Η Σιγκαπούρη θέλει να καταστεί πόλος έλξης για περισσότερους ξένους καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φάσμα ενός ταχέως γηράσκοντα πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα, ορισμένοι επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης δεν θα χρειάζεται να επιδείξουν τα διαβατήριά τους για να περάσουν έλεγχο διανατηρίων.

Στο πλαίσιο μιας δοκιμής, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης που φτάνουν στον τερματικό σταθμό 3 και χρησιμοποιούν τις λωρίδες που έχουν καθοριστεί για το νέο πρόγραμμα “χωρίς διακριτικό” μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χρησιμοποιώντας βιομετρική επεξεργασία ματιών και προσώπου και όχι διαβατήρια, σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης και Σημείων Ελέγχου της χώρας.

Διαβατήρια: Η Σιγκαπούρη έχει το ισχυρότερο στον κόσμο

Στους «κατοίκους» όπως ορίζονται από το πρόγραμμα περιλαμβάνονται πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι και κάτοχοι μακροχρόνιας άδειας.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλους τους τερματικούς σταθμούς στο αεροδρόμιο Changi έως τον Σεπτέμβριο, καθώς και στο αεροδρόμιο Seletar της Σιγκαπούρης και στο Marina Bay Cruise Center έως τον Δεκέμβριο του 2024, αναφέρει το CNBC.

Ποιος είναι επιλέξιμος;

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα μετανάστευσης χωρίς διαβατήρια, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν τα διαβατήριά τους για να φτάσουν και να αναχωρήσουν σε αεροδρόμια και θαλάσσια σημεία ελέγχου.

Οι αλλοδαποί είναι επίσης επιλέξιμοι για το πρόγραμμα, αλλά μόνο όταν φεύγουν από τη Σιγκαπούρη. Οι ξένοι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να εγγράψουν τα βιομετρικά στοιχεία της ίριδας, του προσώπου και των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους σε μη αυτόματο γκισέ μετανάστευσης, σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης & Σημείων Ελέγχου της Σιγκαπούρης.

Ωστόσο, τα παιδιά κάτω των έξι ετών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου τη βιομετρική άδεια ή τις αυτοματοποιημένες λωρίδες για να παρακάμψουν τα σημεία ελέγχου, σύμφωνα με τις αρχές.

Μια «αλλαγή παραδείγματος» στα σύνορα

Η εκκαθάριση μετανάστευσης χωρίς διαβατήριο αποτελεί μέρος της ευρύτερης «Νέας Έννοιας Ελέγχου» της Σιγκαπούρης που ανακοινώθηκε τον Μάιο, η οποία στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση των υπηρεσιών μετανάστευσης στη χώρα.

Η ιδέα, την οποία οι αρχές ονόμασαν «αλλαγή παραδείγματος στον έλεγχο των συνόρων», τελειώνει ουσιαστικά την εποχή των ανθρωποκεντρικών ελέγχων διαβατηρίων, μια διαδικασία από την οποία η πόλη-κράτος απομακρύνεται σταδιακά εδώ και χρόνια.

Μέχρι τις αρχές του 2026, οι αξιωματούχοι μετανάστευσης της Σιγκαπούρης αναμένουν ότι το 95% των ταξιδιωτών θα μπορούν να ξεμπερδεύουν με την είσοδο μέσω αυτοματοποιημένων λωρίδων. Το υπόλοιπο 5% είναι μη επιλέξιμοι, όπως μικρά παιδιά.

Αν και ορισμένοι αντιστέκονται στη βιομετρική επεξεργασία, είναι μέρος των προσπαθειών της Σιγκαπούρης να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων της, ενώ παράλληλα βελτιώνει τις εμπειρίες των ταξιδιωτών, σύμφωνα με τις αρχές. Η βιομετρική επεξεργασία αναμένεται να μειώσει τους χρόνους αναμονής εισόδου κατά 40%, σύμφωνα με αξιωματούχους μετανάστευσης.

Περίπου το 85% των αεροδρομίων θα χρησιμοποιήσει κάποια μορφή βιομετρικής επεξεργασίας τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, είπε ο Σουμές Πατέλ, πρόεδρος της SITA Ασίας-Ειρηνικού, στο «Squawk Box Asia» τον Μάρτιο.

Δύο τύποι αδειών χωρίς διαβατήριο

Η έναρξη της επεξεργασίας μόνο με βιομετρικά στοιχεία είναι η δεύτερη μορφή άδειας μετανάστευσης χωρίς διαβατήριο που είναι τώρα διαθέσιμη στη Σιγκαπούρη.

Τον Μάιο, το νησί άρχισε να επιτρέπει στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν αυτοπαραγόμενους κωδικούς QR για την είσοδο και την έξοδο από τη Σιγκαπούρη σε δύο χερσαία σημεία ελέγχου που συνδέουν τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

Ένα διακριτικό, όπως ένας κωδικός QR, είναι απαραίτητο στα χερσαία σύνορα, είπαν οι αρχές, επειδή δεν έχουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για το ποιος σχεδιάζει να εισέλθει ή να φύγει από τη Σιγκαπούρη.

Και τα δύο προγράμματα αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης ώθησης για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ελέγχου των συνόρων στην πόλη-κράτος για τη διαχείριση του μεγαλύτερου όγκου ταξιδιωτών εν μέσω της στενότητας του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή