Η Uber δεν έχει ακόμη δει σημαντικό αντίκτυπο στις καταναλωτικές δαπάνες από την αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ, δήλωσε η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο την Τρίτη, με τη ζήτηση για παραδόσεις τροφίμων να παραμένει «υγιής», σύμφωνα με τους FT.

Uber – BYD: Μεγάλο deal για 100.000 ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους

Ο Dara Khosrowshahi, διευθύνων σύμβουλος της Uber, δήλωσε ότι οι μέσες κρατήσεις από τους 156 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες της κατά τη διάρκεια των τριών μηνών έως τις 30 Ιουνίου είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση στα 10,7 δισ. δολάρια, λίγο πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 10,6 δισ. δολάρια, λόγω της αύξησης των πωλήσεων τόσο στις επιχειρήσεις ride-hailing όσο και στις επιχειρήσεις παράδοσης τροφίμων. Τα καθαρά έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες της αγοράς για 659,5 εκατ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο.

«Ο καταναλωτής της Uber δεν ήταν ποτέ ισχυρότερος», δήλωσε ο Khosrowshahi.

 Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές

Το τμήμα παράδοσης της Uber είχε καταγράψει «υγιή» αύξηση παραγγελιών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του τριμήνου και «ενώ υπήρξαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τις καταναλωτικές δαπάνες για εστιατόρια και παράδοση, δεν βλέπουμε καμία επίδραση σήμερα», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έρχονται μια ημέρα αφότου οι φόβοι για την αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ βύθισαν τις παγκόσμιες αγορές σε αναταραχή, με τις εταιρείες τεχνολογίας να είναι μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο.

Οι μετοχές της Uber, οι οποίες έχουν κερδίσει σχεδόν το ένα τρίτο τους τελευταίους 12 μήνες, αυξήθηκαν περισσότερο από 5% στις συναλλαγές πριν από την αγορά την Τρίτη.

Τα καθαρά έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 158% σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν από την ανατίμηση κατά 333 εκατ. δολάρια των μεριδίων της Uber σε άλλους ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας αυτόνομης οδήγησης αυτοκινήτων Aurora. Τα λειτουργικά κέρδη της Uber ήταν 796 εκατ. δολάρια, λίγο χαμηλότερα από τις προσδοκίες για 799,8 εκατ. δολάρια.

Πάει για κέρδη 1,62 δισ

Όσον αφορά το μέλλον, η Uber δήλωσε ότι αναμένει τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων  να είναι μεταξύ 1,58 και 1,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τρέχουσα περίοδο, με το μέσο σημείο μπροστά από τις προσδοκίες των αναλυτών για 1,62 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εταιρείες gig economy, συμπεριλαμβανομένης της Uber και των ανταγωνιστών της στις ΗΠΑ Lyft και DoorDash, δέχονται πιέσεις από τους επενδυτές να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφέρουν διαρκή κέρδη ενώ αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους, μετά από μια εποχή έντονων δαπανών από τους ομίλους και χρόνια μεγάλων ζημιών.

Το περασμένο έτος σηματοδότησε το πρώτο πλήρες έτος λειτουργικής κερδοφορίας της Uber, ένα ορόσημο που η εταιρεία είπε ότι ήταν ένα «σημείο καμπής». Ο οικονομικός διευθυντής Prashanth Mahendra-Rajah δήλωσε την Τρίτη ότι η «κορυφαία προτεραιότητα» της Uber ήταν η επένδυση στην ανάπτυξη, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών εξαγορών.

Η ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση το τελευταίο τρίμηνο βοηθήθηκε από τις προσπάθειες της Uber να καταστήσει τις προσφορές παράδοσης πιο προσιτές, μεταξύ άλλων μέσω προωθητικών ενεργειών εμπόρων στην πλατφόρμα και χαμηλότερων μέσων τελών παράδοσης, ανέφερε.

Η αξία των κρατήσεων

Η βελτίωση των οικονομιών κλίμακας είχε επίσης μειώσει το κόστος της Uber ενισχύοντας την κερδοφορία.

Μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση διαφημίσεων βοήθησε στην ενίσχυση της κερδοφορίας της Uber, με τη μονάδα υψηλού περιθωρίου κέρδους να βρίσκεται τώρα σε ετήσιο «ρυθμό εκτέλεσης εσόδων» άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε η Uber.

Η συνολική αξία των κρατήσεων της Uber για ride-hailing, delivery και εμπορευματικές μεταφορές αυξήθηκε κατά 19% σε ετήσια βάση στα 40 δισ. δολάρια, μια μικρή επιβράδυνση από την αύξηση 20% που αναφέρθηκε το προηγούμενο τρίμηνο και το 22% την προηγούμενη περίοδο.

Η αναπτυσσόμενη επιχείρηση παράδοσης ειδών παντοπωλείου και λιανικής της Uber είχε «μια σαφή πορεία προς την κερδοφορία ebitda», δήλωσε η εταιρεία την Τρίτη. Τα αρχικά αποτελέσματα από τη συνεργασία της με την Instacart, η οποία θα επιτρέψει στους χρήστες του ομίλου παράδοσης ειδών παντοπωλείου στις ΗΠΑ να παραγγείλουν από εστιατόρια που είναι καταχωρημένα στο Uber Eats, ήταν «ενθαρρυντικά», ανέφερε η εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή