Μια δεκαετής διαμάχη μεταξύ της Coca-Cola και των αμερικανικών φορολογικών αρχών έχει κλιμακωθεί σε σημείο που η εταιρεία θα μπορούσε να οφείλει 16 δισ. δολάρια σε καθυστερημένους φόρους, ένα ποσό αρκετά μεγάλο για να εξαλείψουν τα κέρδη 1,5 έτους, με το ποσό να αυξάνεται κατά περισσότερο από 1 δισ. δολάρια ετησίως.

Η εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών έκρυβε «αστρονομικά επίπεδα» κερδών σε χώρες με χαμηλή φορολογία, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, για να τα προστατεύσει από την αμερικανική φορολογική υπηρεσία (IRS), σύμφωνα με μια δικαστική απόφαση, κατά της οποίας η εταιρεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση αργότερα εντός του έτους, σημειώνουν οι Financial Times.

Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών στους Ολυμπιακούς, εκτός εάν είναι… Coca Cola

Τα αυξανόμενα ποσά ήταν ορατά μόνο στα ψιλά γράμματα των κανονιστικών καταστάσεων τα τελευταία χρόνια, χάρη σε μια ιδιορρυθμία των λογιστικών κανόνων.

Οι δικαστικές αποφάσεις

Μετά την τελευταία από μια τετραετή σειρά φορολογικών δικαστικών αποφάσεων την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία θα πρέπει σύντομα να καταβάλει αρχικά 6 δισ. δολάρια σε μετρητά για να καλύψει απλήρωτους φόρους και τόκους για τα έτη 2007 έως 2009. Αλλά ούτε αυτό το ποσό, ούτε τα 10 δισ. δολάρια που θα μπορούσε να οφείλει για τα επόμενα 15 χρόνια, θα εμφανιστούν σύντομα ως πλήγμα στα κέρδη της.

Εφόσον η εταιρεία με έδρα την Ατλάντα και ο μακροχρόνιος ελεγκτής της, η EY, συμφωνούν ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη από 50-50 να κερδίσει την έφεση, οι πληρωμές δεν χρειάζεται να περάσουν από τα αποτελέσματά της.

Εάν η Coca Cola έχει προχωρήσει σε λανθασμένη εκτίμηση των πιθανοτήτων της να κερδίσει την έφεση, η ζημία για την εταιρεία δεν θα εξαλείψει απλώς τα καθαρά κέρδη του τελευταίου 1,5 έτους.

Η φορολογική υπηρεσία θα είναι σε θέση να επιβάλει υψηλότερη φορολογία στις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας 3,5 ποσοστιαίες μονάδες σε έναν παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή που ήταν 17,4% πέρυσι, σύμφωνα με την εκτίμηση της εταιρείας.

Το διακύβευμα σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των FT, είναι επίσης υψηλό για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα 16 δισ. δολάρια θα μπορούσαν να καλύψουν τον προϋπολογισμό της IRS για ένα έτος και η αντιπαράθεση με την Coca Cola είναι μια δοκιμασία της ικανότητας της υπηρεσίας να διεκπεραιώνει πολύπλοκες υποθέσεις σε μια εποχή που έχει υποσχεθεί να γίνει πιο σκληρή απέναντι στην εταιρική φοροδιαφυγή.

Οι επίμαχες θυγατρικές

Η διαμάχη επικεντρώνεται σε θυγατρικές στην Ιρλανδία, τη Βραζιλία, το Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη) και τέσσερις άλλες χώρες που παράγουν το σιρόπι που αναμιγνύεται με το ανθρακούχο νερό για την παρασκευή ποτών όπως η Coca-Cola, η Fanta και η Sprite. Οι θυγατρικές της βρίσκονται μεταξύ της μητρικής εταιρείας στις ΗΠΑ, στην οποία ανήκουν τα εμπορικά σήματα, και των εταιρειών εμφιάλωσης που παρασκευάζουν το τελικό προϊόν.

Η εταιρεία μετέφερε συστηματικά την παραγωγή συμπυκνωμάτων σε χώρες με ευνοϊκούς φορολογικούς συντελεστές, διαπίστωσε το αμερικανικό φορολογικό δικαστήριο. Η θυγατρική στην Ιρλανδία, η οποία είχε φορολογικό συντελεστή μόλις 1,4%, έστελνε τα προϊόντα της σε εμφιαλωτές σε 90 χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή