ήταν πολύ πιο έντονη μεταξύ των συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης που αποτελούν τη βάση του Vix παρά μεταξύ των πραγματικών μετοχών του S&P 500 που παρακολουθούν. Το δικαίωμα προαίρεσης είναι ένα χρηματοπιστωτικό μέσο γνωστό ως παράγωγο που μεταβιβάζει στον αγοραστή (τον κάτοχο του δικαιώματος προαίρεσης) το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να αγοράσει ή να πωλήσει μια καθορισμένη ποσότητα ή αξία σε δολάρια ενός συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου σε μια καθορισμένη τιμή μέχρι μια καθορισμένη ημερομηνία.

Μια τέτοια αποσύνδεση σημαίνει ότι τα δικαιώματα προαίρεσης οδήγησαν την υπόλοιπη αγορά και να γίνει πιο κατανοητό η ουρά κουνάει τον σκύλο!

Η στροφή της Τρίτης

Είναι ένα παλιό κλισέ στη Wall Street. Ο λόγος για την στροφή της Τρίτης (Turnaround Tuesday)  που αφορά μια απλή στρατηγική, η οποία περιλαμβάνει την αγορά μετοχών τη Δευτέρα, εάν κλείσουν χαμηλότερα από την προηγούμενη Παρασκευή. Η στρατηγική βασίζεται στην παρατήρηση ότι οι μετοχές τείνουν να ανακάμπτουν την Τρίτη μετά από μια πτωτική Δευτέρα.

Οι παρατηρητές των δεδομένων το έχουν συναντήσει αρκετές φορές στο παρελθόν ωστόσο η ανάκαμψη δεν αποτελεί εγγύηση ότι η αγορά έχει πιάσει… πάτο.

Η ψυχολογία των επενδυτών κατά τη διάρκεια μιας πτώσης τείνει να ξεκινά με νευρικότητα την Πέμπτη, αντιστάθμιση την Παρασκευή και ολοκληρωτικές πωλήσεις τη Δευτέρα.

Μέχρι την Τρίτη, η πτώση είναι προετοιμασμένη για αντιστροφή, σύμφωνα με τον βετεράνο trader πρόεδρο της εταιρείας ανάλυσης συναλλαγών Spectra Markets, Μπρεντ Ντόνελι.

Οι επενδυτές που ήλπιζαν να προλάβουν την άνοδο της Τρίτης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη συναλλαγή.

«Δεν θα περίμενα ότι πρόκειται για μια διαρκή ανάκαμψη» εξηγεί στο Bloomberg ο  επικεφαλής επενδύσεων της Vantage Point Asset Management στη Σιγκαπούρη, Νικ Φέρες. «Είναι πιθανό να παραμείνει η μεταβλητότητα μέχρι τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο. Οποιοδήποτε ράλι αντίθετης τάσης σήμερα και να επιμείνει για μερικές εβδομάδες θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το ρίσκο».

Η μεταβλητότητα παραμένει

Η  ανάκαμψη αντικατοπτρίζει το μοτίβο που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα στο δείκτη μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, ή Vix, ένα μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας του S&P 500, γνωστό ως “δείκτης φόβου” της Wall Street. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Vix έφθασε το 65,73, το τρίτο υψηλότερο σημείο από την έναρξη των καταγραφών το 1992, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και το κραχ του Covid-19 το 2020. Μέχρι το κλείσιμο της αγοράς, ωστόσο, ο Vix είχε πέσει στο 38,57, πιο κοντά σε μια κανονική κακή ημέρα.

Οι έμποροι μεταβλητότητας συχνά τονίζουν ότι χρειάζεται χρόνος για να διαγραφούν οι κακές συναλλαγές από το σύστημα, και το ιστορικό ρεκόρ το επιβεβαιώνει αυτό. Κατά μέσο όρο, μια αιχμή μεταβλητότητας οδηγεί σε ένα υψηλότερο εύρος συναλλαγών για τον Vix και σε ένα δεύτερο ξεπούλημα στις επόμενες 30 ημέρες διαπραγμάτευσης. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, αφού οι retail trackers βραχείας μεταβλητότητας ξεκόλλησαν κατά τη διάρκεια της περιδίνησης “volpocalypse” τον Φεβρουάριο του 2018. Μια πιο μόνιμη ανάκαμψη τείνει στη συνέχεια να λάβει χώρα μεταξύ των 40 και 50 ημερών διαπραγμάτευσης.

Wall Street: Ολοκληρώνει  το παγκόσμιο rebound

Άλμα σημείωσαν οι αμερικανικοί δείκτες, ανακτώντας μέρος των απώλειες του τριήμερου sell off , καθώς τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed λείαναν τις ανησυχίες για την ύφεση και οι μετοχές στην Ιαπωνία κατέγραψαν ράλι.

Η αστάθεια πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένη βραχυπρόθεσμα

Ο Dow Jones αυξήθηκε κατά 294,03 μονάδες ή 0,76% στις 38,997.66 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,04% στις  5,240.03μονάδες και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 16,366.85 μονάδες.

Και οι 11 τομείς του γενικού δείκτη της αγοράς έκλεισαν. Αρκετές μετοχές τεχνολογίας megacap ανέκαμψαν επίσης μετά από απότομη πτώση τη Δευτέρα.

Η Nvidia έκλεισε με άνοδο 3,8% και η Meta Platforms 3,9%.

Η αστάθεια πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένη βραχυπρόθεσμα, καθώς το εμπόριο συνεχίζει να χαλαρώνει, εξηγεί ο Ρος Μέιφιλντ, επενδυτικός στρατηγός της Baird.

«Δεν θα εκπλαγώ αν υπήρχε περισσότερη πίεση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά πιστεύω ότι ο φόβος για την ανάπτυξη είναι υπερβολικός» πρόσθεσε.

Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σχετικά υγιής παρά την κάμψη, και άλλοι οικονομικοί δείκτες εξακολουθούν να εμφανίζονται ισχυροί,συνεχίζει. «Αν και πιστεύω ότι η αστάθεια της αγοράς θα μπορούσε να συνεχιστεί, ανησυχώ λιγότερο για τα υποκείμενα θεμελιώδη μεγέθη».

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Θετικό πρόσημο στο φίνις

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια συνεδρίαση με διακυμάνσεις, καθώς ξεκίνησε ανοδικά για να γυρίσει σε αρνητικό έδαφος και να ολοκληρώσει με θετικό πρόσημο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,2%, στις 488,05 μονάδες βρίσκοντας τα πατήματά του μετά το άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων στο πράσινο, αν και μείωσε τα κέρδη του λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης.

Ο δείκτης κυμάνθηκε πάνω και κάτω από την επίπεδη γραμμή μέχρι την Τρίτη, αφού υποχώρησε περισσότερο από 2% σε καθεμία από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι επιμέρους κλάδοι τερμάτισαν κυρίως υψηλότερα, με τις μετοχές της τεχνολογίας, μεταξύ των πιο ευμετάβλητων στην αρχή της εβδομάδας, να κλείνουν με άνοδο 1,8%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,09%  στις 17.354,32 μονάδες, ο γαλλικός CAC40 σημείωσε πτώση 0,27% στις 7.130,04 μονάδες και ο βρετανικός FTSE κατέγραψε άνοδο 0,23% στις 8.026,69 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψε στα κέρδη με οδηγούς ΔΕΗ και ΟΤΕ

Ανέκαμψαν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό «ξεπούλημα», αν και η αρχική προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών εξασθένισε, με αποτέλεσμα και η εγχώρια αγορά να περιορίσει τα αρχικά της κέρδη που ξεπερνούσαν το 3%.

Η ΔΕΗ έδωσε το έναυσμα καθώς, όπως έγραψε ο ΟΤ, ανακοίνωσε την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Macquarie στις ΑΠΕ στην Ρουμανία, συνολικής δυναμικότητας 629 MW.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Μυτιληναίος και της Motor Oil.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.367,78 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,98%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.383,60 μονάδες (+3,16%).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ χθες είχε μειωθεί κατά περίπου 6 δισ. ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 161,36 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 38.675.229 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,57%.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Θεαματική ανάκαμψη για τον Nikkei

Μετά από μία έντονη ημέρα διαπραγμάτευσης, ο Nikkei έκλεισε τελικά με άνοδο 10,2% στις 34.675,46 μονάδες, μετά τη βουτιά 12,4% τη Δευτέρα, καταγράφοντα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 9,3% στις 2.434,21 μονάδες.

Το ράλι στον Nikkei οδήγησε σε άνοδο και τα άλλα ασιατικά χρηματιστήρια.

O Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε κέρδη 3,3% κλείνοντας στις 2.522,15 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 6,02% στις 732,87 μονάδες.

Οι αγορές της Νότιας Κορέας είχαν σταματήσει προσωρινά τη Δευτέρα, αφού υποχώρησαν κατά 8%, ενεργοποιώντας τη διακοπή των συναλλαγών.

Η νοτιοκορεάτικη Samsung Electronics σημείωσε άνοδο 1,54%, ενώ η κατασκευάστρια chip SK Hynix ενισχύθηκε κατά 4,87%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,41% φτάνοντας τις 7.680,6 μονάδες.

Ωστόσο, οι αβεβαιότητες παρέμειναν, με τους αναλυτές να επισημαίνουν την πιθανότητα πιο ασταθών κινήσεων στην αγορά στο εγγύς μέλλον.

«Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι εάν αυτό είναι απλώς μια ανάσα», δήλωσε ο Matt Simpson, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο City Index.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές