Το «αιματοκύλισμα» και οι ευκαιρίες

Διαψεύσθηκαν παταγωδώς όσοι πίστεψαν πως η θερινή ραστώνη θα κατέβαλε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η… «σφαγή» (μεταφορικά) στις διεθνείς αγορές δεν θα μπορούσε άλλωστε να αφήσει ανεπηρέαστη την Λεωφόρο Αθηνών. Οι όποιες στηρίξεις πήγαν περίπατο…

Καπνός…

Κεφαλαιοποίηση ύψους 5,9 δισ. ευρώ έγινε καπνός. Ακόμη και τα «βαριά χαρτιά» μέτρησαν απώλειες, με πρώτες τις τράπεζες. Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha βρέθηκαν στο επίκεντρο του sell off, παρότι υπήρξαν και χθες θετικές εκθέσεις, όπως της UBS. Και το κερασάκι στην τούρτα; Καμία διάθεση από το επενδυτικό κοινό για αντίδραση.

«Τεχνική διόρθωση»

Βέβαια, όπως μου λένε χρηματιστηριακοί παράγοντες, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι ελληνικές μετοχές υπεραπόδωσαν.
Πρόκειται για κρίσιμο παράγοντα, και σύμφωνα έτσι αναλυτές με τους οποίους συνομίλησα κάνουν λόγο για «τεχνική διόρθωση». Ακόμη και έτσι ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: Οι ίδιοι μου λένε πώς παρά το «αιματοκύλισμα» υπάρχουν ευκαιρίες.

Ευκαιρίες

Ανάμεσα στους τίτλους που όπως λένε δικαιολογούν την ανάληψη ρίσκου είναι μεταξύ άλλων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΠΑΠ και ο Τιτάνας. Τα βλέμματα όλων πάντως στρέφονται στις διεθνείς αγορές που παραμένουν δέσμιες της διεθνούς αβεβαιότητας (βλ. κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή)…

—-

Καμπάνες

Στις διεθνείς αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο ήχησαν σειρήνες πολέμου… χθες.
Αλλά και στο εγχώριο μέτωπο της αγοράς, των τιμών και της οικονομικής πολιτικής ηχούν καμπάνες…
Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιδεικνύει το μεταρρυθμιστικό της έργο, ωστόσο η βιομήχανοι και λιανέμποροι δεν πείθονται.
Και κάθε τρεις και λίγο… όλο και κάποιος επιχειρηματίας ή εκπρόσωπος της αγοράς φροντίζει να χτυπάει την καμπάνα…
Και σήμερα σας έχω αρκετούς μαζεμένους…

—–
Βιομήχανοι τροφίμων

Η διαρκής κυβερνητική πίεση προς τη βιομηχανία, τους προμηθευτές και τα σούπερ μάρκετ να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη καθημερινής ανάγκης για να σταματήσει η γκρίνια με την ακρίβεια στο ράφι δεν προβληματίζει απλά τους εκπροσώπους της αγοράς, αλλά πλέον έχει αρχίσει να προκαλεί αγανάκτηση.
Ακόμη και οι υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως λένε «μπάστα» υποστηρίζοντας πως οι τιμές αποκλιμακώνονται και ο πληθωρισμός υποχωρεί.
Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ έρχεται να υποστηρίξει τη θέση αυτή, αφού λέει ότι τον Ιούλιο 2024 ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν αρνητικός της τάξης του -1,56% (έναντι -1,92% τον Ιούνιο, -1,25% τον Μάιο, +1,10% τον Απρίλιο, +0,28% τον Μάρτιο, +2,70% τον Φεβρουάριο και +3,00% τον Ιανουάριο 2024).

Ο Τάκης Σαράντης

«Για να κρατούνται οι τιμές εκεί που είναι, ή και να ανεβαίνουν, κάποιοι καταναλωτές ψωνίζουν» μου έλεγε χαρακτηριστικά ο Τάκης Σαράντης (Όλυμπος – Τυράς), προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση υπερβάλει στο θέμα των τιμών: «Να επιβληθεί μια έκτακτη εισφορά σε επίπεδο αποτελεσμάτων, όπως έγινε με τους πετρελαιάδες, ας πούμε ότι το καταλαβαίνω, είναι μια πολιτική απόφαση. Να ‘ρθουν σε 400 κωδικούς να βρουν τους 10 που έχουν ένα margin λίγο μεγαλύτερο και υπόλοιποι είναι ζημιογόνοι, ή εν πάσει περιπτώσει είναι μέσα στα όρια του νόμου, ψάχνουν για καυγά. Τι να μειώσουν τα σούπερ μάρκετ; Το 1-1,5% που είναι το περιθώριο κέρδους τους;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φοροδιαφυγή (;)

«Εκτός αν υπονοούν ότι υπάρχει φοροδιαφυγή. Εάν υπονοούν κάτι τέτοιο είναι πολύ βαρύ και οφείλουν να το βρουν. Ή το αποδέχεσαι ή δεν το αποδέχεσαι» μου αναφέρει αυτολεξεί ο Σαράντης βάζοντας μια ακόμη παράμετρο στην εξίσωση της ακρίβειας…
Και μάλλον από τα λόγια του μετόχου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών επιχειρήσεων Όλυμπος – Τυράς, προκύπτει ότι οι λόγοι των παρεμβάσεων Μητσοτάκη στην αγορά με τέτοιο τρόπο μάλλον έχουν κι αποχρώσεις λαϊκισμού…

—-

Ξορκίζουν…

Υπάρχουν όμως και επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου, οι οποίοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να «ξορκίζουν» τις παρεμβάσεις στην αγορά.
Θυμάστε που σας έλεγα την περασμένη εβδομάδα ότι στη μεγάλη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος έπεσε η ιδέα για επανάληψη του μέτρου που εφαρμόστηκε στην κατηγορία των απορρυπαντικών – κι όχι μόνο – και σε άλλες κατηγορίες προιόντων;

Απεύχονται

Όπως σας ενημέρωσα δεν είναι καθόλου καλή ιδέα για την αγορά. Κι αναφέρομαι τόσο στο λιανεμπόριο, στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, όσο και στις προμηθευτικές επιχειρήσεις. Πέραν του γεγονότος φυσικά ότι όλοι απεύχονται τις «κανονιστικές» παρεμβάσεις στην αγορά.

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης

Λοιπόν χθες θα είδατε ότι ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, το αφεντικό της Μετρό ΑΕΒΕ, ανακοίνωσε πως το 48% των πωλήσεων της αλυσίδας My Market στο πρώτο εξάμηνο του 2024 πραγματοποιείται μέσω προσφορών.
Και πώς ο εσωτερικός πληθωρισμός της εταιρείας είναι αρνητικός κατά 2%!
Ετσι η Μετρό ΑΕΒΕ «πλασάρεται» στον ανταγωνισμό κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕ, της ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ και της Lidl Hellas, με κάθε επισημότητα. Ο ανταγωνισμός της κορυφής γίνεται πλέον μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου. Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η Lidl Hellas. Με περίπου αντίστοιχα στοιχεία.

Κριτήριο το επόμενο δίμηνο

Από την άλλη πλευρά όμως οι μεγάλοι του κλάδου επιχειρούν να «ξορκίσουν» τις διαθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να μεταφέρει το «μοντέλο των απορρυπαντικών» και στους άλλους κλάδους του λιανεμπορίου των καταναλωτικών προιόντων. Ότι δηλαδή είναι … αχρείαστη, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και γίνεται … «προς τα κάτω». Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα. Και σε κάθε περίπτωση κριτήριο για το τι θα γίνει θα είναι το επόμενο δίμηνο. Ο Σεπτέμβριος κι ο Οκτώβριος! Η χαρά του καταναλωτή….

—-

Βαριά βιομηχανία

Σε αντίθεση με τους επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ που εκδηλώνουν πιο ήπιες αντιδράσεις η βαριά βιομηχανία κρούει βαριά καμπάνα απέναντι στην κυβέρνηση…
Για άλλους λόγους… Και ένας εξ αυτών που συχνά, πυκνά την κρούει… είναι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Και αφορά στην μεταρρυθμιστική απραξία… της κυβέρνησης.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος

Ο πρόεδρος της Τιτάν σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Ανάπτυξη» του ΕΒΕΑ: «Στην Ελλάδα, οι άμεσες προοπτικές είναι αναμφίβολα θετικές, η δομή της οικονομίας μας είναι ανθεκτική, πολλοί τομείς της οικονομίας πάνε πολύ καλά και η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει. Ωστόσο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για να εξασφαλίσουμε την αναγκαία κοινωνική και οικονομική ευμάρεια μακροπρόθεσμα», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος, όπως σας είχα πει προ μηνών, μπορεί να μην είναι πλέον στο τιμόνι του ΣΕΒ, αλλά δεν θα σταματήσει να χτυπά καμπάνες και καμπανάκια για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων…

—-

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Το μπρα ντε φερ, λοιπόν, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αγορά στο μέτωπο της καθημερινότητας και των μεταρρυθμίσεων έχει την αγωνία του… Ποιος τελικά θα επικρατήσει…
Υπάρχουν όμως και άλλα διπλωματικά θρίλερ…
Και αναφέρομαι σε αυτό με την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο. Μάλλον δείχνει να φτάνει προς το τέλος του.
Υποθέτω ότι θυμάστε τι έχει συμβεί με το mega project του ΑΔΜΗΕ ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ το οποίο προβλέπει τη διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών με υποβρύχιο καλώδιο. Ο πρόεδρος και CEO Μάνος Μανουσάκης είχε κάνει το «Αθήνα – Λευκωσία», «Κολιάτσου – Παγκράτι» προκειμένου να πείσει τους Κύπριους για το έργο και να το κρατήσει «ζωντανό» αλλά και για να εξηγήσει την αναγκαιότητα της ανάκτησης του κόστους της επένδυσης από τη φάση της κατασκευής.

Μελέτη κόστους – οφέλους

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ανέθεσε την αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους που υπέβαλλε ο ΑΔΜΗΕ για το έργο «Great Sea Interconnector».
Επίσης πληροφορούμαι, ότι εντός της εβδομάδας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου αναμένεται να εκδώσει την απόφαση της επί του αιτήματος αναθεώρησης της προηγούμενης απόφασης της που καθιστούσε «νεκρή» την επένδυση.
Μένει να φανεί και στην πράξη, αν οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα, δίνουν ένα happy end στο θρίλερ του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου…

Σύμμαχοι

Πάντως η ηλεκτρική διασύνδεση και ο Μάνος Μανουσάκης βρήκαν και απρόσμενους συμμάχους στο έργο.
Όπως διάβαζα στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Κύπρου με υπόμνημά τους προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη εκφράζει την πλήρη στήριξη της στον Great Sea Interconnector: «Μόνο οφέλη για την χώρα μας, τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες μπορεί να φέρει μελλοντικά η διασύνδεση. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία», αναφέρουν χαρακτηριστικά…
Για να δούμε…

—-

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories