Οι πρακτικές της Google για να προσεταιριστεί την Apple και άλλες εταιρείες, ώστε να χρησιμοποιήσουν τη δική της μηχανή αναζήτησης ως προεπιλογή, έχουν παραβιάσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή ήταν η χθεσινή δικαστική απόφαση που αποφάσισε υπέρ του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

«Η Google αποτελεί μονοπώλιο», αναφέρει ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Άμιτ Μέτα, στην απόφαση που φέρει την υπογραφή του, «και ενήργησε ως τέτοιο για να διατηρήσει τη συγκεκριμένη θέση».

Google-Apple: Οι υπόγειοι δεσμοί που έφεραν μία αντιμονοπωλιακή δίκη

Ουσιαστικά η έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης εστίασε σε ένα κομβικό σημείο: στις πληρωμές της Google προς άλλες εταιρείες, όπως η Apple και η Samsung, για να προσφέρουν στη δική της μηχανή αναζήτησης εξέχουσα θέση στις συσκευές τους.

Από το 2005, η Google έχει πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια στην Apple για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο Safari, μια συμφωνία που έφερε τις δύο εταιρείες, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κοντά με τρόπους που προκάλεσαν αίσθηση στην Ουάσιγκτον.

Η Google πραγματοποίησε εσωτερική μοντελοποίηση το 2020 που διαπίστωσε ότι θα έχανε το 60% έως 80% του όγκου αναζητήσεων στις συσκευές iOS της Apple

Το κόστος για την Google

Για την Google, υπάρχει προφανώς ένας πολύ καλός λόγος να συνεχίζει αυτές τις πληρωμές, καθώς τα έσοδα που προκύπτουν από την αναζήτηση στο διαδίκτυο αξίζουν δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με την απόφαση της Δευτέρας, η εταιρεία εκτίμησε το 2017 ότι οι προεπιλεγμένες τοποθετήσεις της σε Safari, Firefox και άλλα προγράμματα περιήγησης οδήγησαν στο 54% των εσόδων της από την αναζήτηση. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί…

Συγκεκριμένα, η Google έχει συνάψει συμφωνία με την Apple για να διατηρήσει τη Google ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari, το οποίο τρέχει σε εκατομμύρια συσκευές iPhone, iPad και υπολογιστές Mac παγκοσμίως.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, η Google πραγματοποίησε εσωτερική μοντελοποίηση το 2020 που διαπίστωσε ότι θα έχανε το 60% έως 80% του όγκου αναζητήσεων στις συσκευές iOS της Apple, εάν η μηχανή αναζήτησής της αντικατασταθεί ως προεπιλεγμένη επιλογή.

Αυτό αντιστοιχεί σε απώλειες καθαρών εσόδων μεταξύ 28,2 και 32,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Business Insider. Με την Google να δηλώνει έσοδα 182,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αυτό θα μείωνε 15% έως 17% από τα κέρδη της εταιρείας.

«Οι συμφωνίες διανομής της Google είναι αποκλειστικές και έχουν ανταγωνιστικά αποτελέσματα», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.

Η συμφωνία αντιπροσώπευε περίπου το 25% των εσόδων του τομέα υπηρεσιών της Apple

Κόστος και για την Apple

Η συμφωνία μεταξύ Apple και Google ονομάζεται Συμφωνία Υπηρεσιών Πληροφοριών, ισχύει από το 2002 και έχει προσαρμοστεί με την πάροδο των ετών καθώς από τότε εισήχθησαν νέες τεχνολογίες και συσκευές, όπως το iPhone για παράδειγμα. Η ουσία της συμφωνίας είναι ότι η Apple χρησιμοποιεί το Google ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για το πρόγραμμα περιήγησης Safari, το Spotlight Search και το Siri.

Σε αντάλλαγμα, η Google καταβάλλει στην Apple το 36% των εσόδων αναζήτησης που παράγονται σε συσκευές Apple που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google. Αν και η Apple δεν αποκαλύπτει ακριβώς πόσα κερδίζει από τη συμφωνία, τα δικαστικά έγγραφα προσδιόρισαν τον αριθμό σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, διπλάσιο από αυτό που πλήρωσε η Google το 2020.

Τα έσοδα από τη συμφωνία της Google και της Apple πιθανότατα εντάσσονται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού τμήματος Υπηρεσιών της Apple, όπου αναφέρονται οι συμφωνίες αδειοδότησης διαφημίσεων τρίτων. Το 2022, η Apple σημείωσε έσοδα 78,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Υπηρεσίες. Εάν η εκτίμηση των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ακριβής, αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία αντιπροσώπευε περίπου το 25% των εσόδων της Apple Υπηρεσίες για το έτος.

Ο τομέας Υπηρεσιών της Apple είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της και θεωρείται ως προπύργιο έναντι της επιβράδυνσης των πωλήσεων iPhone της εταιρείας. Η εταιρεία έχει επεκτείνει σημαντικά το τμήμα με τα χρόνια, προσθέτοντας τις πλατφόρμες Apple Music+ και Apple TV+ στην επιχείρηση. Ωστόσο, η συμφωνία της Google εξακολουθεί να αποτελεί πιθανότατα ένα τεράστιο κομμάτι των εσόδων του τμήματος Υπηρεσιών.

Από την οπτική γωνία της εταιρείας, η Apple δημιούργησε 394,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα το 2022, που σημαίνει ότι η συμφωνία της Google αντιπροσώπευε το 5% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας για το έτος.

Ο Έντι Κιου, ανώτερος αντιπρόεδρος υπηρεσιών της Apple, αποκάλυψε σε δικαστικά έγγραφα νωρίτερα φέτος ότι η Google πλήρωσε 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 για να εξασφαλίσει αυτή τη θέση, η οποία αντιστοιχούσε στο 17,5% των λειτουργικών εσόδων της Apple. Έτσι, οποιαδήποτε απόφαση που θα σταματήσει ή θα μειώσει τις πληρωμές της Google για τη μηχανή  αναζήτησης θα έχει αντίκτυπο και για την Apple.

Η απόφαση θα προβληματίσει αναμφίβολα την ηγεσία της Google, ιδίως αν τα διορθωτικά μέτρα περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό της να «χωρίσει» με την Apple

Προβληματισμός και διορθωτικά μέτρα

Η απόφαση-ορόσημο της Δευτέρας σηματοδότησε τη σχεδόν ολοκλήρωση της αγωγής του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της εταιρείας αναζήτησης, η οποία κατατέθηκε το 2020. Ο πρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της Google, Κεντ Γουόκερ, δήλωσε στο Business Insider ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

Η απόφαση θα προβληματίσει αναμφίβολα την ηγεσία της Google, ιδίως αν τα διορθωτικά μέτρα περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό της να «χωρίσει» με την Apple. Ορισμένοι αναλυτές είχαν προηγουμένως διατυπώσει ένα χειρότερο σενάριο για τη Google, σύμφωνα με το οποίο της απαγορεύεται να διεκδικεί την προεπιλεγμένη θέση στις συσκευές, ενώ οι ανταγωνιστές μπορούν ακόμη να το κάνουν, αν και αυτό μπορεί να είναι ένα ακραίο σενάριο.

Ακόμα κι έτσι, οτιδήποτε σπρώχνει τη Google από την προεπιλεγμένη θέση στις συσκευές της Apple θα μπορούσε να είναι πολύ κακό νέο για τον γίγαντα της αναζήτησης – και το γνωρίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία