Καθώς οι αμερικανικές αγορές άνοιξαν για διαπραγμάτευση τη Δευτέρα, οι εταιρείες τεχνολογίας megacap έχασαν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, βαθαίνοντας την ύφεση που οδήγησε τον Nasdaq σε περιοχή διόρθωσης την περασμένη εβδομάδα.

Η Nvidia έχασε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση με το άνοιγμα, αν και γρήγορα ανάκτησε περίπου το ήμισυ της ζημίας της. Οι μετοχές της chipmaker έκλεισαν με πτώση 6,4% και απώλειες 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κεφαλαιοποίηση σε Apple και Amazon μειώθηκε κατακόρυφα 224 δισεκατομμύρια δολάρια και 109 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, στην ανοιχτή αγορά. Η Apple σημείωσε πτώση 4,8%, ή 162 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς. Η Amazon σημείωσε πτώση 4,1% στο κλείσιμο, ή 72 δισεκατομμύρια δολάρια.

Big Tech: Ξεκινάνε επενδύσεις 100 δισ. στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε όλα αυτά προστίθεται η βουτιά σε Meta, Microsoft, Alphabet, και Tesla, με το σύνολο της απώλειες σε χρηματιστηριακή αξία για τις λεγόμενες «Magnificent 7» να χάνουν  995 δισεκατομμύρια δολάρια στις πρώτες στιγμές των συναλλαγών.

Ειδικότερα, στον τεχνολογικό κλάδο , οι επενδυτές είναι νευρικοί εδώ και εβδομάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε 3,4% την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας τηο χειρότερο πτωτικό σερί τριών εβδομάδων σε δύο χρόνια, πριν χάσει άλλο ένα 3,4% τη Δευτέρα.

Καμπανάκι από αναλυτές για τη φρενίτιδα αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη

Αλλαγή κλίματος στις Big tech

Είναι μια απότομη αλλαγή σε σχέση με πριν από λίγους μήνες, όταν οι επενδυτές πανηγύριζαν καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Mark Zuckerberg και ο CEO της Google, Sundar Pichai, δήλωσαν και οι δύο ότι οι εταιρείες τους ξοδεύουν πολλά για να δημιουργήσουν την υποδομή τεχνητής νοημοσύνης τους.

Η Nvidia, μια εταιρεία άγνωστη στους περισσότερους Αμερικανούς, ήταν ο μεγαλύτερος ωφελούμενος λόγω των μονάδων επεξεργασίας γραφικών ή των GPU, που τροφοδοτούσαν την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και για λίγο πέρασε τη Microsoft και την Apple για να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται τώρα κάτω από τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ορισμένοι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τελευταία σχετικά με μια πιθανή υπερεπένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Αξιοσημείωτο είναι η έκθεση της Goldman Sachs τον περασμένο Ιούνιο, η οποία προειδοποιούσε ότι οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες δαπάνες είχαν λίγα να επιδείξουν για τις δαπάνες τους για τεχνητή νοημοσύνη. Η Elliott Management, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο, φέρεται να είπε στους πελάτες ότι η Nvidia βρισκόταν σε μια «φούσκα» και η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν «υπερβολική».

Η Nvidia αναφέρει κέρδη αργότερα αυτόν τον μήνα. Η εταιρεία σημείωσε αύξηση εσόδων άνω του 200% τα τελευταία τρία τρίμηνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές