![Gautam Adani: Το σχέδιο ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ασίας για την… σταδιακή διαδοχή του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/adani.jpeg)
Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ασίας δήλωσε ότι η επόμενη γενιά είναι έτοιμη να αναλάβει την εταιρεία του – αλλά αυτό δεν θα συμβεί για τουλάχιστον οκτώ χρόνια, σύμφωνα με το BI.
Bain Capital: Στα χέρια της το 90% των μετοχών των Adani Capital και Adani Housing
Ο Gautam Adani, 62 ετών, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί στα 70 του από τον όμιλο Adani, ανέφερε το Bloomberg.
O όμιλος Adani που ιδρύθηκε το 1988 έχει σημαντικά συμφέροντα στην ενέργεια, την εφοδιαστική και τις υποδομές και στοχεύει να καταστήσει την Ινδία «σημαντικό παίκτη στη βιώσιμη ενέργεια και αυτοδύναμο στην άμυνα και την ασφάλεια», σύμφωνα με ένα προφίλ στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η Adani Enterprises, η κύρια εταιρεία του ομίλου, ανέφερε έσοδα 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 και ο ίδιος ο Adani κατέχει μερίδιο 75%.
Η σταδιακή μετάβαση και το σύνδρομο King Charles
Η συνταξιοδότηση του Adani ανοίγει το δρόμο για τους γιους και τους ανιψιούς του να αναλάβουν τον οικογενειακό όμιλο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Η μετάβαση θα γίνει σταδιακά και οι διάδοχοι του Adani θα διευθύνουν την εταιρεία συλλογικά, δήλωσε στο Bloomberg.
Οι περισσότεροι ηγέτες των ασιατικών οικογενειακών επιχειρήσεων δεν είναι πρόθυμοι να συνταξιοδοτηθούν, οδηγώντας σε αυτό που η καθηγήτρια οικογενειακών επιχειρήσεων Marleen Dieleman ονόμασε «σύνδρομο King Charles», όπου η επόμενη γενιά παίρνει τη σκυτάλη πέρα από την ακμή της.
Η πρόωρη αποχώρηση του Gautam Adani είναι ένα θετικό σημάδι, δήλωσε ο Dieleman, ο οποίος εργάζεται στο IMD Business School στην Ελβετία.
«Είναι καλό να βλέπουμε αυτό το επίπεδο σχεδιασμού και προετοιμασίας», δήλωσε ο Dieleman στο Business Insider.
Ο Karan Adani, ο μεγαλύτερος γιος του Gautam, θα επιβλέπει το τσιμέντο, τα λιμάνια και την εφοδιαστική, ενώ ο Jeet Adani, ο μικρότερος γιος, θα χειρίζεται αεροδρόμια, ψηφιακές επιχειρήσεις και άμυνα. Οι ανιψιοί Pranav και Sagar θα διαχειρίζονται τις καταναλωτικές επιχειρήσεις, τις επικοινωνίες, την ενέργεια και τη χρηματοδότηση. Ο Adani δεν έχει ακόμη ανακοινώσει διάδοχο για πρόεδρο, ανέφερε το Bloomberg.
Διασφαλίσεις
Ενώ η δημόσια ανακοίνωση του Adani για τη μετάβαση θέτει ένα θετικό προηγούμενο για άλλες οικογενειακές εταιρείες, η κίνηση θα έρθει ιδανικά με διασφαλίσεις έναντι συγκρούσεων που μπορεί να προκύψουν από την ύπαρξη τεσσάρων ηγετών που διευθύνουν την εταιρεία.
«Αυτό μπορεί να γίνει συμφωνώντας στις ευρύτερες φιλόδοξες πτυχές της οικογενειακής κληρονομιάς και όχι στο ερώτημα ποιος παίρνει τι και τι είναι δίκαιο», δήλωσε ο Dieleman στο BI.
Η τοποθέτηση μη οικογενειακών εμπειρογνωμόνων σε καίριες θέσεις είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της διαδικασίας μετάβασης.
Μια εταιρεία του μεγέθους του ομίλου Adani απαιτεί διάφορα στάδια ηγεσίας, «τα οποία προέρχονται από ένα μείγμα μη οικογενειακών και οικογενειακών επαγγελματιών», δήλωσε ο Dieleman
Η μετάβαση της ηγεσίας έρχεται εν μέσω σημαντικών αντιπαραθέσεων για την εταιρεία. Τον Ιανουάριο του 2023, ο όμιλος Adani κατηγορήθηκε από την Hindenburg Research, μια ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία short-seller, για οικονομικά παραπτώματα, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της αγοραίας αξίας της εταιρείας. Επιπλέον, η εταιρεία ερευνήθηκε επίσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για πιθανή δωροδοκία που αφορούσε θυγατρικές της Adani, κάτι που η εταιρεία είχε αρνηθεί, ανέφερε το Bloomberg τον Μάρτιο. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου