Όπου γης και πατρίς για τους απανταχού κροίσους, και έτσι η προοπτική υψηλότερων φόρων για τους πλούσιους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία οδηγεί ορισμένους να σκεφτούν να μετακομίσουν στο εξωτερικό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Εργατική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για τους πλούσιους κατοίκους του εξωτερικού, τους λεγόμενους non-doms, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν σε καταπιστεύματα στο εξωτερικό. Μια κίνηση της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς να αυξήσει τους φόρους στα κέρδη κεφαλαίου ή στην κληρονομιά πιστεύεται -επίσης ευρέως- ότι είναι στα χαρτιά.

Στην Γαλλία, οι εκλογές κατέληξαν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής, αλλά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας η αριστερή συμμαχία υποσχέθηκε να φορολογήσει περισσότερο τους δισεκατομμυριούχους και κέρδισε τις περισσότερες έδρες.

Οι πλούσιοι Γάλλοι κάνουν μετεκλογικά σχέδια έκτακτης ανάγκης

Οι μετεγκαταστάσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνια προγραμματισμού και οι προορισμοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από οικονομικές και προσωπικές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, της ασφάλειας, του καιρού και του τρόπου ζωής. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να προσελκύσουν τους περισσότερους διεθνείς εκατομμυριούχους φέτος, ακολουθούμενα από τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής Henley & Partners.

Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί που ήθελαν να εξερευνήσουν προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ τα αιτήματα για πληροφορίες τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ανέφερε η εταιρεία.

Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν τους περισσότερους εκατομμυριούχους, περίπου 3 εκατομμύρια η καθεμία, σύμφωνα με την Έκθεση Global Wealth 2024 της UBS Group AG. Οι δισεκατομμυριούχοι πολίτες τους αποτελούν τους 27 από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του Bloomberg Billionaires Index.

Βρετανοί και Γάλλοι αναζητούν φιλικότερο φορολογικό περιβάλλον πιο κοντά στην πατρίδα τους

Η Ιταλία γίνεται πιο δημοφιλής. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα είναι μια διάταξη του 2017 που απαλλάσσει το ξένο εισόδημα, τα δώρα και την κληρονομιά από τον ιταλικό φόρο για 15 χρόνια με αντάλλαγμα μια εφάπαξ πληρωμή 100.000 ευρώ ετησίως. Μέλη της οικογένειας μπορούν να προστεθούν με χρέωση 25.000 ευρώ, ενώ κάθε εισόδημα, κέρδος, δώρο ή κληρονομιά που προέρχεται από την Ιταλία θα φορολογείται.

Η Ελβετία προσελκύει εδώ και πολύ καιρό τους πλούσιους παγκοσμίως λόγω της τραπεζικής ιδιωτικότητας και διακριτικότητας, της σταθερής πολιτικής και των ευνοϊκών φόρων. Οι πλούσιοι Νορβηγοί είναι από τους πιο πρόσφατους μετανάστες που έφτασαν.

Οι φορολογικοί συντελεστές ποικίλλουν ανά καντόνι και είναι γενικά χαμηλότεροι στις ελβετογερμανόφωνες περιοχές, σε σύγκριση με την Γενεύη, σύμφωνα με την KPMG. Ορισμένα καντόνια έχουν επιλογές κατ’ αποκοπή ποσού ευνοϊκές για τους πλούσιους ξένους κατοίκους που δεν εργάζονται στην Ελβετία.

Το Βέλγιο έχει γίνει πόλος έλξης για πλούσιους Γάλλους λόγω των ευνοϊκότερων φορολογικών κανόνων, καθώς και της γεωγραφικής και πολιτιστικής συγγένειας. Η χώρα διατηρεί τη γοητεία της εν μέρει λόγω της απαλλαγής των κεφαλαιουχικών κερδών σε μετοχές, της απουσίας φόρου περιουσίας και των χαμηλών φόρων δωρεών και κληρονομιών.

Το Μονακό, το οποίο δεν έχει φόρο εισοδήματος ή κεφαλαιουχικών κερδών, φιλοξενεί ήδη τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κροίσων στον κόσμο, αλλά είναι λιγότερο θελκτικό για τους Γάλλους, καθώς κάθε Γάλλος πολίτης που μετακινείται εκεί εξακολουθεί να δεσμεύεται από το φορολογικό καθεστώς της Γαλλίας.

Η πρόσφατη συμπερίληψη του Μονακό σε μια διεθνή «γκρίζα λίστα» για παράνομες ροές χρημάτων μπορεί να ρίξει την θελκτικότητα. Ο χαρακτηρισμός, που μόλις αποτίναξαν τα Εμιράτα, θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις εισροές κεφαλαίων.

Ένας άλλος αποτρεπτικός παράγοντας είναι ότι είναι η πιο ακριβή αγορά ακινήτων παγκοσμίως, σύμφωνα με την Knight Frank.

Πιο μακριά

Για όσους είναι πρόθυμοι να πάνε πιο μακριά για να επωφεληθούν από κίνητρα προσέλκυσης πλουσίων, εδώ είναι τα πιο πιθανά σημεία στη Μέση Ανατολή και την Ασία:

Το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι, που δεν φορολογούν μισθούς ή μερίσματα, έχουν δημιουργήσει και οι δύο εξελιγμένες χρηματοοικονομικές αγορές για να δελεάσουν παγκόσμιες εταιρείες και οικογενειακά γραφεία να δημιουργήσουν αγορές.

Οι φορολογικές απαλλαγές και άλλα κίνητρα της Σιγκαπούρης έχουν προσελκύσει εκατοντάδες οικογενειακά γραφεία τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντάς την σε κορυφαίο κόμβο διαχείρισης πλούτου. Όπως τα ΗΑΕ, η προβλεπόμενη εισροή εκατομμυριούχων θα μπορούσε να αντανακλά την άφιξη τραπεζιτών και δικηγόρων που εργάζονται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Γνωστά μέρη

Για όσους θέλουν να παραμείνουν σε μια οικεία κουλτούρα και γλώσσα, οι ΗΠΑ προσελκύουν πλούσιους νεοφερμένους από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά σε μέρη όπως η Φλόριντα και η Νέα Υόρκη, όπου η εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο είναι μεταξύ των πλεονεκτημάτων.

Αν και θεωρούνται χώρες με υψηλή φορολογία, η Αυστραλία και ο Καναδάς επίσης παραμένουν ελκυστικές επιλογές για τα πλούσια άτομα επειδή δεν έχουν φόρους περιουσίας, περιουσίας ή δώρων. Η δυνατότητα απόκτησης διαμονής και ιθαγένειας μέσω επενδύσεων έχει προσελκύσει από καιρό Ευρωπαίους και Ασιάτες. Ενώ ο καιρός της Αυστραλίας προσελκύει Βρετανούς υπηκόους, η επαρχία του Κεμπέκ προσελκύει αυξανόμενους αριθμούς Γάλλων, οι οποίοι αποτελούσαν το 13% των νέων μεταναστών πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Οι επιλογές για υπηκοότητα περιλαμβάνουν ακόμα μέρη όπως η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Αγία Λουκία και η Μάλτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή