Ανέκαμψαν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό «ξεπούλημα», αν και η αρχική προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών εξασθένισε, με αποτέλεσμα και η εγχώρια αγορά να περιορίσει τα αρχικά της κέρδη που ξεπερνούσαν το 3%.

Η ΔΕΗ έδωσε το έναυσμα καθώς, όπως έγραψε ο ΟΤ, ανακοίνωσε την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Macquarie στις ΑΠΕ στην Ρουμανία, συνολικής δυναμικότητας 629 MW.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Μυτιληναίος και της Motor Oil.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.367,78 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,98%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.383,60 μονάδες (+3,16%).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ χθες είχε μειωθεί κατά περίπου 6 δισ. ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 161,36 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 38.675.229 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,57%.

Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ (+5,49%), της ΔΕΗ (+5,35%), της Μυτιληναίος (+4,97%), της Motor Oil (+4,31%), της Elvalhalcor (+3,59%), της Autohalleas (+3,58%) και της Πειραιώς (+3,51%).

Αντιθέτως, πτώση σημείωσε μόνο η μετοχή της Jumbo (-0,43%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 9.543.117 και 8.508.946 μετοχές, αντιστοίχως.

«Υπερβολική» χαρακτηρίζει την αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα η UBS σε έκθεσή της, αναλύοντας τους λόγους, αλλά και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα σε μετοχές και ομόλογα

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 26,60 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 24,11 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 93 μετοχές, 13 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Unibios +13,03% και Frigoglass +10,00%.  Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βιοτέρ -9,38% και Medicon -4,10%.

Η UBS για τις αγορές

Η UBS υποστηρίζει ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι υπερβολικές για διάφορους λόγους:

  • Ο κανόνας Sahm φαίνεται αμφίβολος υπό τις παρούσες συνθήκες.
  • Τα περιθώρια κέρδους παραμένουν σταθερά, υποδηλώνοντας ότι οι εταιρείες έχουν ελάχιστους λόγους να ξεκινήσουν περικοπές θέσεων εργασίας. Οι εταιρείες του S&P 500 έχουν ρυθμό να αυξήσουν τα κέρδη ανά μετοχή κατά 11% το 2024.
  • Οι καταναλωτές και οι καταναλωτικές δαπάνες εξακολουθούν να βρίσκονται σε αξιοπρεπή κατάσταση. Τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων και των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης Ιουνίου υποδηλώνουν ότι οι δαπάνες ομαλοποιούνται από αυξημένα επίπεδα και δεν επιδεινώνονται.
  • Το κλίμα στις υπηρεσίες είναι θετικό.
  • Η Federal Reserve έχει πολλά περιθώρια για να στηρίξει την οικονομία και τις αγορές. Πρόσφατα στοιχεία έχουν βελτιώσει την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται με βιώσιμο τρόπο προς τον στόχο του 2%, αφήνοντας τη Fed να επικεντρώσει περισσότερη προσοχή στη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
  • Η υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει ανέπαφη. Η σεζόν κερδών δεύτερου τριμήνου συνεχίζει να υποδηλώνει ότι οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας είναι πεπεισμένες ότι οι δαπάνες για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν υψηλή απόδοση.
  • Μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μπορεί ακόμη να αποφευχθεί.
  • Η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει περαιτέρω πηγή αστάθειας. Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις συνέχισε να χτίζει δυναμική στην
    κούρσα της για τον Λευκό Οίκο. Ο μέσος όρος των εθνικών δημοσκοπήσεων την Παρασκευή έδειξε ότι η Χάρις έχει υποστήριξη του 45% των Αμερικανών έναντι του 43,5% του Τραμπ. Αυτό υποδηλώνει ότι η Χάρις έκλεισε το προβάδισμα που είχε δημιουργήσει ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έναντι του Προέδρου Μπάιντεν
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών