Μπορεί οι αγορές να ανακάμπτουν σήμερα, μετά το χθεσινό ξεπούλημα, που ζωντάνεψε μνήμες από το κραχ του 1987, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι οι λόγοι της ανησυχίας δεν έχουν παρέλθει. Η JPMorgan Chase & Co, προειδοποιεί ότι το carry trade, που έπληξε τις αγορές, έχει ακόμα δρόμο μπροστά του για να ξετυλιχθεί, καθώς το ιαπωνικό γεν παραμένει ένα από τα πιο υποτιμημένα νομίσματα στον κόσμο.

«Δεν τελειώσαμε καθόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Arindam Sandilya, συνεπικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής συναλλάγματος (FX) στην JP Morgan. «Το ξετύλιγμα του carry trade, τουλάχιστον εντός της κερδοσκοπικής επενδυτικής κοινότητας, είναι ολοκληρωμένο κατά μόλις 50%-60%».

Παγκόσμιες αγορές: Μετά τη βουτιά, το ράλι- Ο ρόλος του carry trade, οι σορτάκηδες και το πλήγμα στα hedge funds

Το trade κατακρημνίστηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς η αστάθεια του γεν εκτινάχθηκε εν μέσω φόβων για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ και την αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Σε εξέλιξη το carry trade

Οι συναλλαγές μεταφοράς γεν – δανεισμός με χαμηλά επιτόκια στην Ιαπωνία για τη χρηματοδότηση αγορών περιουσιακών στοιχείων υψηλότερης απόδοσης αλλού – ήταν από τις πιο δημοφιλείς καθώς η αστάθεια παρέμεινε χαμηλή και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα ιαπωνικά επιτόκια θα παραμείνουν στο κάτω μέρος.

Μια ανάκαμψη των carry trades σε επίπεδα πριν από το ράλι του γιεν είναι απίθανο να σημειωθεί σύντομα, καθώς η τεχνική ζημιά που προκλήθηκε στα χαρτοφυλάκια από τη σύντομη, απότομη κίνηση «δεν αναιρείται εύκολα», υπογράμμισε παράλληλα, ο Sandilya.

«Ένα καλό αποτέλεσμα είναι η σταθεροποίηση των αγορών γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, ίσως μια ρηχή ανάκαμψη στην καλύτερη περίπτωση», είπε. «Αλλά σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται η τάση, να συνεχίζονται αυτές οι κινήσεις, αν και με χαμηλότερη ταχύτητα από αυτή που είχε καταγραφεί πριν», πρόσθεσε.

Τα carry trades, ενισχυμένα από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής, προκάλεσαν έκρηξη στο διασυνοριακό δανεισμό γιεν για χρηματοδότηση συναλλαγών αλλού, ανέφερε από την πλευρά της η ING.

Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών υποδηλώνουν ότι ο διασυνοριακός δανεισμός γιεν έχει αυξηθεί κατά 742 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2021, σημείωσε η τράπεζα.

Ο σορτάκηδες

Οι κερδοσκόποι μείωσαν επιθετικά τα πτωτικά στοιχήματα έναντι του γιεν τις τελευταίες εβδομάδες, φέρνοντας την καθαρή short θέση του γεν στα 6,01 δισεκατομμύρια δολάρια, τη χαμηλότερη από τον Ιανουάριο, από το υψηλό επταετίας του Απριλίου των 14,526 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν μπορείτε να ξετυλιχθεί το μεγαλύτερο carry trade που έχει δει ποτέ ο κόσμος χωρίς να σπάσουν μερικά κεφάλια», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Societe Generale, Kit Juckes.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές