Ανοδικά ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι κύριοι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες μετά την πτώση των παγκόσμιων μετοχών την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ τα σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve ενίσχυσαν θετικά το κλίμα.
Ο Dow Jones αυξήθηκε κατά 1,16 μονάδες στις 38.704,43 μονάδες. Ο S&P 500 άνοιξε υψηλότερα κατά 17,73 μονάδες ή 0,34%, στις 5.204,06 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 63,7 μονάδες ή 0,39% στις 16.263,7 μονάδες.

 Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο σημείωσε την καλύτερη μέρα της από τον Οκτώβριο του 2008, σημειώνοντας άνοδο 10,2%. Αυτή η άνοδος έρχεται μια ημέρα αφότου ο δείκτης αναφοράς γνώρισε τη χειρότερη μέρα του από το 1987, χάνοντας 12,4%. Οι κινήσεις ακολουθούν ένα απότομο sell-off κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Δευτέρας εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της οικονομίας. Ο Dow 30 μετοχών υποχώρησε 1.033,99 μονάδες ή 2,6%, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε 3%. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν τις χειρότερες συνεδριάσεις τους από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 3,4%, πέφτοντας βαθύτερα σε διόρθωση.

UBS: Γιατί η αντίδραση των αγορών είναι υπερβολική – Τα δύο σενάρια για μετοχές και ομόλογα

Στην αστάθεια συνέβαλε επίσης μια σημαντική χαλάρωση στο «carry trade» του γεν. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια, συμβάλλοντας στην άνοδο του γεν. Αυτό επηρέασε την πρακτική των εμπόρων να δανείζονται στο φθηνότερο νόμισμα για να αγοράσουν άλλα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.

«Μετά από ένα τόσο ισχυρό ράλι από το περασμένο φθινόπωρο, οι αποτιμήσεις, το συναίσθημα και η θέση των επενδυτών είχαν αυξηθεί» σημειώσει ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Αυτό που βιώνουν οι αγορές σήμερα είναι η χαλάρωση αυτής της ανοδικής θέσης, η οποία είναι ιδιαίτερα εμφανής στο γεν και στο λεγόμενο εμπόριο».

Πολλοί επενδυτές έχουν αρχίσει να θεωρούν το ξεπούλημα της Δευτέρας ως καθυστερημένο σε μια αγορά που έχει φτάσει σε υψηλές αποτιμήσεις και νέα ρεκόρ, ενώ ορισμένοι προειδοποιούν ότι ο πόνος μπορεί να έχει περισσότερο χώρο για να ξεφύγει.

“Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το χαμηλό έχει φτάσει”, έγραψε ο Keith Lerner, συνδιευθυντής επενδύσεων της Truist. “Έχει γίνει ζημιά και η διαδικασία αποκατάστασης θα πάρει πιθανότατα χρόνο. Ωστόσο, η σχέση κινδύνου/απόδοσης φαίνεται να βελτιώνεται σταδιακά, καθώς ο πήχης της αγοράς για θετικές εκπλήξεις επανέρχεται χαμηλότερα”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street