Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας απότομα από το έντονο ξεπούλημα και τις διψήφιες απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα σχόλια από στελέχη της Federal Reserve εκτόνωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών, για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Το ράλι του δείκτη αναφοράς Nikkei, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια βύθιση της αγοράς από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας το 1987, ήρθε καθώς το γεν ανέτρεψε τα κέρδη του, υποδεικνύοντας ότι η σφαγή στις παγκόσμιες συναλλαγές μεταφοράς που χρηματοδοτούνται από γιεν επίσης χαλάρωνε.

Μετά από μία έντονη ημέρα διαπραγμάτευσης, ο Nikkei έκλεισε τελικά με άνοδο 10,2% στις 34.675,46 μονάδες, μετά τη βουτιά 12,4% τη Δευτέρα, καταγράφοντα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 9,3% στις 2.434,21 μονάδες.

Το ράλι στον Nikkei οδήγησε σε άνοδο και τα άλλα ασιατικά χρηματιστήρια.

O Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε κέρδη 3,3% κλείνοντας στις 2.522,15 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 6,02% στις 732,87 μονάδες.

Οι αγορές της Νότιας Κορέας είχαν σταματήσει προσωρινά τη Δευτέρα, αφού υποχώρησαν κατά 8%, ενεργοποιώντας τη διακοπή των συναλλαγών.

Η νοτιοκορεάτικη Samsung Electronics σημείωσε άνοδο 1,54%, ενώ η κατασκευάστρια chip SK Hynix ενισχύθηκε κατά 4,87%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,41% φτάνοντας τις 7.680,6 μονάδες.

Ωστόσο, οι αβεβαιότητες παρέμειναν, με τους αναλυτές να επισημαίνουν την πιθανότητα πιο ασταθών κινήσεων στην αγορά στο εγγύς μέλλον.

«Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι εάν αυτό είναι απλώς μια ανάσα», δήλωσε ο Matt Simpson, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο City Index.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι εν τω μεταξύ προσπάθησαν να ηρεμήσουν τις αγορές, με τον πρωθυπουργό Fumio Kishida να προτρέπει να είναι προσεκτικοί και να καλεί τους συμμετέχοντες στην αγορά να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Στα επιμέρους στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι δαπάνες των νοικοκυριών της Ιαπωνίας τον Ιούνιο παρουσίασαν πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σε ετήσια βάση, υποχωρώντας κατά 1,4% σε πραγματικούς όρους. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά νοικοκυριό αυξήθηκε κατά 3,1% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι πραγματικοί μισθοί στην Ιαπωνία αυξήθηκαν επίσης 1,1% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Είναι η πρώτη φορά μετά από έξι μήνες που αυξάνονται οι μισθοί στη χώρα. Η ισχυρή αύξηση προσφέρει περισσότερο περιθώριο στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική.

Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο στο 4,35% την Τρίτη, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η τράπεζα σημείωσε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από το μέσο του στόχου της για 11 συνεχόμενα τρίμηνα και ότι οι οικονομικές προοπτικές για την Αυστραλία παρέμειναν αβέβαιες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές