
Το Παρίσι εξασφάλισε την υποψηφιότητά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 με την υπόσχεση να φιλοξενήσει τους πιο οικονομικούς και βιώσιμους Αγώνες στην πρόσφατη ιστορία.
Ολυμπιακοί Αγώνες: Αξίζουν τα λεφτά τους; Τι αποκαλύπτει think tank
Χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή για το 95% των εκδηλώσεων, ευθυγραμμιζόμενο με τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και αναζωογονώντας τη φήμη των Αγώνων, το Παρίσι έθεσε ένα νέο πρότυπο για τους μελλοντικούς οικοδεσπότες των Ολυμπιακών, σύμφωνα με το fortune.
Παρά την καινοτόμα προσέγγιση του Παρισιού, το ζήτημα του υπερβολικού κόστους σε έναν κόσμο ανισότητας πλούτου, πόλωσης και κλιματικής κρίσης παραμένει. Αυτό εγείρει το ερώτημα: Θα μπορούσε ένας ενιαίος, μόνιμος οικοδεσπότης για τους Αγώνες να είναι μια πιο βιώσιμη λύση, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά;
Η κληρονομιά των Ολυμπιακών
Κάθε διοργάνωση έχει υποσχεθεί να αφήσει μια διαρκή κληρονομιά. Η Αθήνα επέκτεινε το σύστημα του μετρό, το Λονδίνο καθάρισε ένα τεράστιο μέρος του East End, η Βαρκελώνη ένα αχρησιμοποίητο παραλιακό μέτωπο, αλλά το καθένα είχε ανάμεικτα αποτελέσματα. Το Λονδίνο το 2012 έχτισε μόνο 13.000 από τα 40.000 υποσχόμενα οικονομικά προσιτά σπίτια, αφήνοντας μια αποσπασματική κληρονομιά και ένα κοινωνικό χάσμα που το Παρίσι επιθυμεί να αποφύγει.
Το Παρίσι δεν έχει χτίσει γιγάντια κτήρια και οι μόνες δύο νέες κατασκευές που κατασκευάστηκαν για τους Αγώνες θα στεγάσουν την ομάδα μπάσκετ του Παρισιού και θα αφήσουν μια σημαντική ξύλινη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε μια γειτονιά όπου το 78% των παιδιών δεν μπορούν ακόμη να κολυμπήσουν. Βασικά, οι Αγώνες έχουν ως στόχο να συνδέσουν αυτό το προάστιο του Seine-Saint-Denis, το φτωχότερο τμήμα της Γαλλίας, με το κέντρο του Παρισιού.
Σηκώνει φουρτούνες ο Σηκουάνας
Σε ένα ζήτημα που διχάζει, το Παρίσι έχει δαπανήσει πολλά χρήματα για τον καθαρισμό του ποταμού Σηκουάνα, ο οποίος δεν είναι κατάλληλος για κολύμβηση από το 1923 λόγω των υψηλών επιπέδων βακτηρίων, και σκοπεύει να ανοίξει τρεις μόνιμους χώρους κολύμβησης στο κοινό μετά τους Αγώνες που φιλοξενούν τους αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας. Η πόλη έχει επίσης προσθέσει 34 μίλια ποδηλατοδρόμων ενώ 25 πισίνες έχουν ανακαινιστεί.
Η κλιματική αλλαγή
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που διακυβεύονται. Το κλίμα βρίσκεται σε κρίση και φέρνει πολύ ιδιαίτερες προκλήσεις, κυρίως οι ρύποι που εκπέμπονται από τα ταξίδια που απαιτούνται για τους αθλητές, τους προπονητές, το προσωπικό υποστήριξης και τους ταξιδιώτες για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια.
22 και 23 Ιουλίου ήταν οι πιο ζεστές μέρες παγκοσμίως και το Παρίσι είναι 1,8 βαθμούς θερμότερο από ό, τι όταν φιλοξένησε τους Αγώνες το 1924. Σε μια πόλη που δεν φημίζεται για τον κλιματισμό της, οι αθλητές αγωνίζονται να βρουν τρόπους να παραμείνουν δροσεροί. Και όλα αυτά ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα, πολεμούσε τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές.
Στη συνέχεια, υπάρχει η αστυνόμευση. Οι κωδικοί QR και τα εμπόδια ασφαλείας έχουν καταστήσει το Παρίσι αδιαπέραστο, απαιτώντας 30.000 αστυνομικούς, 18.000 Γάλλους στρατιωτικούς και 25.000 ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας. Ο στρατηγός Christophe Abad δήλωσε ότι από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, «δεν υπήρξε ποτέ τόσο μαζική κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στο γαλλικό έδαφος».
Θα τους φιλοξενήσει μία χώρα μόνιμα;
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από την Ελλάδα να διοργανώνει μόνιμα τους Αγώνες. Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει τη μόνιμη στέγαση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, μια κίνηση που θα μπορούσε να φέρει σταθερότητα, βιωσιμότητα και μια ανανεωμένη αίσθηση στους Αγώνες.
Ανάβει η συζήτηση για μόνιμη φιλοξενία των Αγώνων από μία χώρα
Άλλοι πιστεύουν ότι το Λος Άντζελες θα ήταν ένας τέλειος μόνιμος οικοδεσπότης. Ως οικοδεσπότες το 1984, είναι η μόνη πόλη που έχει κέρδος μέχρι σήμερα επειδή χρησιμοποίησε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και λόγω των υψηλών εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα. Είναι μια πόλη που μπορεί να διαχειριστεί τους τουρίστες και την ασφάλεια.
Υπάρχουν μόνο δύο ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση των Αγώνων στο ίδιο μέρος. Πρώτον, είναι δυνατόν για τους κατοίκους μιας πόλης υποδοχής να το κάνουν μόνιμα, ιδίως όταν αυτό θα συνεπαγόταν χρήματα των φορολογουμένων και τεράστια ταλαιπωρία; Δεύτερον, και πιο σημαντικό για τους αγωνιζόμενους, θα ήθελε κανείς να εγκαταλείψει την ιδιαίτερη υποστήριξη που λαμβάνουν οι αθλητές όταν αγωνίζονται στις χώρες καταγωγής τους; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά προς το παρόν, η συζήτηση συνεχίζεται.


Latest News

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

«Καρότο και μαστίγιο» Τραμπ σε Ρωσία - Οργισμένος με τον Πούτιν, απειλεί με νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν «θυμωμένος» για τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που προτείνει τρόπους εγκατάστασης νέας ηγεσίας στην Ουκρανία