
Μπορεί οι αγορές να ανακάμπτουν σήμερα, μετά το χθεσινό ξεπούλημα, που ζωντάνεψε μνήμες από το κραχ του 1987, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι οι λόγοι της ανησυχίας δεν έχουν παρέλθει. Η JPMorgan Chase & Co, προειδοποιεί ότι το carry trade, που έπληξε τις αγορές, έχει ακόμα δρόμο μπροστά του για να ξετυλιχθεί, καθώς το ιαπωνικό γεν παραμένει ένα από τα πιο υποτιμημένα νομίσματα στον κόσμο.
«Δεν τελειώσαμε καθόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Arindam Sandilya, συνεπικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος (FX) στην JP Morgan. «Το ξετύλιγμα του carry trade, τουλάχιστον εντός της κερδοσκοπικής επενδυτικής κοινότητας, είναι ολοκληρωμένο κατά μόλις 50%-60%».
Το trade κατακρημνίστηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς η αστάθεια του γεν εκτινάχθηκε εν μέσω φόβων για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ και την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Σε εξέλιξη το carry trade
Οι συναλλαγές μεταφοράς γεν – δανεισμός με χαμηλά επιτόκια στην Ιαπωνία για τη χρηματοδότηση αγορών περιουσιακών στοιχείων υψηλότερης απόδοσης αλλού – ήταν από τις πιο δημοφιλείς καθώς η αστάθεια παρέμεινε χαμηλή και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα ιαπωνικά επιτόκια θα παραμείνουν στο κάτω μέρος.
Μια ανάκαμψη των carry trades σε επίπεδα πριν από το ράλι του γιεν είναι απίθανο να σημειωθεί σύντομα, καθώς η τεχνική ζημιά που προκλήθηκε στα χαρτοφυλάκια από τη σύντομη, απότομη κίνηση «δεν αναιρείται εύκολα», υπογράμμισε παράλληλα, ο Sandilya.
«Ένα καλό αποτέλεσμα είναι η σταθεροποίηση των αγορών γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, ίσως μια ρηχή ανάκαμψη στην καλύτερη περίπτωση», είπε. «Αλλά σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται η τάση, να συνεχίζονται αυτές οι κινήσεις, αν και με χαμηλότερη ταχύτητα από αυτή που είχε καταγραφεί πριν», πρόσθεσε.
Τα carry trades, ενισχυμένα από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής, προκάλεσαν έκρηξη στο διασυνοριακό δανεισμό γιεν για χρηματοδότηση συναλλαγών αλλού, ανέφερε από την πλευρά της η ING.
Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών υποδηλώνουν ότι ο διασυνοριακός δανεισμός γιεν έχει αυξηθεί κατά 742 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2021, σημείωσε η τράπεζα.
Ο σορτάκηδες
Οι κερδοσκόποι μείωσαν επιθετικά τα πτωτικά στοιχήματα έναντι του γιεν τις τελευταίες εβδομάδες, φέρνοντας την καθαρή short θέση του γεν στα 6,01 δισεκατομμύρια δολάρια, τη χαμηλότερη από τον Ιανουάριο, από το υψηλό επταετίας του Απριλίου των 14,526 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Δεν μπορείτε να ξετυλιχθεί το μεγαλύτερο carry trade που έχει δει ποτέ ο κόσμος χωρίς να σπάσουν μερικά κεφάλια», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Societe Generale, Kit Juckes.


Latest News

Τι είδαν οι ξένοι και «μπαίνουν» μαζικά στις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Μάζεψε» τις απώλειες της εβδομάδας η Wall Street
Η Wall Street βρήκε σήμερα στήριξη στους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης.

Ισχυρή γερμανική ώθηση έλαβαν οι ευρωαγορές
Ευφορία έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η είδηση για τη συμφωνία Μερτς με το κόμμα των Πρασίνων για την άμυνα και τις υποδομές

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Αντιδρά η Wall Street μετά τη μεγάλη πίεση των δασμών
Η Wall Street βρίσκει σήμερα στήριξη από τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW χάνει 2,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 37% το 2024, με την εταιρεία να προειδοποιεί για ασθενή ζήτηση από την Κίνα

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές της Ασίας
Οι επενδυτές διαχειρίζονται προς ώρας τις ανησυχίες για τα δασμολογικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ