Μετά την πρόοδο η οποία έχει σημειωθεί προς την επίλυση αμφισβητούμενων ζητημάτων, Ευρωπαϊκή Ένωση και Mercosur στοχεύουν έως το τέλος του έτους, να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την τελματωμένη εμπορική συμφωνία.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές είπαν στους Financial Times ότι υπάρχει νέα ώθηση για τη σύναψη της συμφωνίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη δύο δεκαετίες, παρά τις γαλλικές αντιρρήσεις.

«Είναι μια γεωπολιτική και οικονομική αναγκαιότητα», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Mercosur: Σε νέο αδιέξοδο η συμφωνία με EE – Οι αντιδράσεις της Αργεντινής

Η Mercosur, η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Βολιβία, είναι ένας περιζήτητος προορισμός για τους εξαγωγείς της ΕΕ.

Τα αποψιλωμένα δάση και η παρμεζάνα Αργεντινής

Η συμφωνία θα δημιουργήσει μια αγορά 780 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα εξοικονομήσει στις επιχειρήσεις στην Ευρώπη περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ετησίως σε δασμούς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εταιρείες της ΕΕ έχουν επενδύσεις 330 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες της Νότιας Αμερικής.

Τα γαλλικά εμπόδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι συνομιλίες δέχθηκαν πλήγμα αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενίσχυσε τον Ιανουάριο την αντίθεσή του στη συμφωνία, λέγοντας ότι θα προκαλούσε περιβαλλοντική ζημιά και θα έθετε τους αγρότες σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ωστόσο, η Γαλλία έχει μέχρι στιγμής μόνο τη στήριξη της Αυστρίας, κάτι που κρίνεται ανεπαρκές για να μπλοκάρει μια συμφωνία που απαιτεί την έγκριση της πλειοψηφίας των 27 κυβερνήσεων του μπλοκ.

Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι είναι τώρα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την αντίθεση της Γαλλίας και επιμένουν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η Γερμανία, η Ισπανία και πολλά άλλα κράτη μέλη ασκούν έντονες πιέσεις για τη συμφωνία, η οποία επικυρώθηκε κατ’ αρχήν το 2019, αλλά έκτοτε παραμένει σε αδιέξοδο. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι θα τονώσει την οικονομία και τους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο μπλοκ σε μια περίοδο αυξανόμενης παγκόσμιας έντασης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επανεξελέγη για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής τον περασμένο μήνα, έχει δεσμευτεί στο παρελθόν να οριστικοποιήσει τη συμφωνία.

Το ταξίδι στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Αναμένεται να ταξιδέψει στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Νοέμβριο για τη σύνοδο κορυφής της G20, η οποία θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία να απαντηθούν τυχόν εκκρεμή ερωτήματα από τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Τα μέλη της Mercosur διαμαρτύρονται ότι οι ευρωπαϊκές ανησυχίες για το περιβάλλον συγκαλύπτουν τις τάσεις προστατευτισμού. Η Μπραζίλια εξοργίστηκε από μια δευτερεύουσα επιστολή που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, η οποία προσπαθούσε να προσθέσει δεσμεύσεις για το κλίμα και την αποψίλωση των δασών.

Άλλα σημεία αντιπαράθεσης παράγοντες περιλαμβάνουν έναν ξεχωριστό νόμο της ΕΕ κατά της αποψίλωσης, που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος, ο οποίος θα απαγορεύσει την εισαγωγή αγαθών όπως το ξύλο, το βόειο κρέας και ο καφές που παράγονται σε αποψιλωμένα εδάφη. Η Mercosur θέλει εγγυήσεις ότι η νομοθεσία δεν θα ακυρώσει ουσιαστικά τα οφέλη μιας εμπορικής συμφωνίας για τους εξαγωγείς της, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ένα άλλο επίμαχο ζήτημα είναι η πίεση των Βρυξελλών προς την Αργεντινή να περιορίσει τη χρήση προστατευόμενων ονομασιών τροφίμων όπως το τυρί παρμεζάνα. Η μεγάλη ιταλική κοινότητα μεταναστών της παράγει εδώ και καιρό αυτές τις λιχουδιές. Εν τω μεταξύ, η Μπραζίλια επιθυμεί να λάβει μέτρα για την προστασία της αυτοκινητοβιομηχανίας της.

Διαμαρτύρονται οι αγρότες

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης, η συμφωνία παραμένει μη δημοφιλής στους αγρότες που πραγματοποίησαν μαζικές διαμαρτυρίες φέτος για την αύξηση του κόστους, τη μείωση των κερδών και τους νέους κανονισμούς, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να βελτιώσουν τη βιοποικιλότητα. Ισχυρίζονται ότι τα φθηνότερα προϊόντα που εισάγονται από τη Νότια Αμερική κατασκευάζονται με χαμηλότερα πρότυπα από αυτά της ΕΕ.

«Έχουμε κάποια εναπομείναντα ζητήματα που είναι σημαντικά. Δεν είναι εύκολο, αλλά έχουμε προχωρήσει πολύ», είπε ένας άλλος διπλωμάτης που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Σαντιάγο Πένια είπε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είχε δει πολύ ενθουσιασμό από τις ευρωπαϊκές χώρες για να προχωρήσουν», αν και αναγνώρισε ότι η φον ντερ Λάιεν και ο Μακρόν ήταν απασχολημένοι με τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στην ΕΕ και τη Γαλλία.

Ενώ ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι εξέφρασε περιφρόνηση για τη Mercosur κατά την περσινή προεκλογική εκστρατεία, ο ίδιος και η υπουργός Εξωτερικών του Νταϊάνα Μοντίνο δήλωσαν έκτοτε ότι υποστηρίζουν τη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή