Η Nvidia και ο κύριος προμηθευτής της, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή της επόμενης γενιάς των ισχυρότερων επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης, απειλώντας να καθυστερήσουν τις αποστολές που είχαν προγραμματιστεί για φέτος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τα σχέδια της Nvidia, τα οποία εκμεταλλεύονται νέα κατασκευαστική διαδικασία της TSMC, έχουν προκαλέσει επιπλοκές με ορισμένα μοντέλα της επερχόμενης οικογένειας τσιπ Blackwell για κέντρα δεδομένων, καθώς προετοιμάζεται για μαζική παραγωγή.

Καμπανάκι για την έκρηξη των μετοχών της τεχνητής νοημοσύνης

Εν μέσω ενός ευρύτερου χρηματιστηριακού sell-off τη Δευτέρα, οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν έως και 15% στις πρώτες συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, ενώ η TSMC έκλεισε με πτώση 10% στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν, αφού η ιστοσελίδα The Information ανέφερε για πρώτη φορά τις πιθανές καθυστερήσεις. Πελάτες όπως η Microsoft, η Google, η Meta και η Amazon, καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης όπως η OpenAI, έχουν κάνει… ουρά για να αγοράσουν τα τελευταία τσιπ της Nvidia για να κατασκευάσουν την επόμενη γενιά των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τους.

H ανησυχία στη Wall Street σχετικά με τη βιωσιμότητα της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες

«Περιοχή φούσκας»;

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο σε υποδομές AI και έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν περαιτέρω τις κεφαλαιουχικές δαπάνες τους επόμενους μήνες. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν τώρα δαπάνες ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για κέντρα δεδομένων που θα τροφοδοτήσουν την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η ανησυχία στη Wall Street σχετικά με τη βιωσιμότητα της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia έχει μειωθεί κατά περίπου 750 δισ. δολάρια από τότε που έγινε για λίγο η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο στα μέσα Ιουνίου.

Το hedge fund Elliott Management δήλωσε στους επενδυτές σε πρόσφατη επιστολή του, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι πιστεύει ότι η Nvidia και άλλες μεγάλες μετοχές τεχνολογίας βρίσκονται σε «περιοχή φούσκας» και ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «υπερτιμημένη με πολλές εφαρμογές που δεν είναι έτοιμες για την prime time».

Η Nvidia θα δει «πολλά έσοδα από το Blackwell φέτος», συμφωνα με τον CEO Τζένσεν Χουάνγκ

Μεγάλες προσδοκίες;

Όταν παρουσίασε τα νέα τσιπ τον Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, δήλωσε ότι ο επεξεργαστής Blackwell θα είναι δύο φορές πιο ισχυρός για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης από τον προκάτοχό του, τον Hopper.

Είπε στους επενδυτές και τους αναλυτές τον Μάιο κατά τη διάρκεια μιας τριμηνιαίας κλήσης για τα κέρδη ότι η Nvidia θα δει «πολλά έσοδα από το Blackwell φέτος» και δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε αρχίσει να στέλνει δείγματα του επεξεργαστή σε μηχανικούς.

Ωστόσο, άτομο που γνωρίζει τη διαδικασία κατασκευής δήλωσε στους Financial Times ότι υπήρχαν «δυσκολίες» με τη μετάβαση προς τη μαζική παραγωγή του τσιπ Blackwell. «Αυτές σχετίζονται με το interposer», δήλωσε το άτομο. Το interposer είναι ένα στρώμα που συνδέει τα διάφορα dies (επίπεδα) που συσκευάζονται μαζί στα πολύπλοκα τσιπ που απαιτούνται για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά επανέλαβε ότι «η δειγματοληψία του Blackwell έχει ξεκινήσει και η παραγωγή είναι σε καλό δρόμο για να αυξηθεί» μέχρι τη μαζική παραγωγή, στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η ζήτηση για τα υπάρχοντα τσιπ Hopper παραμένει «πολύ ισχυρή», πρόσθεσε η Nvidia στο σχόλιό της.

Η TSMC αγωνίστηκε κατά το τελευταίο έτος να αυξήσει τη χωρητικότητα της πιο προηγμένης τεχνολογίας παραγωγής της

Οι προκλήσεις

Τα προβλήματα αναδεικνύουν τις τεράστιες προκλήσεις της μηχανικής για τη συμπίεση της ισχύος που απαιτείται για τα νεότερα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης σε περιορισμένο χώρο και είναι πιθανό να επιδεινώσουν περαιτέρω τη στενότητα της χωρητικότητας στην προηγμένη συσκευασία, το τελικό στάδιο της παραγωγής των πιο εξελιγμένων τσιπ.

Η TSMC, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο και ο μοναδικός κατασκευαστικός εταίρος της Nvidia, αγωνίστηκε κατά το τελευταίο έτος να αυξήσει τη χωρητικότητα της πιο προηγμένης τεχνολογίας παραγωγής της αρκετά γρήγορα για να ανταποκριθεί στη ζήτηση τσιπ AI.

Όταν η εταιρεία ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το β’ τρίμηνο τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος CC Wei δήλωσε ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να εξισορροπήσει τη ζήτηση και την προσφορά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως ήταν ο προηγούμενος στόχος. Η TSMC ελπίζει τώρα να το επιτύχει αυτό «κάποια στιγμή το 2025 ή το 2026», δήλωσε ο Wei.

Οι αναλυτές

Ο Mark Li, αναλυτής ημιαγωγών στην Bernstein, δήλωσε ότι η Nvidia θα πρέπει πιθανότατα να κάνει μια μικρή τροποποίηση του σχεδιασμού για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Οι αναλυτές της BNP Paribas δήλωσαν ότι η διόρθωση προβλημάτων αυτού του είδους θα έπαιρνε συνήθως δύο ή τρεις μήνες. Αλλά δεν περίμεναν ότι η καθυστέρηση θα αλλάξει «τη μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη ιστορία για τη Nvidia ή την υιοθέτηση της AI», αν και μπορεί να είναι θετική είδηση για τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της Nvidia, την AMD.

Οι αναλυτές της Citi ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να μειώσει τα έσοδα της Nvidia από τα κέντρα δεδομένων κατά το τρίμηνο που λήγει τον Ιανουάριο έως και 15%, αν και οι πωλήσεις θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες κατά την επόμενη περίοδο ως αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Η Βρετανία το νέο πεδίο αντιπαράθεσης των εταιρειών AI
Tεχνητή νοημοσύνη |

H OpenAI σε «όργιο» προσλήψεων στη Βρετανία - «Κυνήγησε» βασικό ερευνητή της DeepMind

Η OpenAI ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι θα ανοίξει εταιρικό γραφείο στο Λονδίνο - Συγχρόνως έχει κάνει πολλές προσλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες