Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, υπογραμμίζοντας σε ανάλυσή του ότι, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου,  διαμορφώνουν καλύτερες προοπτικές για το σύνολο του 2024.

«Τα υψηλότερα βασικά έσοδα, η πειθαρχία σε ό,τι αφορά το κόστος και οι χαμηλότερες προβλέψεις για ζημίες δανείων έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2024», σχολιάζει ο Andrea Costanzo, Αντιπρόεδρος της ομάδας Morningstar DBRS European Financial Institution Ratings. «Ένα ισχυρότερο από το αναμενόμενο α’ εξάμηνο διαμορφώνει υψηλότερες προσδοκίες για το 2024, κυρίως λόγω της υψηλότερης από την αναμενόμενη ανθεκτικότητας στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, τα οποία αντανακλούσαν βραδύτερη μείωση των επιτοκίων καθώς και καλύτερο μείγμα καταθέσεων και ρυθμό πιστωτικής ανάπτυξης».

Τράπεζες: Η εξυγίανση των NPEs φέρνει κέρδη στους 4 συστημικούς ομίλους

Στην έκθεσή τη DBRS, αναλύοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2024 για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank Α.Ε., Eurobank Α.Ε., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε, συνοψίζει τα εξής:

  • Οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν συνολικά καθαρά κέρδη 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση.
  • Τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και οι καθαρές προμήθειες στήριξαν τα έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρά τα σημαντικά χαμηλότερα κέρδη από συναλλαγές και άλλα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα. Ο έλεγχος του κόστους βοήθησε στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλότερων δαπανών για την ψηφιοποίηση.
  • Το κόστος κινδύνου μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αν και παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα προφίλ κινδύνου ενισχύθηκαν περαιτέρω εν μέσω συνεχιζόμενων τάσεων αποφυγής κινδύνου και καλοήθων τάσεων στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
  • Η ρευστότητα του κλάδου εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μεγάλες, αυξανόμενες και σταθερές καταθέσεις, καθώς και από αυξανόμενη δραστηριότητα εκδόσεων στην αγορά, παρά τις συνεχιζόμενες αποπληρωμές χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα. Τα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν ενισχυθεί περαιτέρω. Ωστόσο, η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει αδύναμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Η εικόνα στις ελληνικές τράπεζες

Ειδικότερα ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες ανέφεραν συνολικά καθαρά κέρδη 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 (Έκθεση 1), αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση (YOY). Τα υψηλότερα βασικά έσοδα, η πειθαρχία κόστους και οι χαμηλότερες προβλέψεις για ζημίες δανείων (LLPs) έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η μέση ετήσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) ήταν περίπου 14% το πρώτο εξάμηνο του 2024, οριακά καλύτερα από το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και προμήθειες στήριξαν τα έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο 2024, παρά τα σημαντικά χαμηλότερα εμπορικά κέρδη και άλλα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Τα NII και τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM) έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικά από τις αρχικές προσδοκίες, αντανακλώντας μία πιο αργή μείωση των επιτοκίων καθώς και ένα καλύτερο μείγμα καταθέσεων και ρυθμό πιστωτικής αύξησης.

Η διαρκής έλεγχος του κόστους, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης- βοήθησε στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλότερων δαπανών για ψηφιοποίηση.

Μια πιο δυνατή από το αναμενόμενο το πρώτο εξάμηνο του 2024 ώθησε τις τράπεζες να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις κατευθυντήριες γραμμές τους για την κερδοφορία το 2024.

Το κόστος κινδύνου (CoR) μειώθηκε το 1ο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, αν και παρέμεινε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αντανακλώντας τη συνετή προσέγγιση των τραπεζών σχετικά  με τη μελλοντική δυναμική της ποιότητας του ενεργητικού και τις προβλεπόμενες πρόσθετες προσπάθειες εξυγίανσης.

Τα προφίλ κινδύνου έχουν ενισχυθεί περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2024 εν μέσω συνεχιζόμενων τάσεων αποφυγής κινδύνων και καλοήθων τάσεων στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.

Η ρευστότητα του κλάδου εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μεγάλες, αναπτυσσόμενες και σταθερές καταθέσεις αυξανόμενη εκδοτική δραστηριότητα στην αγορά, παρά τις συνεχιζόμενες αποπληρωμές χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα. Τα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν ενισχυθεί περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2024 παρά την επανέναρξη των διανομών μερισμάτων και σημαντική αύξηση του όγκου νέων δανείων· Ωστόσο, η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει αδύναμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Epsilon Net: Τα ντεσού της Δημόσιας Πρότασης – Η συμμετοχή, το τίμημα και η έξοδος από το ΧΑ
Επιχειρήσεις |

Τα ντεσού της Δημόσιας Πρότασης για την Epsilon Net - Η συμμετοχή, το τίμημα και η έξοδος από το ΧΑ

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών η Ginger Digital θα συγκαλέσει γενική συνέλευση με στόχο τη λήψη απόφασης για έξοδο της μετοχής από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών