«Η πτώση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση κατά 9,8 μονάδες από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο είναι μια σαφής ένδειξη ότι το πρόγραμμά μας για τη μείωση των τιμών αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η πτώση του πληθωρισμού θα γίνει ακόμη πιο έντονη επιτρέποντάς μας να ενισχύσουμε τη μακροπρόθεσμη ευημερία των πολιτών μας (…) Ο στόχος μας παραμένει σαφής: να εδραιώσουμε τη σταθερότητα των τιμών και με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουμε μόνιμα την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σισμέκ χαιρέτησε τα νέα στοιχεία που έδειξαν μείωση πληθωρισμού σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα.

Οι προκλήσεις παραμένουν πολλές και τώρα η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιδιώκει να βρει τρόπο ώστε η μείωση των τιμών να μην είναι μόνο απλά ένα νούμερο, αλλά να ωφελήσει όντως τα νοικοκυριά.

Η Τουρκία

Στην Τουρκία οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται συνεχώς, το φαγητό έξω αποτελεί πολυτέλεια για πολλούς, οι τιμές σε υπηρεσίες και ενέργεια ακολουθούν την ανηφόρα και η ρευστότητα στα πορτοφόλια των νοικοκυριών ροκανίζεται συνεχώς. Επίσης τα κόστη απόκτησης και ενοικίασης ακινήτων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη με πολλά νοικοκυριά να μένουν τελείως εκτός αγοράς.

Η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει μαγνήτης επενδύσεων για αγορές και βαριά βιομηχανία [γράφημα]

Οι υψηλές αυξήσεις στις τιμές, με τη λίρα Τουρκίας να εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου (33,36 λίρες ανά δολάριο), εξακολουθούν να προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν καθώς προκαλούν μεγάλες πιέσεις σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις. Αν και ο πληθωρισμός ακολουθεί πλέον πτωτική πορεία, οι πολίτες εξακολουθούν να επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές και ελπίζουν τώρα ότι η σταδιακή μείωσή τους θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης.

Μείωση τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, αύξηση σε μηνιαία

Τα νέα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε σε 61,8% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, από 71,6% που ήταν τον Ιούνιο. Όμως η αύξηση των τιμών σε μηναία βάση διαμορφώθηκε σε 3,23% μετά από αύξηση 1,64% που είχε καταγράψει τον Ιούνιο.

Η μεταβολή αυτή σε μηνιαία βάση αποδίδεται στην αύξηση του κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κυρίως του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Συνολικά ο αποκαλούμενος πληθωρισμός των νοικοκυριών, ο οποίος αφορά κυρίως τις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οδήγησε τον Ιούλιο σε μηνιαίες αυξήσεις τιμών της τάξης του 8,08%.

Ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος δεν υπολογίζει τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διαμορφώθηκε στην Τουρκία σε 60,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο από 71,4% τον Ιούνιο.

Αυξήσεις τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού από πέρσι μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφώνονται πλέον στο 50%. Βρίσκονται στα επίπεδα αυτά για τέταρτο συνεχή μήνα, οδηγώντας στη μείωση της εσωτερικής ζήτησης όπως ήταν και ο σκοπός της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα πάντως δεν έχει πετύχει ακόμη την επιβράδυνση στη ζήτηση που υπολόγιζε αρχικά με τις μειώσεις των επιτοκίων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Φατίχ Καραχάν έχει κάνει πρόβλεψη για υποχώρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 38% φέτος. Τώρα αναμένεται να κάνει νέες προβλέψεις για τις τιμές στις 8 Αυγούστου.

Στοίχημα εμπιστοσύνης για την κεντρική τράπεζα

Διεθνείς αναλυτές ανέφεραν στο Bloomberg ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να εδραιωθούν οι προσδοκίες των αγορών για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων είναι να εδραιωθεί η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Ο Ερντογάν έχει αλλάξει μέσα σε πέντε χρόνια πέντε επικεφαλής στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2023 περασμένου έτους ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε συχνά παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική με στόχο να πιέσει τα επιτόκια προς τα κάτω, κυρίως για πολιτικούς λόγους. Πλέον έχει διοριστεί νέα διοίκηση στην κεντρική τράπεζα με τον επικεφαλής αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου να τυγχάνουν της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Οι αγορές περιμένουν τώρα να δουν εάν η σημερινή ηγεσία θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για αντιμετώπισης του ράλι των τιμών ή εάν θα αντικατασταθεί ξανά δημιουργώντας νέες αμφιβολίες. Πάντως το οικονομικό επιτελείο υπό τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης, όπως φαίνεται και από τις εισροές ξένων κεφαλαίων που έχουν αρχίσει να καταγράφονται στη χώρα με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή