Πρόσφατα επέστρεψα ύστερα από τρεις εβδομάδες στον Λίβανο, όπου βρήκα ανθρώπους προετοιμασμένους για ένα περιστατικό που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Τα αντίποινα της περασμένης εβδομάδας στην περιοχή μοιάζουν ανησυχητικά όπως ακριβώς αυτού του είδους οι συγκρούσεις. Κάθε χτύπημα και αντεπίθεση μεταξύ του Ισραήλ και των εχθρών του αυξάνει τον κίνδυνο ο καταστροφικός πόλεμος στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση με το Ιράν και τις συμμαχικές πολιτοφυλακές του στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη. Ο Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι η κύρια προτεραιότητά του είναι να αποτρέψει έναν τέτοιο πόλεμο. Οι επόμενες ημέρες λοιπόν μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες.

Το βράδυ της Τρίτης μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Νότια Βηρυτό σκότωσε έναν υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ, τον Φουάντ Σουκρ, τον οποίο το Ισραήλ κατηγόρησε για την ενορχήστρωση μιας επίθεσης με ρουκέτα μέρες νωρίτερα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 παιδιά. Η δολοφονία του Σουκρ επισκιάστηκε ώρες αργότερα από τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη τα ξημερώματα της Τετάρτης. Αυτή η επίθεση σόκαρε και έφερε σε αμηχανία τους ηγέτες του Ιράν, οι οποίοι φιλοξενούσαν τον Χανίγια και δεκάδες άλλους συμμάχους για την ορκωμοσία του νέου ιρανού προέδρου.

Πριν από την αεροπορική επιδρομή της Τρίτης στη Βηρυτό ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν σε δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι η απάντησή τους θα οδηγήσει σε εντεινόμενες μάχες για λίγες μέρες. Αλλά καμία από τις πλευρές δεν έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο αποκλιμάκωσης.

Ενας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, παρόμοιος με αυτόν που εξελίχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών το καλοκαίρι του 2006, θα μπορούσε να εμπλέξει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ σε μια ευρύτερη σύγκρουση με το Ιράν και τους συμμάχους του. Από τον Οκτώβριο ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι βοηθοί του επέμειναν ότι η ύψιστη προτεραιότητά τους είναι να αποτρέψουν την εξάπλωση της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα σε αυτό ακριβώς το είδος περιφερειακής πυρκαγιάς. Ωστόσο ο Μπάιντεν έχει αποφύγει τον πιο άμεσο δρόμο προς την αποκλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα: να παρακρατήσει η αμερικανική κυβέρνηση μερικά από τα 6,5 δισ. δολάρια σε όπλα και άλλη βοήθεια ασφαλείας που έχει υποσχεθεί στην κυβέρνηση του Νετανιάχου από τον Οκτώβριο και να πιέσει τον Νετανιάχου να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός.

Προκειμένου η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ να μην ξεφύγει από τον έλεγχο, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους πρέπει να επιμείνουν σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – και να σταματήσει ο Νετανιάχου να κλιμακώνει τις περιφερειακές επιθέσεις και να οδηγεί το Ιράν και τους συμμάχους του σε έναν καταστροφικό πόλεμο. Η εναλλακτική είναι μια κάθοδος σε περαιτέρω αιματοχυσία και απρόβλεπτη καταστροφή.

Ο Mohamad Bazzi είναι διευθυντής του Κέντρου Αγκόπ Κεβορκιάν για τη Μέση Ανατολή και καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Premium έκδοση Τα ΝΕΑ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Κίνα: Πώς θα μειωθεί η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα
Experts |

Κίνα: Πώς θα μειωθεί η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες η Κίνα έχει μετατραπεί από οικονομία που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις σε οικονομία της αγοράς που ταλαντεύεται μεταξύ ανεπαρκούς συνολικής ζήτησης και υπερθέρμανσης