
Αμετάβλητα σε υψηλό 12 ετών διατήρησε τα επιτόκια στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα της χώρας, διευκρινίζοντας ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι αρκετά περιοριστική για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο.
«Ο πληθωρισμός σε υποκείμενους όρους παραμένει πολύ υψηλός και οι πιο πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι ο πληθωρισμός να παραμείνει σταθερά στο εύρος στόχου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της RBA.
Τα μαύρα γυαλιά των επενδυτών συσκοτίζουν τον ρόλο της Fed
The Reserve Bank has retained its “hawkish” bias in the statement, reiterating that, “Data have reinforced the need to remain vigilant to upside risks to inflation and the Board is not ruling anything in or out.” #ausecon #auspol https://t.co/dQoP2u6PPF
— CommSec (@CommSec) August 6, 2024
«Η πολιτική θα πρέπει να είναι επαρκώς περιοριστική έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο είναι βέβαιο ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το εύρος στόχου».
Το αυστραλιανό δολάριο σημείωσε μικρή μεταβολή στα 0,6506 δολάρια και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των τριετών ομολόγων διατήρησαν τα κέρδη τους στα 96,48.
Η οικονομία έχει βγει από την επικίνδυνη ζώνη αλλά οι αυξήσεις στις τιμές επιμένου
Κατόπιν αυτού, οι αγορές μείωσαν στο 68% από 88% τις πιθανότητες για μία πρώτη μείωση των επιτοκίων στην Αυστραλία, κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.
Επιμένει ο πληθωρισμός στην Αυστραλία
Από τον Μάιο του 2022 η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας, έχει αυξήσει τα κόστος δανεισμού κατά 425 μονάδες βάσης (bps), αλλά με τον πληθωρισμό – ο οποίος κυμάνθηκε στο 3,8% το περασμένο τρίμηνο – ακόμη πάνω από το εύρος στόχου της κεντρικής τράπεζας του 2-3%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διερωτώνται εάν η τρέχουσα πολιτική ήταν περιοριστική αρκετά.
Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός στο 3,9% το περασμένο τρίμηνο και τώρα αναμένεται να επιβραδυνθεί πιο σταδιακά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ανακοίνωσε την Τρίτη η κεντρική τράπεζα.
«Οι προβλέψεις της RBA προβλέπουν μια πιο ασταθή πορεία για τον πληθωρισμό λόγω των επιπτώσεων των κυβερνητικών πολιτικών που ανακοινώθηκαν στον τελευταίο προϋπολογισμό», δήλωσε ο Sean Langcake, επικεφαλής μακροοικονομικών προβλέψεων για την Oxford Economics Australia. «(Όμως) αυτή η προοπτική μετριάζεται από μια ελαφρώς ασθενέστερη προοπτική για την αγορά εργασίας από αυτή που παρουσιάζεται στις προβλέψεις του Μαΐου.
«Πιστεύουμε ότι η οικονομία είναι πλέον έξω από την “επικίνδυνη ζώνη” όπου ήταν πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Όμως, τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι υπομονετικά περιμένοντας ελάφρυνση των επιτοκίων. Η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι σπάνια», υπογράμμισε.


Latest News

Κίνηση έκπληξη της Τουρκίας - Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων
Η απροσδόκητη κίνηση έρχεται καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τους δασμούς Τραμπ και αναταραχή από την σύλληψη Ιμάμογλου

Ο πρόεδρος της Renault αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan
Ο πρόεδρος της Renault, Ζαν-Ντομινίκ Σενάρ, θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο της Nissan, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα

Στο στόχαστρο ξανά η Google - Η νέα δίκη για μονοπωλιακές πρακτικές
Η απόφαση επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν ότι η Google πρέπει να πουλήσει διαφημιστικά εργαλεία

Κλιμακώνει τον «πόλεμο» με το Χάρβαρντ η Ουάσινγκτον - Στο στόχαστρο οι ξένοι φοιτητές
Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας - DHS θέλει το Χάρβαρντ να παραδώσει πειθαρχικά αρχεία αλλοδαπών φοιτητών και προσωπικού

Πλήγμα για Hermès - LVMH λόγω δασμών -Αντιδρούν όμως διαφορετικά στον Τραμπ
Η LVMH κατηγορεί την ΕΕ για τους δασμούς και απειλεί με... μετακόμιση - Όχι όμως και η Hermès, που ανακοίνωση αυξήσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα κόστη για πλοία που συνδέονται με την Κίνα
Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν «στοχευμένη δράση για ν’ αποκαταστήσουν τ’ αμερικανικά ναυπηγεία», επιβάλλοντας νέα αυξημένα κόστη σε πλοία που ελλιμενίζονται στα λιμάνια τους και συνδέονται με την Κίνα.

Η Κίνα και το... Πάσχα ρίχνουν τις πωλήσεις της Pernod
Παρόλα αυτά η Pernod τα πήγε καλά στις ΗΠΑ καθώς οι μεταπωλητές εκεί στόκαραν εν όψει δασμών Τραμπ

Από Ιούνιο ανεβάζει... ταρίφα η Ford εάν παραμείνουν οι δασμοί Τραμπ
Προειδοποίηση της Ford προς τους αντιπροσώπους της ότι οι δασμοί πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους μήνες

Temu και Shein μειώνουν τις διαφημιστικές δαπάνες σε ΗΠΑ
Η υποχώρηση των Κινέζων λιανοπωλητών απειλεί τα διαφημιστικά έσοδα της Big Tech

Ο μεγαλύτερος φόβος της αγαπημένης μπύρας της Αμερικής δεν είναι οι δασμοί...
Ενώ οι νέοι δασμοί στα εισαγόμενα κουτιά μπύρας θα αυξήσουν το κόστος η κατασκευάστρια της Modelo, προειδοποιεί ότι η καταστολή της μετανάστευσης μειώνει τις πωλήσεις