Για επιστροφή της μεταβλητότητας στις αγορές κάνει λόγο η UBS σε έκθεσή της με την ονομασία «Τι άλλαξε την περασμένη εβδομάδα;», μετά το «τραινάκι του τρόμου» στις αγορές που ξεκίνησε αρχικά την Παρασκευή και μετουσιώθηκε πλήρως τη Δευτέρα, πριν την ανάκαμψη της Τρίτης η οποία συνεχίζεται και σήμερα.

Το κλίμα στις αγορές έχει επιδεινωθεί και η μεταβλητότητα θα είναι πιθανότατα υψηλότερη για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι επενδυτές μπορεί τώρα να αναρωτηθούν αν η πρόσφατη αναταραχή της αγοράς έχει εξαντλήσει τον κύκλο της. Εν μέσω της μεταβλητότητας, Η UBS συνοψίζει τι άλλαξε και τι δεν άλλαξε με το sell-off.

Αγορές: Από το παγκόσμιο sell off στο rebound

Οι πρόσφατες κινήσεις στις μετοχές, τα ομόλογα και το forex αποδίδονται εν μέρει στην απομάκρυνση ευρέως διακρατούμενων θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων αγοράς σε μετοχές αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών και των θέσεων short στο ιαπωνικό γεν.

Η ραγδαία ανατίμηση του γεν από το υψηλό των αρχών Ιουλίου των 162 δολαρίων/γεν στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 141,66 τη Δευτέρα μπορεί κάλλιστα να ανάγκασε τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία που αγοράστηκαν με δανεικά γεν.

Σημειώνει επίσης ότι η μετοχή της Apple υποχώρησε μετά την είδηση ότι η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ μείωσε κατά το ήμισυ τη συμμετοχή της κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Mε τους φόβους για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να αυξάνονται, η «ποιότητα» των μετοχών και των ομολογών που επιλέγουν οι επενδυτές παραμένει βασικό θέμα

Παρόλο που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επίδρασης της αντιστάθμισης θέσεων στην πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς, το κλίμα έχει γίνει πιο επιφυλακτικό όσον αφορά τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Σαφείς ενδείξεις αυτής της μεταβαλλόμενης νοοτροπίας των επενδυτών είναι εμφανείς στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης.

UBS: Πώς πρέπει να κινηθούν οι επενδυτές

Η UBS σημειώνει πως καθόλη τη διάρκεια του 2024 έχει επαναλάβει το θέμα της «ποιότητας» τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές. Με τους φόβους για ύφεση να αυξάνονται, η «ποιότητα» παραμένει βασικό θέμα και συνεχίζει με την ίδια σύσταση.

Στα ομόλογα, σημειώνει πως τα ποιοτικά ομόλογα θα προσφέρουν θετικές συνολικές αποδόσεις στο βασικό σενάριο και θα μπορούσαν να σημειώσουν ακόμη μεγαλύτερη άνοδο αν οι φόβοι για ύφεση συνεχίσουν να αυξάνονται. Στις μετοχές, η «ποιότητα» είναι μια επενδυτική τακτική στυλ που ιστορικά έχει υπεραποδώσει στο σύνολό της, αλλά με τις υψηλότερες σχετικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Wall Street

 

Η UBS συνεχίζει να προκρίνει ως ιδανικές επιλογές προτιμούμε τον χρυσό και το ελβετικό φράγκο.

Η Ελβετία φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στο τέλος του κύκλου χαλάρωσης της πολιτικής της από ό,τι οι περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες και περιμένει ότι ο χρυσός θα επωφεληθεί από τη διαφοροποίηση των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών, τους επενδυτές που αναζητούν περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια» και την προσδοκία ταχύτερων μειώσεων των επιτοκίων.

Η Fed είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν

Οι προσδοκίες της αγοράς για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της Fed έχουν μετατοπιστεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αγορές αποτιμούν τώρα μειώσεις κατά 136 μονάδες βάσης το 2024 και επιπλέον 97 μονάδες βάσης το 2025. Πρόσφατα, στις 22 Ιουλίου, οι αγορές ανέμεναν μόλις 66 μονάδες βάσης φέτος και στις αρχές Ιουλίου το ποσοστό ήταν μόλις 36 μονάδες βάσης.

Με τα επιτόκια στο 5,25-5,5%, η Fed έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την οικονομία και τις αγορές και τα πρόσφατα στοιχεία έχουν πιθανότατα βελτιώσει την εμπιστοσύνη της Fed ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία επιστροφής στον στόχο του 2%.

Η UBS αναμένει τώρα ότι η Fed θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από επιπλέον 50 μονάδες βάσης χαλάρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου 2024, ενώ περαιτέρω μειώσεις αναμένονται το 2025.

Η UBS συνεχίζει να βλέπει «ήπια προσγείωση»

Παρά τα ασθενέστερα στοιχεία μισθοδοσίας της περασμένης Παρασκευής, οι κίνδυνοι ύφεσης είναι χαμηλοί, εκτιμά η UBS. Το βασικό της σενάριο προβλέπει μια «ήπια προσγείωση» για την αμερικανική οικονομία, με την ανάπτυξη να βρίσκεται λίγο κάτω από την τάση του 2% και τον πληθωρισμό να μετριάζεται περαιτέρω.

Τα εταιρικά περιθώρια κέρδους παραμένουν σταθερά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εταιρείες έχουν ελάχιστους λόγους να ξεκινήσουν περικοπές θέσεων εργασίας.

Τα εταιρικά κέρδη είναι πιθανό σύμφωνα με την UBS να αυξηθούν κατά 11-12% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση

Λιανικές πωλήσεις και προσωπική κατανάλωση Ιουνίου υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ομαλοποιούνται από ένα αυξημένο επίπεδο και δεν επιδεινώνονται. Τα νοικοκυριά βρίσκονται συνολικά σε καλή οικονομική κατάσταση, με θετική αύξηση του πραγματικού εισοδήματος και μέσο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους που παραμένει χαμηλό σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους.

Και το κλίμα στον τομέα των υπηρεσιών είναι θετικό: το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών (ISM) ανέφερε ότι ο δείκτης PMI ανέκαμψε τον Ιούλιο στο 51,4.

Τα κέρδη του S&P 500

Περισσότερο από το 80% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500 έχει πλέον ανακοινώσει κέρδη 2ου τριμήνου. Ενώ έχουμε δει κάποια εξασθένηση στα στοιχεία για τα κέρδη, δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να αλλάξει τις προοπτικές για την αύξηση των κερδών. Η UBS επισημαίνει ότι τα εταιρικά κέρδη είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 11-12% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο άκρο της αρχικής της εκτίμησης.

Η UBS αναμένει αύξηση των κερδών του S&P 500 κατά 11% το 2024 και 8% αύξηση το 2025.

O χρυσός και το ελβετικό φράγκο, μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη αντιστάθμισης, ιδίως σε ένα περιβάλλον αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου

Διαφοροποίηση

Αν και οι κινήσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες ήταν δραματικές και κατέδειξαν τους κινδύνους των ιδιαίτερα συγκεντρωμένων μετοχικών χαρτοφυλακίων, οι πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις των ομολόγων υψηλής ποιότητας θα πρέπει να έχουν απαλύνει κάπως τα χαρτοφυλάκια που είναι διαφοροποιημένα σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Επιπλέον, η UBS αναφέρει ότι άλλα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο, μπορούν επίσης να προσφέρουν οφέλη αντιστάθμισης, ιδίως σε ένα περιβάλλον αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές