Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το rebound στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν την καλύτερη επίδοσή τους εδώ και εννέα και πλέον μήνες, καθώς οι παγκόσμιες αγορές συνεχίζουν το ανοδικό τους σερί, αφήνοντας πίσω το ξεπούλημα της Δευτέρας, με όλους τους δείκτες να κινούνται θετικά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,56%, την υψηλότερη ημερήσια επίδοση από τις 2 Νοεμβρίου του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, τα οποία επικαλείται το CNBC. Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άλμα 1,9%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,75% και ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,47%.

Συνεχίζει το ράλι η Wall Street – 400 μονάδες πάνω ο Dow

Οι τράπεζες «σήκωσαν» ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στους επιμέρους κλάδους, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 2,7% και σημείωσε την καλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, έχοντας χάσει 11% τις τελευταίες πέντε ημέρες, βοηθώντας στο γενικότερο ράλι που σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν κλονιστεί αυτόν τον μήνα, τόσο από την παγκόσμια πτώση των μετοχών όσο και από την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων, μαζί με μια μικτή περίοδο κερδών, στην οποία οι HSBC και Standard Chartered έλαμψαν, ενώ η Deutsche Bank υποχώρησε.

Τα κέρδη του κλάδου ήρθαν παρά το γεγονός ότι η γερμανική Commerzbank διολίσθησε κατά 3,7%, παρόλο που ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο πάνω από τις προσδοκίες της συναίνεσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων, εάν η εμπιστοσύνη στην τάση επιβράδυνσης του πληθωρισμού ενισχυθεί στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο Φινλανδός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Όλι Ρεν σε ομιλία του την Τετάρτη. «Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται, αλλά η πορεία προς τον στόχο του 2% παραμένει ανώμαλη φέτος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθήσουν την οικονομία της ευρωζώνης να ανακάμψει, ιδίως την «εύθραυστη» βιομηχανική ανάπτυξη και τις υποτονικές επενδύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να επιβάλει πρόσθετους φόρους στα κέρδη των τραπεζών.

Ακόμη, τα οικονομικά δεδομένα έδειξαν υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο, μία ημέρα μετά τις αισιόδοξες βιομηχανικές παραγγελίες που έδωσαν κάποια ελπίδα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πιθανή ύφεση.

Στο ταμπλό

Στις μετοχές με τις μεγαλύτερες κινήσεις περιλαμβάνονταν η Novo Nordisk, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Αύγουστο του 2022, με -6,7%, μετά τις απογοητευτικές προοπτικές κερδών και ασθενέστερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις του φαρμάκου για την απώλεια βάρους Wegovy που προκάλεσαν ανησυχίες για την ενίσχυση του ανταγωνισμού από την Eli Lilly.

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής αθλητικών ειδών Puma υποχώρησε κατά 10,8% μετά τη μείωση των προβλέψεων για τα βασικά κέρδη της για το σύνολο του έτους.

Η Roche σημείωσε άνοδο 3% σε μια αναφορά ότι η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να εκποιήσει την εταιρεία Flatiron Health, που ειδικεύεται στα δεδομένα για τον καρκίνο.

Η Just Eat Takeaway σημείωσε άλμα 13% μετά την αναβάθμιση της εταιρείας online διανομής φαγητού από την JPMorgan  σε «overweight» από «neutral».

Η Continental σημείωσε άνοδο 6,8% χάρη στα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα και την καθοδήγηση για ένα ακόμη ισχυρότερο δεύτερο εξάμηνο.

Η Maersk υποχώρησε 2,3% μετά τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, με τους αναλυτές να αναφέρουν ως αρνητικό παράγοντα τις υψηλότερες κατευθυντήριες γραμμές για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Αναμένει επίσης ότι η παγκόσμια ανάπτυξη της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων θα επιβραδυνθεί από το ισχυρό ξεκίνημα του τρέχοντος έτους.

«Άγγιξε» αλλά δεν έφτασε τις 1.400 μονάδες το ΧΑ – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κερδών

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,94% στις 1.394,29 μονάδες και τζίρο 103,23 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, έφτασε τις 1.399,33 μονάδες, χωρίς να καταφέρει όμως να τις συγκρατήσει. Η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος (+3,96%) από την πτώση του 6,27% της Δευτέρας, ενώ έχουν ανακτηθεί 3,3 δισ. ευρώ από τα «χαμένα» 6 δισ. ευρώ, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης.

Η σημερινή πορεία του ΧΑ αντικατοπτρίζει τη γενικότερη ανοδική τάση που σημειώνεται στις παγκόσμιες αγορές, μετά τη «Μαύρη» Δευτέρα, με το σύνολο των βασικών ασιατικών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών δεικτών να κινούνται θετικά.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Aegean Airlines (+5,32%), της Autohellas (+4,74%), της Motor Oil (+4,59%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+4,19%) και της Πειραιώς (+3,89%). Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Coa Cola HBC (-1,02%) και του ΟΤΕ (-0,68%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές