Ο Richard Liu, ιδρυτής του γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, διευθύνει αθόρυβα την εταιρεία με έδρα το Πεκίνο από το Λονδίνο. Είναι ο τελευταίος Κινέζος ιδρυτής τεχνολογικής επιχείρησης που εμπλέκεται στη διοίκηση της εταιρείας, αν και έχει παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος, σύμφωνα με τους FT.

Εργασία στην Κίνα: Η τεχνολογική ανάπτυξη απαιτεί περισσότερες εργατοώρες

Ο Liu έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια διοικώντας την JD.com από το εξωτερικό, κυρίως από το Λονδίνο, σύμφωνα με γνώστες του θέματος.

Ο Liu, ο οποίος είναι πρόεδρος της εταιρείας, κατέχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της εταιρείας, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις σε θέματα όπως η επενδυτική στρατηγική και η επέκταση στο εξωτερικό. Αναζητά επίσης συμφωνίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας εξετάσει μια προσφορά για τον βρετανικό λιανοπωλητή ηλεκτρονικών ειδών Currys.

«Εξακολουθεί να διευθύνει την εταιρεία», δήλωσε ανώνυμη πηγή.

Η διοίκηση του JD.com από χώρες εκτός Κίνας έρχεται καθώς η εταιρεία εμπλέκεται σε έναν σκληρίό αγώνα για μερίδιο αγοράς με ανταγωνιστές ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα, όπου παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της.

Ανταγωνισμός και αυξημένες προκλήσεις στις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες

Υπογραμμίζει επίσης τις προκλήσεις διαδοχής σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας με χαρισματικούς και υψηλού προφίλ ιδρυτές, ακόμη και μετά την ονομαστική παράδοση της ηγεσίας.

Ο Liu παραιτήθηκε από επικεφαλής τον Απρίλιο του 2022 σε μια εποχή που αρκετοί Κινέζοι επιχειρηματίες εγκατέλειπαν εκτελεστικούς ρόλους κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής καταστολής του Πεκίνου. Αντικαταστάθηκε από τον τότε πρόεδρο της εταιρείας Xu Lei.

Διαρκείς αναταράξεις

Η αλλαγή ηγεσίας πραγματοποιήθηκε μήνες πριν ο Liu καταλήξει σε διακανονισμό με μία πρώην φοιτήτρια πανεπιστημίου της Μινεσότα, η οποία κατηγόρησε δημοσίως τον δισεκατομμυριούχο για βιασμό το 2018, σε μια υπόθεση που συγκέντρωσε τεράστια προσοχή του Τύπου στην Κίνα και στο εξωτερικό. Αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η JD.com ταρακούνησε ξανά τη διοικητική της ομάδα, αφού ο νεοδιορισθείς επικεφαλής Xu «αποσύρθηκε» από το ρόλο επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Ο Liu διατήρησε τον τίτλο του προέδρου της εταιρείας, ενώ ο σημερινός επικεφαλής Sandy Xu και άλλα στελέχη JD.com παραμένουν στο Πεκίνο.

«Η Sandy είναι ένα εκτελεστικό όργανο, διασφαλίζοντας ότι τα πράγματα παραμένουν εντός προϋπολογισμού», δήλωσε ένα άτομο κοντά στην εταιρεία, ενώ ο Liu συνέχισε να κατευθύνει τη στρατηγική της εταιρείας.

Οι κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου αναζητούν όλο και περισσότερο ανάπτυξη στο εξωτερικό, καθώς η κατανάλωση επιβραδύνεται στην εγχώρια αγορά τους. Ο Liu και η σύζυγός του, η fashion influencer Zhang Zetian, έχουν ένα ακίνητο που βρίσκεται κοντά σε ένα κεντρικό πάρκο του Λονδίνου. Αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες.

Η JD.com, η οποία ειδικεύεται σε ηλεκτρονικά και οικιακές συσκευές, αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό στο εσωτερικό από τον ανταγωνιστή PDD Holdings. Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η JD.com είχε εκτοπιστεί από την PDD πέρυσι ως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα, με ακαθάριστα έσοδα εμπορευμάτων, μετά την Alibaba.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή