Πάνω από το όριο των 55.000 δολαρίων διαπραγματεύεται σήμερα Τρίτη το Bitcoin, μετά από μια καταστροφική Δευτέρα με βαριές απώλειες για τα περισσότερα μεγάλα κρυπτονομίσματα.

Το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο σημείωσε άνοδο περίπου 5% μετά το ξέφρενο sell-off που οδήγησε το token κάτω από τις 50.000 δολάρια, ενώ το δεύτερο στην κατάταξη Ether υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση του από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX το 2022. Το τελευταίο σήμερα κερδίζει 4,8% κινούμενο στα 2.509 δολάρια.

Τα κρυπτονομίσματα, συνεχίζουν να κινούνται παράλληλα με της mainstream αγορές, κι ως εκ τούτου δεν έμειναν αλώβητα από το γενικότερο ξεπούλημα, που βύθισε στο κόκκινο τις παγκόσμιες αγορές φέτος.

Κρυπτονομίσματα: Έχασαν 500 δισ. δολάρια σε 3 ημέρες

Η «συμπεριφορά» του Bitcoin

Σύμφωνα με στοιχεία της Coinglass, οι συνολικές ρευστοποιήσεις σε στοιχήματα που αφορούν crypto ήταν περίπου 1,1 δισ. δολάρια τη Δευτέρα, μια από τις μεγαλύτερες καταγραφές από τις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Η απότομη πτώση του Bitcoin εξάλειψε περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία σε μόλις 36 ώρες, ωθώντας τους επενδυτές των ETFs που επενδύουν στο Bitcoin να αποσύρουν περίπου 423 εκατομμύρια δολάρια.

Ορισμένοι traders ελπίζουν ότι μια ανάκαμψη θα έρθει το ίδιο γρήγορα με την πτώση. «Μόλις πριν από εννέα ημέρες η κοινότητα του BTC ήταν αναμφισβήτητα περισσότερο ταύρος παρά ποτέ», δήλωσε ο Rich Rosenblum, συν-διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της GSR Markets. «Το Bitcoin θα μπορούσε να ανέβει πάνω από τις 70.000 δολάρια τόσο γρήγορα όσο έπεσε».

Τις τελευταίες 24 ώρες, η αγορά κρυπτονομισμάτων είδε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ρευστοποιήσεις, με τα 800 εκατομμύρια δολάρια να αφορούν σε long θέσεις, μια κίνηση η οποία ενεργοποιήθηκε όταν το Bitcoin έπεσε για λίγο κάτω από τα 50.000 δολάρια. Η προηγούμενη φορά που η ρευστοποίηση έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ήταν τον Μάρτιο του 2024.

Το Bitcoin αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος της ρευστοποίησης, ακολουθούμενο από το Ethereum και το Solana.

Ο Eric Balchunas, ανώτερος αναλυτής του ETF στο Bloomberg, εξηγεί ότι ο υψηλός όγκος συναλλαγών σε μια πτώση της αγοράς είναι ένα «αρκετά αξιόπιστο μέτρο φόβου».

«Αν κάνετε bull bitcoin, στην πραγματικότητα ΔΕΝ θέλετε να δείτε τρελό όγκο σήμερα, καθώς ο όγκος του ETF σε κακές μέρες είναι ένα αρκετά αξιόπιστο μέτρο φόβου [sic]”, είπε.

«Η βαθιά ρευστότητα σε κακές μέρες είναι μέρος αυτού που αγαπούν οι έμποροι και τα funds για τα ETF».

Προάγγελος επέλασης των ταύρων…

Η πτώση του Bitcoin από το halving του Απριλίου 2024 αρχίζει να μοιάζει με τις κινήσεις της αγοράς ενόψει της ανοδικής πορείας του 2016, σύμφωνα με τον βετεράνο έμπορο Peter Brandt.

Σε μια ανάρτηση στο X στις 5 Αυγούστου, ο αναλυτής είπε ότι «η πτώση του BTC μετά το halving είναι πλέον παρόμοια με εκείνη του κύκλου ανοδικής αγοράς 2015-2017».

Ο Brandt συνέκρινε το βάθος των διορθώσεων της αγοράς από τις ημερομηνίες κατά το halving, σημειώνοντας ότι έχουν σημαντικές ομοιότητες

To 2016 το halving έγινε στις 9 Ιουλίου και η τιμή του ενεργητικού εκείνη την ημέρα ήταν 650 $. Οι αγορές υποχώρησαν κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου σε ένα επακόλουθο χαμηλό των 474 $ με πτώση 27% μετά το halving μέσα σε ένα μήνα πριν εκτοξευθούν σε υψηλό κύκλου των 20.000 $ τον Δεκέμβριο του 2017.

Ομοίως, η πρόσφατη πτώση του Bitcoin κάτω από τα 50.000 $ αντιπροσωπεύει τώρα μια πτώση 26% από την τιμή μετά το μισό των 64.962 $.

Υπενθυμίζεται ότι το Bitcoin halving είναι ένας ενσωματωμένος κώδικας που τίθεται σε ισχύ κάθε τέσσερα χρόνια ή μετά την εξόρυξη 210.000 μπλοκ στο blockchain. Με απλά λόγια, πρόκειται για μια αυτόματη μείωση κατά 50% στον αριθμό των bitcoin που εισέρχονται σε κυκλοφορία. Και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι Παγκόσμιο Κύπελλο για τους πιστούς των crypto: συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια και τα στοιχήματα είναι στα ύψη.

Προειδοποιήσεις

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι το Bitcoin θα μπορούσε να πέσει χαμηλότερα .

Στις 5 Αυγούστου, οι τιμές του BTC σημείωσαν διπλάσια ντάμπινγκ σε πτώση στα 49.221 δολάρια, σύμφωνα με το CoinGecko.

Έχει χάσει 20% από τότε που έφτασε τα 70.000 δολάρια στα τέλη Ιουλίου, αλλά έχει ήδη δείξει σημάδια ανάκαμψης διεκδικώντας 56.000 δολάρια κατά τη διάρκεια των πρώιμων συναλλαγών στην Ασία στις 6 Αυγούστου.

Στις 5 Αυγούστου, ο ιδρυτής της ITC Crypto, Benjamin Cowen, ανέφερε σε ανάρτηση στο X ότι το μοτίβο αντικατοπτρίζει αυτό του 2019 όταν οι αγορές σημείωσαν άνοδο για το πρώτο εξάμηνο του έτους και στη συνέχεια σημείωσαν τεράστια διόρθωση για το δεύτερο εξάμηνο.

Ο Tim Kravchunovsky, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του αποκεντρωμένου τηλεπικοινωνιακού δικτύου Chirp, σχολίασε σε ένα σημείωμα στην Cointelegraph ότι θα μπορούσαμε να δούμε τα περιουσιακά στοιχεία των κρυπτονομισμάτων να ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα από άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως έγινε το 2020.

Το μαζικό selloff δεν ήταν ένα συγκεκριμένο ζήτημα κρυπτογράφησης, καθώς «οι μακροοικονομικοί παράγοντες βρίσκονται στην πρώτη θέση», είπε.

«Τις επόμενες ώρες και ημέρες, μπορεί κάλλιστα να δούμε μια αποσύνδεση της κρυπτογράφησης από τις παραδοσιακές μετοχές, παρόμοια με αυτή που είδαμε το 2020».
«Τότε, η κρυπτογράφηση πραγματοποίησε μια πολύ πιο γρήγορη και πιο έντονη ανάκαμψη από την κατάρρευση που οφείλεται στην πανδημία από τα παραδοσιακά χρηματιστήρια και μπορεί κάλλιστα να δούμε κάτι παρόμοιο αυτή τη φορά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα
Ethereum: Πήρε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ
Kρυπτονομίσματα |

«Πράσινο φως» στο Ethereum από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ - Τι σηματοδοτεί

Το Ether είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα της αλυσίδας μπλοκ ethereum και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο μετά το bitcoin με κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 415 δισ. δολάρια