Με κέρδη ρεκόρ, σε επίπεδο εξαμήνου, που έφτασαν τα 2,38 δισ. ευρώ, ολοκλήρωσαν το πρώτο μισό της εφετινής χρήσης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων προσβλέπουν πλέον σε καθαρό αποτέλεσμα της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ αθροιστικά για το 2024.

Αναμφίβολα καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη μίας τόσο υψηλής κερδοφορίας έπαιξε η άνοδος των εσόδων τους, τόσο από τόκους, όσο και από προμήθειες σε σχέση με πέρυσι.

Τράπεζες: Προσδοκίες για κέρδη άνω των 2 δισ. από τους 4 συστημικούς ομίλους

Οι τράπεζες

Δίχως ωστόσο την ολοκλήρωση του μεγάλου κύκλου εξυγίανσης των ισολογισμών τους, που ξεκίνησαν οι τράπεζες το 2020, επιφέροντας τη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων λίγο πάνω από το 3%, η επίδοση αυτή δεν θα ήταν δυνατή.

Μέχρι και το 2021 το μεγαλύτερο ή και το σύνολο της οργανικής τους κερδοφορίας χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση του κόστους μαζικής αποενοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω τιτλοποιήσεων κατά κύριο λόγο και πωλήσεων κατά δεύτερο.

Αλλαγή τάσης

Από το 2022 ωστόσο, η σημαντική μείωση των συναλλαγών αυτών, σε συνδυασμό με τον επιτευχθέντα περιορισμό του αποθέματος των επισφαλειών στα χαμηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της κρίσης, επέτρεψαν τη σταδιακή συρρίκνωση του σχετικού κόστους.

Εκείνη, την πρώτη χρονιά κανονικότητας, διαμορφώθηκε σε 1,4 δισ. ευρώ περίπου για τους τέσσερις μεγάλους του κλάδου, κατά βάση λόγω κάποιων τελευταίων κινήσεων καθαρίσματος των βιβλίων τους.

Το πλάνο των τραπεζών προβλέπει τη συρρίκνωση του κόκκινου δανειακού χαρτοφυλακίου

Ακολούθησε η μείωσή του στα 1,24 δισ. ευρώ το 2023. Η επιβάρυνση στα αποτελέσματά τους μάλιστα θα ήταν χαμηλότερη εάν δεν είχε μεσολαβήσει η ενεργειακή κρίση και η συνεπακόλουθη άνοδος του κόστους χρήματος, η οποία οδήγησε κάποια δάνεια σε καθυστέρηση.

Ο κάβος όμως των υψηλών επιτοκίων και του κινδύνου δημιουργίας μίας νέας γενιάς επισφαλειών φαίνεται πως περνά χωρίς ουσιαστικές απώλειες για τον κλάδο, με τις καθαρές εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να διατηρούνται σε μηδενικά ή πολύ χαμηλά επίπεδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η επιτυχία αυτή επιτρέπει εφέτος στις διοικήσεις των τραπεζών να μειώσουν το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί σε ιστορικά χαμηλά από την περίοδο δημιουργίας των σημερινών συστημικών ομίλων, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Στο α΄ εξάμηνο της εφετινής χρήσης, με βάση τα αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η αξία των προβλέψεων έφτασε τα 483 εκατ. ευρώ, επίπεδα μειωμένα κατά 22% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και κατά 39% έναντι του πρώτου μισού του 2022.

Τα επόμενα βήματα

Η προσπάθεια μείωσης των δεικτών NPEs θα συνεχιστεί την επόμενη διετία, με στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Το πλάνο των τραπεζών προβλέπει τη συρρίκνωση του κόκκινου δανειακού χαρτοφυλακίου, τόσο με οργανικό τρόπο, δηλαδή με αναδιαρθρώσεις, όσο και με νέες συναλλαγές αποενοποίησης στοιχείων του ενεργητικού τους.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, αναλυτές σημειώνουν πως το ύψος τους δεν θα είναι ικανό να ανατρέψει την μείωση του πιστωτικού ρίσκου, εφόσον φυσικά συνεχιστεί η καλή πορεία των εισπράξεων στα δάνεια.

Θετικά θα λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση η αναμενόμενη πτώση στο κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη, η οποία εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις αθετήσεις πληρωμών σε ενήμερα και ρυθμισμένα δάνεια.

Κάλυψη από προβλέψεις

Σημειώνεται πως στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 5,5 δισ. ευρώ περίπου.

Ωστόσο, από αυτά περισσότερα από 7 στα 10 ήταν καλυμμένα από προβλέψεις, γεγονός που διευκολύνει τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση μείωσης των δεικτών καθυστερήσεων.

Σε κάθε περίπτωση ευνοεί την αξιοποίηση των ρυθμίσεων για την επαναφορά τους σε ομαλές αποπληρωμές, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών να αποτελεί βασικό εργαλείο αποθεραπείας.

Ενδεικτικό των σχετικών προοπτικών είναι ότι οι συμφωνίες με τους δανειολήπτες μέσω αυτού σημειώνουν συνεχώς νέα ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Ιούλιο καταγράφηκε ιστορικό υψηλό με 1.952 ρυθμίσεις οφειλών ύψους 518 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 21.176 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές 7,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις