Η συνεχής πτώση της αγοράς στον απόηχο του πρόσφατου παγκόσμιου sell-off θα μπορούσε να γίνει μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» που τελικά οδηγεί σε ύφεση, προειδοποίησαν οι αναλυτές της Morningstar DBRS. «Κατά την άποψή μας, ο άμεσος αντίκτυπος αυτής της απότομης πτώσης στις αγορές είναι περιορισμένος», ανέφεραν σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι το ξεπούλημα της αγοράς γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που αναγκάζει τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών να περικόψουν τις επενδύσεις τους, και τους καταναλωτές να αποσύρουν τις δαπάνες οδηγώντας σε περαιτέρω περικοπές και ύφεση», προσθέτουν οι αναλυτές.

UBS: «Υπερβολική» η αντίδραση των αγορών – Τα δύο σενάρια για μετοχές και ομόλογα

Οι παγκόσμιες αγορές άρχισαν να πέφτουν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με τον Nikkei 225 της Ιαπωνίας να υποχωρεί πάνω από 12% τη Δευτέρα και τον S&P 500 να καταγράφει τη χειρότερη μέρα του σε σχεδόν δύο χρόνια. Οι μετοχές της τεχνολογίας και των τραπεζών ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο.

Ο τραπεζικός κλάδος, αν και δέχθηκε σημαντικό πλήγμα δεν αναμένεται να επηρεαστεί

Η απότομη παγκόσμια πτώση ήρθε μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία ενίσχυσαν τις ανησυχίες για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και για το αν οδεύει προς ύφεση, εγείροντας επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν η Federal Reserve έκανε λάθος που δεν μείωσε τα επιτόκια όταν συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναλυτές της Morningstar εξηγούν ότι τα οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν μια «επιβραδυνόμενη, αλλά ακόμα αναπτυσσόμενη» αμερικανική οικονομία και σημείωσαν ότι το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι κάτω από το λεγόμενο φυσικό επίπεδο του 4,4% που αναμένει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο εκτιμάται στο 2,8%.

Αντέχουν οι τράπεζες

Η έκθεση υπογραμμίζει παράλληλα, ότι οι συνομιλίες με τις ομάδες διαχείρισης στις τράπεζες των ΗΠΑ και οι πρόσφατες ανακοινώσεις κερδών, καθώς και οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του έτους, υποδηλώνουν περαιτέρω ότι οι τράπεζες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει η «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας.

Οι αναλυτές αναφέρουν επίσης, ότι ο αντίκτυπος της αστάθειας της αγοράς στις τράπεζες είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, ακόμη και αν επέλθει περαιτέρω πτώση στις μετοχές ή εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση.

«Παρά την απότομη πτώση στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες αγορές είναι ανθεκτικές, με επαρκή αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας, ακόμη και αν η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίσει να υποχωρεί και η οικονομία των ΗΠΑ πέσει σε ύφεση», υπογραμμίζει η Morningstar. Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης διευκρινίζουν ότι, οι περισσότερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν ελάχιστη έκθεση σε μετοχές στα χαρτοφυλάκια τίτλων και στους ισολογισμούς τους και ο αντίκτυπος στις προμήθειες περιουσίας και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που καταβάλλονται στις τράπεζες θα αντισταθμιζόταν από αυτές που προηγουμένως ενισχύονταν από υψηλότερες αποτιμήσεις στην αγορά.

«Οι παίκτες των κεφαλαιαγορών συνήθως επωφελούνται από την αστάθεια, αν και οι γρήγορες αλλαγές αποτίμησης μπορεί να οδηγήσουν σε δυνητικά υψηλότερες απώλειες εάν δεν αντισταθμιστούν σωστά», σημείωσαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές