Κατά 3,4% υποχώρησαν τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας των χαμηλότερων όγκων του αργού αλλά και των μικρότερων περιθωρίων διύλισης.

Ειδικότερα, η Aramco ενέγραψε καθαρά κέρδη β’ τριμήνου 109,01 δισεκατομμυρίων ριάλ (29,03 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου, ξεπερνώντας τη διάμεση εκτίμηση της εταιρείας από 15 αναλυτές των 27,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Aramco: Στόχος τα 3 δισ. δολάρια από την πρώτη πώληση ομολόγων σε 3 χρόνια

Μερίσματα -μαμούθ από την Aramco

Μερίσματα 31,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων δηλώθηκαν για το δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πληρωμές που συνδέονται με την απόδοση. Η Aramco εισήγαγε τα μερίσματα που συνδέονται με την απόδοση πέρυσι, πέρα ​​από ένα βασικό μέρισμα που καταβάλλεται ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, σε μια ασυνήθιστη πρακτική μεταξύ εισηγμένων εταιρειών.

Η Aramco δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει συνολικά μερίσματα 124,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, περίπου σε συμφωνία με την προηγούμενη καθοδήγηση των 124,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει σχεδόν το 81,5% της Aramco και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πληρωμές της εταιρείας, οι οποίες περιλαμβάνουν δικαιώματα και φόρους. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας PIF κατέχει άλλο 16% της εταιρείας και επίσης επωφελείται από τα μερίσματά της.

Μεγάλο επενδυτικό σχέδιο

Η Aramco έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου – υπογράφοντας κατασκευαστικές συμβάσεις αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του έργου Jafurah – καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή.

Πούλησε τα πρώτα της ομόλογα το 2019 ενώ ακολούθησε η διάθεση ομολόγων 50ετούς διάρκειας το 2020.

Τον περασμένο Μάιο, η εταιρεία διατήρησε την τριμηνιαία πληρωμή μερίσματος 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην σαουδαραβική κυβέρνηση και σε άλλους επενδυτές παρά τα χαμηλότερα κέρδη. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές της – κεφάλαια από λειτουργίες μείον τις κεφαλαιουχικές δαπάνες – ύψους 22,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο ήταν μικρότερη από τη συνολική πληρωμή.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει ό,τι μπορεί να αντέξει οικονομικά και δεν θα χρειαστεί να εκδώσει ομόλογο για να υποστηρίξει το μέρισμα, δήλωσε ο Al-Murshed τον Φεβρουάριο. Το βασικό μέρισμα θα είναι «βιώσιμο και προοδευτικό», που σημαίνει ότι η εταιρεία στοχεύει να το αυξήσει τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή