Το Παρίσι εξασφάλισε την υποψηφιότητά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 με την υπόσχεση να φιλοξενήσει τους πιο οικονομικούς και βιώσιμους Αγώνες στην πρόσφατη ιστορία.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αξίζουν τα λεφτά τους; Τι αποκαλύπτει think tank

Χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή για το 95% των εκδηλώσεων, ευθυγραμμιζόμενο με τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και αναζωογονώντας τη φήμη των Αγώνων, το Παρίσι έθεσε ένα νέο πρότυπο για τους μελλοντικούς οικοδεσπότες των Ολυμπιακών, σύμφωνα με το fortune.

Παρά την καινοτόμα προσέγγιση του Παρισιού, το ζήτημα του υπερβολικού κόστους σε έναν κόσμο ανισότητας πλούτου, πόλωσης και κλιματικής κρίσης παραμένει. Αυτό εγείρει το ερώτημα: Θα μπορούσε ένας ενιαίος, μόνιμος οικοδεσπότης για τους Αγώνες να είναι μια πιο βιώσιμη λύση, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά;

Η κληρονομιά των Ολυμπιακών

Κάθε διοργάνωση έχει υποσχεθεί να αφήσει μια διαρκή κληρονομιά. Η Αθήνα επέκτεινε το σύστημα του μετρό, το Λονδίνο καθάρισε ένα τεράστιο μέρος του East End, η Βαρκελώνη ένα αχρησιμοποίητο παραλιακό μέτωπο, αλλά το καθένα είχε ανάμεικτα αποτελέσματα. Το Λονδίνο το 2012 έχτισε μόνο 13.000 από τα 40.000 υποσχόμενα οικονομικά προσιτά σπίτια, αφήνοντας μια αποσπασματική κληρονομιά και ένα κοινωνικό χάσμα που το Παρίσι επιθυμεί να αποφύγει.

Το Παρίσι δεν έχει χτίσει γιγάντια κτήρια και οι μόνες δύο νέες κατασκευές που κατασκευάστηκαν για τους Αγώνες θα στεγάσουν την ομάδα μπάσκετ του Παρισιού και θα αφήσουν μια σημαντική ξύλινη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε μια γειτονιά όπου το 78% των παιδιών δεν μπορούν ακόμη να κολυμπήσουν. Βασικά, οι Αγώνες έχουν ως στόχο να συνδέσουν αυτό το προάστιο του Seine-Saint-Denis, το φτωχότερο τμήμα της Γαλλίας, με το κέντρο του Παρισιού.

Σηκώνει φουρτούνες ο Σηκουάνας

Σε ένα ζήτημα που διχάζει, το Παρίσι έχει δαπανήσει πολλά χρήματα για τον καθαρισμό του ποταμού Σηκουάνα, ο οποίος δεν είναι κατάλληλος για κολύμβηση από το 1923 λόγω των υψηλών επιπέδων βακτηρίων, και σκοπεύει να ανοίξει τρεις μόνιμους χώρους κολύμβησης στο κοινό μετά τους Αγώνες που φιλοξενούν τους αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας. Η πόλη έχει επίσης προσθέσει 34 μίλια ποδηλατοδρόμων ενώ 25 πισίνες έχουν ανακαινιστεί.

Η κλιματική αλλαγή

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που διακυβεύονται. Το κλίμα βρίσκεται σε κρίση και φέρνει πολύ ιδιαίτερες προκλήσεις, κυρίως οι ρύποι που εκπέμπονται από τα ταξίδια που απαιτούνται για τους αθλητές, τους προπονητές, το προσωπικό υποστήριξης και τους ταξιδιώτες για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια.

22 και 23 Ιουλίου ήταν οι πιο ζεστές μέρες παγκοσμίως και το Παρίσι είναι 1,8 βαθμούς θερμότερο από ό, τι όταν φιλοξένησε τους Αγώνες το 1924. Σε μια πόλη που δεν φημίζεται για τον κλιματισμό της, οι αθλητές αγωνίζονται να βρουν τρόπους να παραμείνουν δροσεροί. Και όλα αυτά ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα, πολεμούσε τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές.

Στη συνέχεια, υπάρχει η αστυνόμευση. Οι κωδικοί QR και τα εμπόδια ασφαλείας έχουν καταστήσει το Παρίσι αδιαπέραστο, απαιτώντας 30.000 αστυνομικούς, 18.000 Γάλλους στρατιωτικούς και 25.000 ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας. Ο στρατηγός Christophe Abad δήλωσε ότι από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, «δεν υπήρξε ποτέ τόσο μαζική κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στο γαλλικό έδαφος».

Θα τους φιλοξενήσει μία χώρα μόνιμα;

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από την Ελλάδα να διοργανώνει μόνιμα τους Αγώνες. Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει τη μόνιμη στέγαση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, μια κίνηση που θα μπορούσε να φέρει σταθερότητα, βιωσιμότητα και μια ανανεωμένη αίσθηση στους Αγώνες.

Ανάβει η συζήτηση για μόνιμη φιλοξενία των Αγώνων από μία χώρα

Άλλοι πιστεύουν ότι το Λος Άντζελες θα ήταν ένας τέλειος μόνιμος οικοδεσπότης. Ως οικοδεσπότες το 1984, είναι η μόνη πόλη που έχει κέρδος μέχρι σήμερα επειδή χρησιμοποίησε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και λόγω των υψηλών εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα. Είναι μια πόλη που μπορεί να διαχειριστεί τους τουρίστες και την ασφάλεια.

Υπάρχουν μόνο δύο ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση των Αγώνων στο ίδιο μέρος. Πρώτον, είναι δυνατόν για τους κατοίκους μιας πόλης υποδοχής να το κάνουν μόνιμα, ιδίως όταν αυτό θα συνεπαγόταν χρήματα των φορολογουμένων και τεράστια ταλαιπωρία; Δεύτερον, και πιο σημαντικό για τους αγωνιζόμενους, θα ήθελε κανείς να εγκαταλείψει την ιδιαίτερη υποστήριξη που λαμβάνουν οι αθλητές όταν αγωνίζονται στις χώρες καταγωγής τους; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά προς το παρόν, η συζήτηση συνεχίζεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή