Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν κάτι παραπάνω από 1% την Τρίτη, αντισταθμίζοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, λόγω των ανησυχιών για την προσφορά εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ισχυρότερων δεδομένων στον τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ και μείωσης της παραγωγής στο πετρελαϊκό πεδίο Sharara της Λιβύης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 97 σεντς, ή 1,27%, στα 77,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 1,14 δολάρια ή 1,56%, στα 74,08 δολάρια.

Παρασύρθηκε από το sell off ο χρυσός -Πτώση που ξεπερνά το 1%

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν περίπου 1% στο πλαίσιο πτώσης των παγκόσμιων χρηματιστηρίων.

Η διολίσθηση του πετρελαίου περιορίστηκε από τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι το Ιράν, βασικός παραγωγός της Μέσης Ανατολής, μπορεί να αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη και την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, πιθανώς να οδηγήσει σε ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

«Το πετρέλαιο φαίνεται να έχει ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειές του, καθώς οι ευρύτερες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να προσθέτουν ανησυχίες στην αγορά πετρελαίου. Η πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή γίνεται πραγματικός, απειλητικός για τις παγκόσμιες προμήθειες», δήλωσε στο Reuters η  Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova στη Σιγκαπούρη.

Το πετρέλαιο υποστηρίχθηκε επίσης από τα στοιχεία που δείχνουν ότι η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, ανέκαμψε από το χαμηλό τετραετίας τον Ιούλιο.

Τα κέρδη του πετρελαίου σημειώθηκαν επίσης εν μέσω ενός ευρύτερου ράλι στις ασιατικές αγορές μετοχών μετά τη βουτιά τους τη Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ παροτρύνουν τις χώρες να μεταφέρουν στο Ιράν ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον τους, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα.

«Τα ράλι ανακούφισης στην παγκόσμια αγορά κατά τη διάρκεια της νύχτας φάνηκαν επίσης να έχουν επιδιορθώσει τα γενικά οδυνηρά συναισθήματα, πυροδοτώντας κάποια νέα θέση για το πετρέλαιο», σημείωσε ο Sachdeva της Phillip Nova.

Οι ανησυχίες για χαμηλότερη παραγωγή στο κοίτασμα πετρελαίου Sharara της Λιβύης 210.000 βαρελιών την ημέρα ενίσχυσαν επίσης τις τιμές. Η παραγωγή στο πεδίο, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, έχει μειωθεί κατά περίπου 20% λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.

Αυτά τα προβλήματα παραγωγής έχουν αντισταθμίσει κάποια από την προηγούμενη μακροοικονομική πτώση στην αγορά, ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε ενημερωτικό σημείωμα προς πελάτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities