Κάτω από τα 300 δισ. δολάρια για πρώτη φορά από το 2021 υποχώρησαν τα κεφάλαια που οι επενδυτές «σταθμεύουν» στα repos της Federal Reserve.

Εξήντα συμμετέχοντες την Τρίτη τοποθέτησαν συνολικά 292 δισ. δολάρια στη διευκόλυνση της Fed για συμφωνίες αντίστροφης επαναγοράς μίας ημέρας ( reverse repos)  η οποία χρησιμοποιείται από τράπεζες, επιχειρήσεις υπό κρατική χορηγία και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς για να κερδίζουν τόκους. Σηματοδοτεί μια απότομη μείωση από το ρεκόρ των 2,554 τρισ. δολαρίων που ήταν καταχωνιασμένα στις 30 Δεκεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed της Νέας Υόρκης.

Repos: Το extreme makeover της αγοράς – Τι βλέπει η ΕΚΤ

Οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν στενά τον ρυθμό με τον οποίο αδειάζει η διευκόλυνση, γνωστή ως RRP. Ορισμένοι στη Wall Street προειδοποιούν ότι η διευκόλυνση που αδειάζει είναι απόδειξη ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα έχει απομακρυνθεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα τραπεζικά αποθεματικά είναι λιγότερο άφθονα από ό,τι πιστεύουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα άρχισε τον Ιούνιο να συρρικνώνει τον ισολογισμό της με βραδύτερο ρυθμό, μειώνοντας την ποσότητα των κρατικών ομολόγων που αφήνει να διαρρεύσουν κάθε μήνα και συνεπώς χαλαρώνοντας μια πιθανή πίεση στα επιτόκια της αγοράς χρήματος.

Στα έντοκα γραμμάτια στρέφονται οι επενδυτές

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής την Teresa Ho δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι αξιωματούχοι μπορούν να συνεχίσουν να συρρικνώνουν τον ισολογισμό μέχρι το τέλος του έτους, προβλέποντας ότι το ποσό στο RRP θα είναι ελαφρώς κάτω από 300 δισ. δολάρια και τα αποθεματικά στα 3,1 τρισ. δολάρια.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ανέστειλε το ανώτατο όριο χρέους τον Ιούνιο του 2023 έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η ζήτηση για τη διευκόλυνση της Fed μειώθηκε κατά περίπου 1,8 τρισ. δολάρια, λόγω της πλημμυρίδας προσφοράς γραμματίων. Σε εκείνο το σημείο, οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street ανέμεναν ότι το RRP θα άδειαζε εντελώς το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Αντ’ αυτού, η χρήση σταθεροποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς η έκδοση συναλλαγματικών μειώθηκε και η αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων κράτησε τα μετρητά παρκαρισμένα στο RRP. Ωστόσο, τα υπόλοιπα στη διευκόλυνση τείνουν να μειώνονται από το δεύτερο μισό του Ιουλίου.

«Η τροχιά του RRP έχει μετατοπιστεί αρκετά σημαντικά κατά το τελευταίο έτος, ανάλογα με την προσφορά συναλλαγματικών και τον ρυθμό των εισροών στα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς» εξηγεί ο Gennadiy Goldberg, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων των ΗΠΑ στην TD Securities. «Με τον παλιό ρυθμό, φαινόταν ότι το RRP βρισκόταν σε αποστολή να φτάσει γρήγορα στο μηδέν, αλλά στη συνέχεια είδαμε τη χρήση να σταθεροποιείται πριν διολισθήσει πιο σταδιακά τώρα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές