Αμετάβλητα σε υψηλό 12 ετών διατήρησε τα επιτόκια στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα της χώρας, διευκρινίζοντας ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι αρκετά περιοριστική για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο.

«Ο πληθωρισμός σε υποκείμενους όρους παραμένει πολύ υψηλός και οι πιο πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι ο πληθωρισμός να παραμείνει σταθερά στο εύρος στόχου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της RBA.

Τα μαύρα γυαλιά των επενδυτών συσκοτίζουν τον ρόλο της Fed

«Η πολιτική θα πρέπει να είναι επαρκώς περιοριστική έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο είναι βέβαιο ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το εύρος στόχου».

Το αυστραλιανό δολάριο σημείωσε μικρή μεταβολή στα 0,6506 δολάρια και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των τριετών ομολόγων διατήρησαν τα κέρδη τους στα 96,48.

Η οικονομία έχει βγει από την επικίνδυνη ζώνη αλλά οι αυξήσεις στις τιμές επιμένου

Κατόπιν αυτού, οι αγορές μείωσαν στο 68% από 88% τις πιθανότητες για μία πρώτη μείωση των επιτοκίων στην Αυστραλία, κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Επιμένει ο πληθωρισμός στην Αυστραλία

Από τον Μάιο του 2022 η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας, έχει αυξήσει τα κόστος δανεισμού κατά 425 μονάδες βάσης (bps), αλλά με τον πληθωρισμό – ο οποίος κυμάνθηκε στο 3,8% το περασμένο τρίμηνο – ακόμη πάνω από το εύρος στόχου της κεντρικής τράπεζας του 2-3%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διερωτώνται εάν η τρέχουσα πολιτική ήταν περιοριστική αρκετά.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός στο 3,9% το περασμένο τρίμηνο και τώρα αναμένεται να επιβραδυνθεί πιο σταδιακά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ανακοίνωσε την Τρίτη η κεντρική τράπεζα.

«Οι προβλέψεις της RBA προβλέπουν μια πιο ασταθή πορεία για τον πληθωρισμό λόγω των επιπτώσεων των κυβερνητικών πολιτικών που ανακοινώθηκαν στον τελευταίο προϋπολογισμό», δήλωσε ο Sean Langcake, επικεφαλής μακροοικονομικών προβλέψεων για την Oxford Economics Australia. «(Όμως) αυτή η προοπτική μετριάζεται από μια ελαφρώς ασθενέστερη προοπτική για την αγορά εργασίας από αυτή που παρουσιάζεται στις προβλέψεις του Μαΐου.

«Πιστεύουμε ότι η οικονομία είναι πλέον έξω από την “επικίνδυνη ζώνη” όπου ήταν πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Όμως, τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι υπομονετικά περιμένοντας ελάφρυνση των επιτοκίων. Η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι σπάνια», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή