
Καθώς οι αμερικανικές αγορές άνοιξαν για διαπραγμάτευση τη Δευτέρα, οι εταιρείες τεχνολογίας megacap έχασαν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, βαθαίνοντας την ύφεση που οδήγησε τον Nasdaq σε περιοχή διόρθωσης την περασμένη εβδομάδα.
Η Nvidia έχασε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση με το άνοιγμα, αν και γρήγορα ανάκτησε περίπου το ήμισυ της ζημίας της. Οι μετοχές της chipmaker έκλεισαν με πτώση 6,4% και απώλειες 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κεφαλαιοποίηση σε Apple και Amazon μειώθηκε κατακόρυφα 224 δισεκατομμύρια δολάρια και 109 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, στην ανοιχτή αγορά. Η Apple σημείωσε πτώση 4,8%, ή 162 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς. Η Amazon σημείωσε πτώση 4,1% στο κλείσιμο, ή 72 δισεκατομμύρια δολάρια.
Big Tech: Ξεκινάνε επενδύσεις 100 δισ. στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Σε όλα αυτά προστίθεται η βουτιά σε Meta, Microsoft, Alphabet, και Tesla, με το σύνολο της απώλειες σε χρηματιστηριακή αξία για τις λεγόμενες «Magnificent 7» να χάνουν 995 δισεκατομμύρια δολάρια στις πρώτες στιγμές των συναλλαγών.
Ειδικότερα, στον τεχνολογικό κλάδο , οι επενδυτές είναι νευρικοί εδώ και εβδομάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε 3,4% την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας τηο χειρότερο πτωτικό σερί τριών εβδομάδων σε δύο χρόνια, πριν χάσει άλλο ένα 3,4% τη Δευτέρα.
Καμπανάκι από αναλυτές για τη φρενίτιδα αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη
Αλλαγή κλίματος στις Big tech
Είναι μια απότομη αλλαγή σε σχέση με πριν από λίγους μήνες, όταν οι επενδυτές πανηγύριζαν καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Mark Zuckerberg και ο CEO της Google, Sundar Pichai, δήλωσαν και οι δύο ότι οι εταιρείες τους ξοδεύουν πολλά για να δημιουργήσουν την υποδομή τεχνητής νοημοσύνης τους.
Η Nvidia, μια εταιρεία άγνωστη στους περισσότερους Αμερικανούς, ήταν ο μεγαλύτερος ωφελούμενος λόγω των μονάδων επεξεργασίας γραφικών ή των GPU, που τροφοδοτούσαν την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία ξεπέρασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και για λίγο πέρασε τη Microsoft και την Apple για να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται τώρα κάτω από τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ορισμένοι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τελευταία σχετικά με μια πιθανή υπερεπένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη.
Αξιοσημείωτο είναι η έκθεση της Goldman Sachs τον περασμένο Ιούνιο, η οποία προειδοποιούσε ότι οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες δαπάνες είχαν λίγα να επιδείξουν για τις δαπάνες τους για τεχνητή νοημοσύνη. Η Elliott Management, ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο, φέρεται να είπε στους πελάτες ότι η Nvidia βρισκόταν σε μια «φούσκα» και η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν «υπερβολική».
Η Nvidia αναφέρει κέρδη αργότερα αυτόν τον μήνα. Η εταιρεία σημείωσε αύξηση εσόδων άνω του 200% τα τελευταία τρία τρίμηνα.


Latest News

Ο Τραμπ τορπιλίζει μετοχές και ασφαλή καταφύγια - Νέο ρεκόρ για τον χρυσό
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ κλονίζουν τους επενδυτές - Αντιστέκεται το ΧΑ

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί ο FTSE 100
Οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου παραμένουν στις αγορές

Μικρές διακυμάνσεις στις αγορές της Ασίας
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάιο

Σε ελεύθερη πτώση το δολάριο
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική οικονομία

Ξεπουλούν εξωτερικό χρέος οι Ιάπωνες - Το sell off των 20 δισ. δολ.
Η πτώσης των μετοχών της Wall Street πιθανώς προκάλεσε τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εκφορτώσουν αμερικανικά ομόλογα

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μνήμες της «Μεγάλης Ύφεσης» ξυπνά ο Dow Jones - Ο χειρότερος Απρίλιος από το 1932
Λίγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εμπορικούς εταίρους θα αποφέρουν αποτελέσματα αρκετά σύντομα για να μετριάσουν την πίεση

«Βαθύ κόκκινο» έφερε ο Τραμπ στη Wall Street - Πόνος για το δολάριο και ράλι σε χρυσό και Bitcoin
Η Wall Street προσπαθεί να βρει πατήματα, όμως οι παρεμβάσεις του Τραμπ κατά του Πάουελ την φέρνουν σε περιδίνηση

Χάνει πάνω από 1.000 μονάδες ο Dow μετά τη νέα επίθεση Τραμπ σε Πάουελ - Πτώση άνω του 3% για S&P 500 και Nasdaq
Τα νέα σχόλια του Τραμπ κατά του επικεφαλής της Fed έφεραν νέα αναστάτωση στη Wall Street με νέες μεγάλες απώλειες - Ξανά ρεκόρ για χρυσό