To κρατικό επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι Mubadala επιδιώκει αναδιαρθρώσεις, αλλαγές διαχείρισης και συγχωνεύσεις σε μια προσπάθεια να διασώσει δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν σε ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις, σύμφωνα με άτομα με γνώση της στρατηγικής, σύμφωνα με τους FT.

Aξίζει να σημειωθεί πως το γίγα – fund, Mubadala, πρόσφατα αποεπένδυσε από την πολύπαθη ελληνική εταιρεία Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες (βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης), μεταβιβάζοντας το ποσοστό του στην Amerra Capital.

Δικαιώματα και καταστήματα της Starbucks στη Βραζιλία αποκτά θυγατρική του ταμείου Mubadala

Οι κινήσεις έρχονται καθώς οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών νεοσύστατων επιχειρήσεων έχουν υποστεί απότομη πτώση τέσσερα χρόνια αφότου το ταμείο των 300 δισ. δολαρίων αύξησε τις επενδύσεις του στην περιοχή.

Οι μέθοδοι του Mubadala έχουν αναστατώσει τη στενή ευρωπαϊκή κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων, ανέφεραν οι πηγές. Ο Ibrahim Ajami άσκησε πίεση στον επικεφαλής της γερμανικής ασφαλιστικής start-up Wefox Julian Teicke να παραιτηθεί, κάτι που ο τελευταίος έκανε τον Μάρτιο, δύο χρόνια αφότου το ταμείο ηγήθηκε ενός γύρου χρηματοδότησης με βάση μια αποτίμηση 4,5 δισ. δολαρίων.

Ο Ajami ανέφερε ότι μετά τη χρήση χρημάτων από τη Mubadala, ο ιδρυτής της γερμανικής start-up θα «αισθανθεί τη δύναμη ενός κρατικού ταμείου», είπαν.

Ένα στέλεχος της Mubadala Capital δήλωσε ότι παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος τομέας επιχειρηματικών κεφαλαίων, το ταμείο «παρέμεινε δεσμευμένο να συνεργαστεί με τη διοίκηση και άλλους μετόχους για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας είναι βιώσιμες για το μέλλον». Ο Teicke αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αδίστακτος τρόπος δράσης

Τις τελευταίες εβδομάδες ο όμιλος Mubadala διερεύνησε την πώληση της Wefox και ηγήθηκε μιας αναδιάρθρωσης της τουρκικής πλατφόρμας παράδοσης τροφίμων Getir, σύμφωνα με τις πηγές. Το ταμείο έχει επενδύσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στις εταιρείες αντίστοιχα, πρόσθεσαν.

«Προσπαθούν πραγματικά να είναι αυτός ο σεβαστός επενδυτής» στην Ευρώπη, δήλωσε ένα άτομο που έχει συνεργαστεί με τον όμιλο Mubadala. «Είναι πολύ αδίστακτος ο τρόπος που ενεργούν».

Ο Ajami, ο οποίος επέβλεψε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ώθησης του Mubadala, εμφανίστηκε ο ίδιος υπό πίεση και εγκατέλειψε τουλάχιστον μία από τις θέσεις του στο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Στη δίνη του κυκλώνα η Mubadala

Η Mubadala Investment Company δημιουργήθηκε το 2017 μέσω συγχώνευσης μεταξύ δύο κρατικών ομίλων των Εμιράτων. Η θυγατρική της Mubadala Capital, η οποία περιλαμβάνει τη μονάδα επιχειρηματικών κεφαλαίων, έχει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση.

Η Ευρώπη είναι η πιο ενεργή περιοχή της Mubadala Capital μετά τη Βόρεια Αμερική για επιχειρηματικές συμφωνίες, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων PitchBook. Ο επενδυτής συμμετείχε σε 28 ευρωπαϊκές συμφωνίες τα τελευταία πέντε χρόνια, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα πέμπτο των συναλλαγών του παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος των ξένων επενδύσεων του ταμείου.

Αύξησε τις επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών τα χρόνια πριν από την πανδημία, φτάνοντας στο αποκορύφωμα των 32 συμφωνιών το 2021, σύμφωνα με το PitchBook, αλλά καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια προκαλούν βουτιά στις αποτιμήσεις των νεοσύστατων επιχειρήσεων, υποχωρεί, κλείνοντας μόλις εννέα συμφωνίες πέρυσι εν μέσω ευρύτερης υποχώρησης της αγοράς.

Η Mubadala δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει παράγοντες όπως η αύξηση των επιτοκίων και οι ασταθείς αγορές που έχουν οδηγήσει σε ευρεία επιβράδυνση των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων. Ωστόσο, η κλίμακα των προβλημάτων της είναι μεγαλύτερη από τα περισσότερα.

Ένα άτομο που έχει συνεργαστεί με την Mubadala είπε ότι είχε υποστεί «μια σκληρή πορεία».

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Mubadala θα είναι η διάσωση της επένδυσής της στο Getir.Ιδρύθηκε το 2015, ο πρωτοπόρος στις παραδόσεις ειδών παντοπωλείου express έφτασε σε αποτίμηση σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από δύο χρόνια, λειτουργώντας σε χώρες από τις ΗΠΑ έως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή